Din resetidning online                                                                                                                                                                        Använd PC/Mac eller läsplatta för bästa läsning. Ej smartphone. Printa ut om du vill ha papperstidning. > Mer
  ReseMagazinet   med  Extra Gott Nytt
  Nummer 12  December 2013              Sveriges största kostnadsfria resemagasin online                                        Senaste resenytt, budgettips, resinspiration, krönikor, reportage, erbjudanden                                                  


December är en av årets billigaste restider och samtidigt den absolut dyraste .
Beroende på om du väljer början av månaden eller slutet.
Reser man när alla andra kan och vill, så blir det så.

Dom som vet att dom skall iväg när det är högsäsong, bokar sin resa upp till ett år i förväg. Med möjlighet för många att i år få 17 sammanhängande lediga dagar, har det varit frestande.
Skall man inte hälsa på släkten, åka till stugan eller lägenheten i södern, utan bara på en nöjestripp i solen blir det tufft om man bokar sent på populära ställen. Det är inte lätt att ens smita vid sidan om, när alla tåg och flyg är fullbokade.

På själva julafton är det en dipp och sen strax efter helgerna blir det ett vakuum. Då blir stränderna i södra Mexiko, solstolarna på Goas palmklädda stränder och de soliga skidbackarna i Alperna plötsligt lugna igen. Priserna rasar på allt och man slipper trängsel.

December är också en tid för de flesta med ljus snö som lyser upp i mörker, värmande glögg, spännande hårda röda paket, tomtar och med tid att träffas. En bra tid.

Det är också en bra tid att tänka till och planera, i god tid, resor - för ett helt år framåt. 


Till er alla från oss alla
God Jul och Gott Nytt Resår!
ReseMagazinet  
Redaktör´n

Hör gärna av dig
med synpunkter, resbrev, restips och
nya prenumeranter på info@budgetres.se

 Året som gick med Resemagazinet

Med detta nummer avslutas ett händelserikt år för ReseMagazinet med en himla massa budgettips,
resnyheter, resguider, krönikor, resbrev och rapporter från våra läsare och med resinspiration från Sverige, Europa och Världen.

Men vad minns vi av 2013 i tidningen? Här kommer några påminnelser. För mer läsning, så finns alla numren på Budgetres/Resnyheter.

Afrikaresan i tre avsnitt om en spännande resa i södra Afrika. Började i nummer ett.
Kerala - ett resereportage i tre nummer från några som stannade där länge
Matresan - vår serie om att resa i matens värld började i nummer 1 och har sen varit svår att banta (!), med allt spännande material som kommit in.
Favoritresmål blev en återkommande rubrik, med större bild att njuta av och mindre textmängd, till platser vi drömmer oss tillbaka till.
Dreamliner - flygplanets barnsjukdomar som sen skulle bli en långdragen historia i all press, skrev vi redan om i första numret. Innan dess hade vi gjort en större presentation i ReseMagazinets föregångare.
Månadens citat, som sen har varit med hela tiden, blev i första numret detta:

Att resa är att leva"  H.C. Andersen, dansk nationalförfattare och flitig resenär

En staty över H C Andersens hittade vi under våren på en resa i Malaga. Därifrån blev det en...


Nr.1 januari  Premiär                  Nr.2 februari                        Nr.3 mars                                Nr.4 april Vårnummer

BudgetresGuide och det blev sen nästan en BR-guide till varje nummer. Idag börjar dom bli många. > Här

Prispress. Vi gjorde prisjämförelser på olika sätt att boka resor och visade på stora prisskillnader. Många gånger för samma sak.
Vi la in nya samarbetspartners som kunde erbjuda betydligt lägre priser på t.ex. romaner, resböcker, el, försäkringar, fototjänster, bankräntor... Vi ville att det skulle bli mer över till reskassan om man betalar mindre, även för andra saker än resor via prisjämförelsetjänster i Budgetres.se
Till slut la vi in alla utvalda bra reserelaterade erbjudanden på ett ställe och döpte det till...

Reseshoppen. I varje nummer kunde vi visa upp varor och tjänster som var till budgetpriser.

Boktips. Det kommer ut rätt många reseböcker och böcker varje år, som skapar med förståelse för vår omvärld. Vi tipsade och fyllde på med mer info om böckerna, platserna och författarna. De bästa lägger vi sen in på Resebiblioteket, så vi inte glömmer av dom.

Flygresor. Under denna rubrik har vi tipsat om massor av nyheter om flygresor och visat på superpriser på flyg för varje månad på året. Ibland häpnar vi själva hur otroligt billigt det kan vara att ta sig till fantastiska platser till en liten peng om man väljer rätt och planerar en smula.

Länder. Så många länder vi skrev om! Det blev ofta tjockare nummer än vad vi tänkt. Men bättre det än ta bort. Vi hoppades läsekretsen kunde sovra och ta till sig det som passade var och en.

Segling. Härliga och roliga seglingsberättelser blev sen till en hel segelsida på Budgetres. Vissa äventyr blev riktiga skrönor.

Vandring. Vi kollade och skrev om vandring och sen gick vi själva tvärs över Spanien, på världens äldsta och populäraste vandringsled. Det var fantastiskt och blev till slut Sveriges största info på nätet (Budgetres)  om detta och har idag många läsare. > Mer


Nr. 5-7 Sommarnummer               Nr. 8 augusti                  Nr. 9 september                       Nr. 10-11 Höstnummer        Nr. 12 december

Avslöjanden. Lite unika tyckte vi att vi stundtals var, när vi visade på bluffar inom resebranschen, dålig moral och resepriser och annonser som inte stämde med verkligheten. Vi kände oss då som en konsumenttidning och nyttiga för läsekretsen. Vi både lyfte fram bra material och skapade eget.

Lågbudget. Det blev en hel del skrivet om prisvärda resbokningar och restips. Vi kände att fler hittar fram till våra bokningssidor och använder dessa när man söker och bokar för att vara säker på att få det mest prisvärda. Det blev en del smärre förändringar bland våra testade söktjänster och någon ny samarbetspartner här.

Budgetlyx. Vi öppnade för nya reportage och en ny sida på Budgetres för att vara tydliga med att budgetpriser gäller för alla typer av resor, men det lönar sig alltid att jämföra. Att ha guldkant på resan behöver inte innebära stora hål i plånboken.

Gratis. Det blev en hel del gratistips också. Bra gratistips alltså. Vi är rätt noga med att inte svälja allt.
En hel del tips i sommarnumret med bl.a. om gratis vinprovning i Paris. Det kan vi svälja.

Hela bilden. Att resa är inte bara sol och bad för oss, utan mer att njuta av hela världen och allt som finns att upptäcka. Tyvärr finns det en del saker som är mindre bra, men som är bra att känna till.
Vi rapporterade från oroligheter, från platser vi gillar att resa till. Sen vände vi på steken när vi presenterade ett unikt reportage om Kurdistan som resmål (från läskretsen), som det är lätt att ha förutfattade meningar om. Vi vill ha med hela bilden och inte likna en säljkatalog för resor.

Humor. Vi försöker skoja till det ibland. Men resande är allvarliga saker. Men vi vill ta ut svängarna rejält och skriva om lite mer udda saker inom resandet. För det är ju så himla roligt alltihop.

Vi har funderingar på att avge nyårslöften att ta det lite lugnare 2014. Mindre skrivande och ännu mer resande. Det tar tid att skriva. Om det blir så, får vi se. Det beror även på om ni kommer att vara lika flitiga i fortsättningen med rapportering. Sånt driver på.
Sen finns det så otroligt mycket mer att berätta om och nyheter kommer ju hela tiden.

Och 2013 års Resemagazinet går fortfarande att läsa
1) och inte minst så finns ju allt man behöver ständigt för en bra budgetresa - på Budgetres.se

Tack alla för ett gott 2013
Jan-Erik

1) Dom kan bli lite slitna ibland om vi missat att korrigera för saker som skett senare. För tidningen är digital och delvis färskvara med aktuella länkar som kan försvinna. Men det mesta består.
 


 

NY BudgetresGuide

Garden Route Sydafrika
Port Elizabeth till Kapstaden - kustvägen N2 och Route 62

Vi är stolta att kunna presentera en mer fylligare sammanfattning med en miniguide för ett resmål som lockar många och som inte alltid finns beskrivet där man normalt letar efter resinformation. Vi läste vad vi hittade, reste dit och skrev ner det som kan vara bra som en introduktion och inspiration för den självständige resenären.

Har du rest Garden Route tidigare, så läs och se vad du kan komma tillbaka till.
Har du aldrig varit här; läs och fundera sen varför.


Flera vägval längst Sydafrikas sydkust.


Andra namn
Afrikas paradis, Garden of Eden and Wilderness,


Bästa resperiod
November och mars.
Varning för värsta högsäsongen december - mitten januari med mycket turister och skolledigheter.
Då bör man boka allt i förväg. Till och med bord på restaurangen.
Vi berättar när bästa restiderna är...

Tid för resan
Vill man ta det någorlunda lugnt och hinna se en del, är två veckor en rimlig tid för den vanliga bilvägen.
Skall man lägga in vandringar, surfing och andra friluftsaktiviteter eller besöka många sevärdheter, behövs
längre tid
.
Det går naturligtvis att förlägga hela resan hit, men de flesta kombinerar Garden Route med en tid i Kapstaden.

Vi ger dig hela vägen
med alla de bästa stoppen på en av världens mest populära resvägar
Natursköna vyer, vacker natur, fina vandringsleder, långa stränder och stora matupplevelse.
Spektakulärt fågelliv, valskådning, safari.
Sydafrikas populäraste rekreationsområde för internationella och inhemska turister.

En budgetvänlig resa
Randen har rasat i värde och det är mer prisvärt än någonsin att resa hit.
Du bor billigt med hög standard, äter "lyxigt" för liten peng och njuter av ett enormt utbud
av viner med priser du inte trodde fanns.
Du hyr bil förmånligt och bensinen kostar drygt 8 kr litern.

> BudgetresGuide Garden Route

Låt dig inspireras, fixa enkelt din resa själv, få de bästa priserna,
ta de av alla tipsen och gör det möjligt
.
 

 


     SENASTE NYTT
   


Shanghai - Kunshan
Nyligen invigdes förlängningen på Shanghais tunnelbanelinje nummer 11, som nu går ända till staden Kunshan i grannprovinsen Jiangsu.
Den 72 kilometer långa linjen blir därmed den första som förbinder två olika kinesiska provinser.
Resan från Kunshan till Shanghais centrum tar 70 minuter att genomföra, och en biljett kostar lite drygt 7 kronor. 
Källa: Inbejing

Oroligheter i Bangkok
Om du skall till Bangkok nu, kolla läget och läs rekommendationerna från UD.
>
Senaste från UD om Bangkok

Positiva nyheter
Stopp för kryssningar
i centrala Venedig

Kryssningsfartyg ska inte längre få tillträde till centrala Venedig.
En ny rutt skall användas från 2016.

AP

 


Cykel
Ny sajt ska samla alla svenska cykelresor på ett ställe. > Sweden by bike

Farligt i Stockholm
Olyckorna ökar på Stockholms gator. Speciellt vintertid. 5018 personer skadades eller dog i stockholmstrafiken 2012.

Fotgängare       2049
Bilförare           1883
Cyklister            867
MC/Moped         219

Hela 1676 olyckor till fots var " singelolyckor" dvs. snubblat, halkat eller gått in i saker.
De flesta olyckor sker i innerstaden

Grön revolution
2012 satsade Kina, enligt FN, 65 miljarder dollar
på grön energi, vilket var långt mer än för USA, och
en fjärdedel av hela världens investeringar inom detta
område.
Källa: Inbeijing
Resmål Spanien


Spanien - svenskarnas andra hem
Den spanska solkusten Costa del Sol är den plats där det bor flest svenskar förutom i Sverige. 2005 fanns det ca 40 000.

Runt 16 000 skandinaver köpte bostäder i Spanien mellan 2005 och 2008, när priserna började plana ut.
De flesta var svenskar och norrmän. Ca 2 000 svenskar köpte bostad i Spanien år 2012.

Bostadsmarknadens förändring
Fastighetspriserna steg med 140% i Spanien mellan åren 1987 och 2004. Många investerade och de som säljer idag, har förlorat mycket pengar. Även penningvärdet har förändrats. Den 15 augusti 2007 stod euron i närmare 9,40 svenska kronor,  idag ca 8,70 kronor – ett kursfall på drygt 7 procent.

Prisförändringar för Spanska bostäder i % sedan 2007 (inom parentes de senaste 12 mån.)

Costa Blanca                   - 41.1 (-10.8)
Costa del Sol                   - 47.1 (-9.5)
Mallorca                            - 21.8 (-9.1)
Kanarieöarna                   - 32.7 (-9.2)
Barcelona/Costa Brava  - 48.5 (-13,4)

Källa: Fastighetsbyrån Spanien 2013

Priserna på den spanska bostadsmarknaden sjönk under andra kvartalet 2013 med 0,8 %
och på 12 månader har priserna sjunkit med 12,0%.

Den positiva sidan av prisfallet är att bostadsmarknaden blir mer tillgänglig för spanska medborgare.
Enligt ekonomitidningen Expansión behöver en spansk familj spendera i genomsnitt 32 % av sin årliga bruttoinkomst på ett ägt boende idag. Trots hög arbetslöshet och reallönesänkningar är detta betydligt lägre
än de 42 % av bruttoinkomsten som krävdes i mitten av 2008.

Antal sålda bostäder ökar med 2,9 % under de senaste 12 månaderna.
Utländska köpare i Spanien ökar, i synnerhet i turistområdena, för åttonde kvartalet i rad.

Det nyproducerade utbudet är fortfarande mycket stort, enligt officiella siffror finns idag 640 000 nya bostäder till salu. Trots det väljer kunderna begagnat. Bland våra svenska köpare är denna trend väldigt tydlig. Hela 85 % av våra kunder under 2013 väljer begagnat. "
                                   
Daniel Nilsson, regionchef för Fastighetsbyrån i Spanien

Den som vill köpa riktigt billigt utomlands har ett utmärkt bra köpläge. Det är speciellt på Costa Blanca som priserna är låga. Här finns enorma områden för semesterboende och inte minst för utländskt boende, med all service som de som vill vistas i värmen behöver.

Källa: Fastighetsbyrån, Affärsvärlden m.fl.
> Läs hela rapporten från Fastighetsbyrån

 
Indiens få turister


Indien har förhållandevis extremt få turister. Endast drygt 6,5 miljon
internationella besökare per år varav en hel del är buddistiska pilgrimer.

Lilla Sverige tar emot fler utländska turister än jättelika Indien.
En av anledningarna sägs vara det krångliga och tidsödande visumförfarandet.
Idag får främst en del asiatiska länders besökare visum vid gränsen och besökare
från Finland och Luxemburg.
En del andra europeiska länder med bl.a. Sverige kan få samma fördel från tidigast
under nästa år.

På ett sätt har det varit bra för oss som gillar att göra egna resor till Indien. Men mindre bra
för charterarrangörer som vill sälja sista minuten resor.

Det sägs också, att Indien är ett av de länder i världen där turisterna stannar längst i.
Har man väl fixat visum, gäller det att stanna ett tag.
Det är en rätt så knölig procedur...

                                                                           
 


 

Resbrev

Med husbil i Europa
Om att köra i Alperna, ställplatser och vandringar  Del 2
 


Österrike
Via den lilla vägen förbi Linderhof kom vi in i Österrike, passerade Reutte och
fortsatte in i Lechtal. Nu var vi i Tyrolen, den del av Österrike där ett generellt förbud råder
för husbilar på parkeringsplatser nattetid. Och bristen på ställplatser är stor.

Fordon över 3,5 ton skall ha en s k Go-Box och betala kilometeravgift. Det kostar 0,17 euro
per kilometer, en inte helt obetydlig avgift om man planerar att stanna en månad i Österrike
och besöka många platser (personbilar köper en vignette för att köra på motorvägar).


Vandring
I Holzgau finns Österrikes längsta hängbro (200 meter) över Höhenbach-floden, som vi testade.
Nästa dag planerades en längre vandring, som började med att vi tog Jöchelspitzbahn-liften
från Bach upp till 1768 meters höjd. Sedan valde vi att gå Panoramaweg mot Bernhardseckhyddan
där vi skulle äta lunch. Det blev en lång och ibland litet mödosam vandring, eftersom
vi stadigt gick uppåt ända till 2200 meters höjd. Det var värt varenda höjdmeter, vyerna var
enastående. Dessutom fick vi syn på murmeldjur. Blomprakten var stor på grässluttningarna och
jag har inte sett sådan artrikedom tidigare.

Serpentinvägar
Vi körde vidare mot Pettneu strax öster om St Anton. Visst fick vi se mycket, men mesta tiden
gick åt att hålla koll på vägen och alla kurvor. Det varen lättnad när vi äntligen kom ner från
Arlbergpass (1793 möh) och såg vägen flera hundra meter framför oss, inte under eller ovanför oss.

Vi följde en skylt och hamnade på Arlberg Panorama Camping, som utan att skämmas begärde
24,50 euro för en natt  (husbil 7,50 e, 2 personer 14 e, kurtaxa 3 e). Inte mycket att välja på i det
läget och vi köpte dessutom 4 jetonger à 1 euro/styck för att köra en tvättmaskin.

I Pitztal, vid lifthuset, finns en stor parkeringsplats, där det är tillåtet att stå i 24 tim.
med husbil. Efter 24 tim. skall man anmäla sig hos turistinformationen i byn Mandarfen,
en knapp km ner i dalen. Eftersom vi tänkte bli kvar några dagar följde vi reglerna, litet nyfikna
på vad vi skulle betala.  Jo, kurortstaxa, 1,5 euro per person och dygn. Ja, det gick väl an
även om servicen var obefintlig.

 
Lågprismodellen                                                             Camper modell ä

Vandring till Taschachhaus
Vi planerade att göra om vår vandring till Taschachhaus, en vandringsstuga som underhålls av
DAV (Deutsche Alpin Verein) i Munchen. Liften i Mandarfen tar oss upp till Rifflsee och vi
drar iväg med god fart längs den breda och bekväma vandringsleden.

Tur att minnet är dåligt för efter några km försvinner det släta och istället är det mindre stenbumlingar
som gäller. Bara att trava på och efter några timmar börjar vi ana slutet på dalen och kan se
Taschachhaus på avstånd. Nu kommer den verkliga motgången, man har lagt om leden på grund av ras.
Vi skall upp ytterligare ett 50-tal höjdmeter. Låter väl som en baggis, men inte för två trötta
vandrare. Efter många och täta vilopauser har vi passerat max höjd och börjar nedstigningen
mot hyddan och kommer äntligen fram.

Sedan sätter vi oss och studerar menyn. Gulasch-soppa och bröd, det är mat för
bergsbestigare. Tjock och mustig soppa i stora tallrikar, inget knussel här. Grovt bröd och var
sin stor öl, ja sedan kan man ju gå hur långt som helst.

Vandrarhyddan är om - och tillbyggd 2009. Numera påminner den om ett hotell med många
stjärnor. Senast vi satt här 2001, trötta och genomblöta eftersom det snöade (i augusti!), var
det verkligen stimmung med blöta strumpor som hängde på tork, vandrare som högljutt drog
historier och matos i alla hörn. Tidens gång.

Tillbaka igen med skavsår. När B. tittar på vandringsappen, kan han berätta att vi gått
18,6 kilometer under 7 tim inkl paus. Om någon sagt till mig på morgonen att jag skulle gå
så långt i bergsterräng hade jag tackat nej. Bra att inte veta allt.

> Se film och få liten guidning på tyska

Gletcherexpress
1982 invigdes Gletcherexpress, tåget som går från Mittelberg genom berget upp till
Mittagskogel 3159 möh. Nu finns en förlängning på Gletcherexpress, en ägglift som går
upp till 3440 möh. Den liften öppnades 2012.

Tidigt på morgonen stiger vi in i det lutande tåget, väl påklädda för det är inte varmt högt
uppe. Visst skiner solen men nattetid har vi oftast 15 grader och fryspunkten ligger på
4000 möh. När vi stiger ur Gletscherexpress möter oss ett sällsamt landskap där glaciären
ligger mäktig men långt uppe. Åka skidor är inte att tänka på, det finns helt

Någonstans där långt nere ligger Pitztal, vi ser en liten bit av dalen som verkar så liten,
så liten i detta väldiga område av spetsiga snöklädda alptoppar.

Det killar visst litet i magen när vi åker ner, men äggen gör bara en knappt märkbar nigning
när de glider över bärstolparna. Ett oförglömligt besök uppe i himlen.

> Se bilder och få lite av känslan

Ismannen
Än mer ofattbart blir det när vi tänker på Ötzi, "Ismannen", som levde omkring år 3300
f.Kr. Man hittade Ötzi år 1991 i närheten av Pitztal/Ötztal när han smälte fram ur isen, men
tydligen på den italienska sidan eftersom Ötzi numera finns på museum i Bolzano.

Nattuppehåll i Schwaz där vi vandrar runt i den gamla delen och beundrar den väldiga
Maria Himmelsfärdkyrkan med fyra skepp, ett unikum i hela världen.

För att komma till Neukirchen matar vi in våra önskemål i GPS-Kalle. Han lägger upp en rutt
som går via Wörgl – Sankt Johann – Kitzbuhel – Mittersill, innan vi viker av till väg nr 165.

Det går bra, bara de sista 800 met upp till Friedburg är branta och smala. Vi möter ingen och
ställer oss på en plats markerad med rödfärgade stenar och en skylt med nr 6.
El-stolpe intill, 1,50 e/dygn för el, tömningsstation samt vattenkran i närheten. Utsikten är
enastående och vi blir kvar i flera dagar.
Om man äter i restaurangen behöver man inte betala 7 euro i avgift och vi passar på att äta
schnitzel som smakar utmärkt.
Värmen är intensiv och vi skyller på den när vi inte orkar cykla uppför de branta backarna.
Det får bli en timmes vandring på morgonen istället innan värmen blir för svår.

Många hälsningar från Husbilsfararna.
Sept 2013

> Läs del 1 här

 JämförelserCharterresa eller egenpaketerad resa?

I Tickets senaste Novus-undersökning uppger 52% av svenskarna att de föredrar att paketera sin resa på egen hand, medan 48% hellre åker på charterresa.
Av de som föredrar att paketera sin egen resa svarar 39% att det beror på att de vill kunna vara mer flexibla gällande val av reslängd, destination för hemresa med mera.  
Bland de som förespråkar egenpaketerade resor anser 25% att man upptäcker mer och lär sig mer om resmålet om man reser på egen hand och 20% upplever att det är billigare att sätta ihop sin egen resa.

Varför åker du inte på charterresor?
1. Jag vill vara mer flexibel i val av reslängd, hotell, destination för hemresa m.m., 39 %
2. Det känns mer unikt att skapa sin egen resa, 29 %
3. Jag upptäcker och lär sig mer om resmålet om man reser på egen hand, 25 %
4. Det känns för turistigt med charterresor
5. Jag upplever att det är billigare att sätta ihop sin egen resa, 20 %
6. Charterutbudet är begränsat, de har inte resor till resmål jag vill besöka, 10 %
7. Charterresor känns så likriktat, 7 %
8. Annat, 38 %

"Ett misstag som många gör när de jämför priser på nätet är att stirra sig blind på priset. En del tänker inte på att det låga biljettpriset kan bero på en mellanlandning med sju timmars väntetid samt att det kan tillkomma kostnader för bagage. Det går att hitta paketresor med reguljärflyg som är billigare än en charterresa till samma resmål. Men för att jämförelsen ska bli rättvis måste man jämföra äpplen med äpplen. På en charterresa flyger man direkt samt att bagaget alltid ingår", säger Maria Gertell.

> Läs hela undersökningen här

Undersökningen hade ett riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten med 1 034 respondenter mellan 18-79 år.
Ticket har en andel på den svenska marknaden på cirka 40 procent av de resebyråsålda charter- och reguljärflygspaketen.
Ticket Privatresor ägs av investmentbolaget Braganza AS.SÅ HÄR TYCKER VI - inte oväntat

I ReseMagazinet har vi gjort många jämförelse av likadana ( äpple med äpplen) resor med charter och resor på egen hand och funnit att generellt är det betydligt dyrare att resa med charter. Inte sällan dubbelt så dyrt. Till och med för att bo på samma hotell.
Enda fördelen med charter är att man låter någon göra jobbet åt en, men det kostar och då måste man också rätta sig efter de färdiga paket som finns och kan inte välja fritt på dagar, restider m.m.
Det är sällan man räknar på detta, men vill man maxa resan kan det ha stor betydelse. Hur man matchar med lediga dagar, får ut fler resdagar etc. kan påverka priset mycket.

Det finns en rad andra stora fördelar att resa på egen hand - men då går det inte att helt jämföra med en charterresa, som bl.a. fördelen att åka på orter som inte är utpräglade turistorter. Dessa blir som regel billigare att vara på och för många dessutom trevligare.

Skall man prisfynda charter gäller att passa på för vissa tider med lågsäsong och med kombinationen flyg + hotell. Inte minst till platser som har dyrare boende.

Charterresorna idag har allt mer koncentrerats till vissa turistanpassade områden. Det finns inte så många varierande resmål för gruppresenären att välja på längre.
Turkiet är ett bra exempel på massturism. Hit har man styrt många gruppresor idag. Men det är betydligt trevligare, billigare och givande att åka till andra platser i Turkiet än Antalia, Alanja, Kemer och Side.
 
Det skulle vara intressant att veta hur det idag ser ut med charterresor till Spanska fastlandet. Till svenskarnas största turistmål är det många som idag tar sig på egen hand. För visst är det enkelt att ta en sväng till Barcelona? Och hur många föredrar inte att ta sig till Thailand själva efter att de gjort någon gruppresa dit, för att sen upptäcka hur enkelt och hur mycket billigare det är på egen hand?

Vi säger som vi brukar - jämför alltid. På alla resmål och på alla sätt du önskar resa.
Alla tips om detta finns på resjämförelsesajten BUDGETRES.se

Här hittar du även förslag på vad vi tycker är bra gruppresor och som är värt pengarna. För dom finns.
 


 

FLYGRESOR
Superpriser på flygpriser till värmen
Billiga flygpriser under januari TR pp från
Stockholm  Teneriffa 825kr Agadir 1425kr Sydafrika 5000kr
Göteborg Las Palmas 1380kr Lanzarote 1593kr  Sydafrika 5000kr
Malmö Las Palmas 1436kr Marrakesh 2559kr Miami 5783kr
Köpenhamn Teneriffa 1401kr Marrakesh 1508kr Dubai 1617kr Tel Aviv 1754kr
Sökningen gjord 9/12
Hitta fler lågpriser i januari och senare > Budgetres/Boka flyg

Bokar du nu
för februari kan du hinna få t.ex.
Stockholm - Indien TR fr. 3142kr  eller Hong Kong 4353kr eller Vietnam 4681kr
London - Teneriffa TR fr. 694kr eller Gibraltar 543kr  eller Gambia 2724kr och TR London kostar inte så mycket...
Kanske passar bra med en kombination med reorna i vinter? En Kombiresa kan löna sig.
- - - - - - - - -

En jämförelse av Nordiskt flyg
SAS                      188 plan     varav 11 långdistans     12 nya långdistans 2015/2018
Norwegian              75 plan                                         3 nya långdistans 2013
Finnair                    45 plan     varav 15 långdistans      11 nya långdistans 2015   

                                                                                                                                                                  Källa: DN

 

WOW
Det isländska lågprisflyget WOW Air börjar nästa sommar att trafikera Stockholm- Reykjavik i konkurrens med Icelandair.

Norwegian satsar på Gatwick
Till sommaren 2014 satsar flygbolaget på nya
direktlinjer till New York, Los Angeles och
Fort Lauderdale samt till Santorini, Korfu,
Sicilien, Cypern och Budapest.

Det är bra och ger fler valmöjligheter, även från London, men som vi visat tidigare, så är man inte alltid det billigaste alternativet för långflygningar, när man räknar med totalpriset. Jämför alltid.

Hur mår svenskt flyg?
Det svenska inrikesflyget mår inget vidare, ärligt talat. Jag har jobbat med inrikesflyg sedan 1990 och jag ser att det är fortsatt starkt överetablerat och på tok för låga priser. Det är emellanåt dyrare att åka taxi till flygplatsen än vad det är att flyga till eller från Stockholm."

Anders Ehrling, på frågan "Hur mår svenskt flyg?" i SvD Näringsliv okt 2013.
Han blir ny koncernchef på Braathen Aviation.

Stopp för nonstop
Det norska flygbolaget Flynonstop
har gått i konkurs.

Fiumicino
Ryanair skall börja flyga till Fiumicino i Rom.
Nu har du fler chanser att ta en genuin italiensk lillsemester för liten peng på turistfri ort.
>
Läs vårt reportage om Fiumicino i RM9

Nya förbättringar hos Ryanair
Från och med 1 februari 2014 kan du boka sittplats ombord på Ryanair, som hos många andra flygbolag.
Priset blir 10 euro för prioriterade platser och 5 euro för övriga.
Om du inte bokar plats, blir du tilldelad en utan kostnad.
Är ni flera som vill sitta ihop under resan, kan ni alltså i fortsättningen välja vilka platser ni vill ha. Ni slipper då också att köa innan för att vara bland dom första på planet att välja.

Dessa flygbolag tjänar mest på tilläggstjänster
Nej, det är inte Ryanair som är duktigast att ta betalt för tilläggstjänster när man betalar för flygresan.
Räknar man per passagerare kommer bolaget inte ens upp på Topp 10 listan.

Så här ser Topp 5 ut i världen:
1. AirAsia
2. Spirit
3. Qantar
4. Jet2
5. Ryanair

53 flygbolag tjänade 27 miljarder dollar
på extratjänster.
Källa:Travelmole
 

Lågprisflyg i jämförelse
Europas billigaste flygbolag
Snittpris inkl. 20 kg incheckat bagage i euro

Pegasus Airlines 63.19
Wizz Air 75.74
Blue Air 82.45
Ryanair 83.45
easyJet 89.97
Air One 91.00
Eurolot 97.05
Volotea 103.75
Vueling 108.01
flybe 111.84
Meridiana 121.27
germanwings 123.68
Transavia 132.05
airBaltic 140.23
HOP! 140.62
Norwegian Air Shuttle 142.70
Monarch Airlines 159.48
Jet2 165.45
WOW air 189.39
Fly Thomas Cook 206.76

Undersökningen omfattade 20 europeiska
lågprisbolag med drygt 300 000 sökningar
på resor.

> Källa: Whichairline -
läs hela artikeln
 

Fler flyger
Antal flygresenärer till och från Sverige hittills
i år är 31 miljoner, en ökning med 1 miljon.


Detta är ett Thai Airways planDen 9 september gled ett Thai Airways Airbus A330-300 av landningsbanan
på Suvarnabhumi Airport i Bangkok. Planet kom från Guangzhou i Kina och
hade 288 passagerare. Alla blev evakuerade och 14 passagerare skadades
och fick föras till sjukhus.

Planet blev kvar vid landningsbanan med ett skadat noshjul och uppblåsta
nödvägar. Thai Airways namn och logga målades över (se bild).

Mörkläggningen kan ha att göra med att ett Thai Airways plan nyligen
drabbades av kraftig turbulens där 20 passagerare blev skadade.

Att försöka mörka sanningen funkar sällan bra. Nu har händelsen fått extra
mycket uppmärksamhet istället, och här. För det kan väl inte vara så att
någon varit så smart att få oss att berätta om Thai Airways genom att göra
det hela mer dramatiskt?

Thai Airways tillhör ändå ett av våra favoritflygbolag.

Så här ser namn och logga ut:

        


 

Restips


Turistiska Playa del Carmen. Bild: Budgetres

Här invaderar USA-turisterna Mexiko
Mexiko har länge varit USA:s stora semesterparadis.
Ungefär som Spanien för kylslagna européer.
I vissa områden är det mer Tourisneyland i jämförelse med hur det ser ut på andra mexikanska
platser som är mycket trevliga och autentiska.

Det är alla slags USA-turister som kommer till Mexiko.
En del väljer stora all inclusive anläggningar vid sina besök, andra bosätter sig i landet för längre tider
och en del reser omkring och hittar till små favoritställen.
 
Under vissa perioder invaderar collegeungdomar Mexiko och då kanske det kan vara bra att veta om
man vill vara med på en partyresa eller ha en lugn och mer stillsam semester.

Fundera ett tag innan du väljer någon av dessa:

Cancun
En gigantisk värstingturistanläggning som har ett rykte i USA att vara "a hot party-all-night atmosphere place" och ibland kallat för "Party Capital of the World".
Acapulco
Den klassiska och första stora turiststaden i Mexiko, som idag har svåra sviter av knarkkriget. Många vågar inte komma hit längre. Nyligen var här översvämningar, som vi rapporterat om tidigare.
Puerto Vallarta

På samma kuststräcka. Här bor också många nordamerikaner.
Los Cabos
Längst ner på den sydligaste delen av halvön Baja California. Hit flyger man till budgetpriser från Los Angeles.
Mazatlán
Till flera USA - populära resmål kommer också horder av college ungdomar som skall festa.
Särskilt gäller detta på våren när t.ex. Maz Party Bus kör partyresor från olika college i Kalifornien.
Vill du ha koll på läget - eller kanske försöka hänga på en mycket prisvärd Spring Breakresa, så läs mer här
på Student City.
Cozumel
Ön som tar emot en strid ström med shoppingsugna amerikanare från jättecharterkryssningsfartyg och som sätter sin prägel på ön. Det stämmer inte heller att det var här den kände franska dykaren
Cousteau gjorde sina berömda filmer. Det var kring öarna norr om Isla Mujeres.
>
Mazatlan Express Bus


Isla Mujeres. Bild: Budgetres

Alternativen
Det finns många fina alternativ till partyplatserna och som också är fantastiska budgetresmål i Mexiko.
Hoppa på en lokalbuss eller en alldeles utmärkt långfärdsbuss och åk längst kusterna eller en bit inåt landet. Här finner du en helt annan typ av resenärer - även från USA.

Oaxaca
Charmigt och avslappnat. Jättepopulär av amerikanare som öppnat mysiga kaféer här. Ett favoritresmål.
Puerto Escondido
På Stilla Havskusten. Surfparadis som klarat sig från invasion. Härliga bad och god stämning.
Puerto Ángel, Zipolite m.fl.
Längst samma kust. Backpackerställen blandat med elegans. Här planeras för massturism, som dröjer...
San Cristobal
Zapataland uppe i bergen med härliga musikställen, kultur, tradition och fantastiska marknader.
Tulum
Bo i stan med bra restauranger, underhållning och skön atmosfär eller nere vid havet, med en strand som alltid hamnar på topplistorna över världens bästa.
Holbox
Hit har svenska gruppreseföretag hittat. Men ön är fortfarande mest för backpackers. Än så länge.
Mycket sand, inga bilar.

Isla Mujeres
Så nära Cancun och ändå klarat att vara sig själv med skön karibisk känsla när alla dagsbesökare åkt hem.
Bo i lilla staden med nära till allt. Fem minuter till stränderna var du än är. En enda lite större turistgata. Runt hörnet genuina matställen.


● Till alla fina mexikanska platser kommer det helt naturligt många turister. Under vissa tider kan det vara trångt.
> Kolla vår guide för att resa skönt i Mexiko och för att få fler restips.
> Läs: Om du kommer till Isla Mujeres

 

 


En massa semesterkort
bara slarvas bort

Genomsnittsturisten tar 300 foton under en semestervecka med kamera eller mobilen, enligt engelska webbsidan Sunshine.
Oftast hamnar korten i datorn eller på ett social media och där blir dom fast. 97% medger att man inte tar vara på korten med riktiga foton eller album.

På Budgetres propagerar vi ivrigt för smarta, enkla fotoböcker som man kan spara sina bilder och minnen på så att de inte glöms bort.
Det här är ett roligt och prisvärt sätt för att alltid ha sina minnen tillgängliga.

> Se olika kampanjer för fotoböcker på
   Reseshoppen

 

SÅ HITTAR DU RÄTT I RESEDJUNGELN
DE BÄSTA
BOKNINGARNA

SÅ FUNGERAR DET

Boka lägenhet istället
Många gånger när vi jämför priser för boende
på resan, påminns vi om fördelen med lägenheter som alternativ till hotellrum.
Det är ibland lätt att glömma detta. Dessutom är Det inte alldeles enkelt att hitta rätt förmedling som gör att det blir vettigt.

På Budgetres har vi gett en del tips och råd om detta och även visat på en del bra sökningar.
På en del hostel, kan du få till det med lägenhetsliknade former om ni är flera och vill dela. Det mest prisvärda är som regel att boka direkt om man kan eller via en sajt som inte skär emellan allt för mycket.

För visst är det skönt att ha tillgång till eget kök,
uteplats, wifi och en gemensam plats om man reser flera. I många fall blir det också betydligt billigare. Om man hittar rätt i resedjungeln.

> Sök och boka lägenheter på Budgetres/boka logi
   Sök på: Boka rum/lägenhet/semesterhus


Dyraste hotellstäderna
i världen

Eller om du så vill en liten trendbarometer för hur hotellkostnaderna är i olika städer
i världen.
Där det allmänt är dyrt att bo är det också svårare att hitta prisvärda budgetställen.
Det är affärsresebyrån HRG som har släppt sin årliga lista över hotellkostnader.

För oss svenskar så populära New York hamnar i topp. Genomsnittspriset för en
hotellnatt här ligger på 2 146 kronor.

Moskva är dyraste stan för tionde året i rad!
Toronto (26), Aten (34), Pittsburgh (46) och Chennai (48) i Indien är nya på 50-listan.

Vad vi vet så undersöker man inte hostels eller lägenhetsuthyrning. Vi vet inte heller  om affärsresebyrån kollar de små familjehotellen.
Troligen inte alls.

Men vill du bo flottare på resan när du framför allt reser till megastäder, så hittar du här världens
50 värstingplatser enligt HRG.

Dyrast
1. Moskva 2. Lagos
3. New York 4. Zürich
5. Genève 6. Rio de Janerio
7. Paris 8. Sydney
9. Stockholm 10. Washington

Minst dyra
41. Johannesburg 42. Düsseldorf
43. Aberdeen 44. Philadelphia
45. Bangalore 46. Pittsburgh
47. Hamburg 48. Chennai
49. Berlin 50. Madrid


Undersökningen HRG Interim Hotel Survey
publiserades av Hogg Robinson Group.
Augusti 2013.
>
Hela listan

 


 

Rapport från Asien

Exempel på svensk okunskap om Kina och Asien

av Jojje Olsson Förkortad version från från inbejing.se Länkar, bilder och rubriksättning av RM
 

Inför vänner och bekanta brukar jag ofta uttrycka farhågorna för hur svensk okunskap om Kina och Asien resulterar i fördomar och schablonbilder som sedan sprider sig på nationell nivå.
 

Vad kan detta då egentligen leda till? Förutom de redan nämnda fördomarna som existerar bland Sveriges befolkning, så börjar denna okunskap även sprida sig bland landets politiker och tjänstemän.


Exempel 1: Kina och "föregångslandet Sverige"
För en dryg vecka sedan var Sveriges it-minister Anna-Karin Hatt på besök i Kina. Bland annat höll hon ett tal vid Tsinghua - ett av landets mest prestigesfyllda universitet - som måste tätt sig obegripligt för åhörarna.

Hatt talade vitt och brett om "föregångslandet Sverige", där tjänster som e-handel, e-banking och e-myndigheter är så utbrett att nästan ingen längre handlar i fysiska butiker eller lyssnar på cd-skivor.

Vidare hävdade Hatt att demokrati och åsiktsfrihet är en förutsättning för denna slags teknologiska utveckling på internet.

Därmed torde ministern helt ha missat hur denna utveckling i mångt och mycket kommit längre i Kina, än i Sverige. I Kina finns världens största e-handelsföretag Alibaba, liksom fem av världens åtta största sociala medier.

Banker och betalningssystem är väl integrerade i dessa sociala medier - exempelvis är en av de vanligaste betalmetoderna på internet att ta notan via mobiltelefonen, som många kineser har kopplade till sin bank genom Alipay, världens största betalsystem online.

Tipstack till Björn Djurberg på VFL nyheter.

Exempel 2: Grön fond
Allt sedan klimatmötet i Köpenhamn 2009, har världens industriländer lovat att en så kallat "grön fond" ska etableras, där pengar ska finnas för att hjälpa utvecklingsländerna med de problem som jordens klimatförändringar för med sig i den fattiga världen.

Sveriges radio kan så i dag rapportera att denna fond väntas bli verklighet i mitten av 2014. Enligt en intervju med Jan Cederlund, Sveriges representant till "Gröna Fonden", kommer denna fond så småningom att kunna betala ut 700 miljarder kronor per år.

Så långt allting gott. Men i nästa andetag säger Cederlund att fonden ska vara baserad i Sydkorea, och att detta är "första gången som ett sådant organ har sitt säte i ett utvecklingsland".

Men det verkar som Cederlund, mannen som ska representera denna fond för att hjälpa u-ländera, helt har missat att det produktiva Sydkorea enligt IMF har en BNP per capita som är högre än genomsnittet i EU.

Det koreanska BNP per capita står sig även väl internationellt med en 26:e plats globalt - just bakom Frankrike på plats 24 och Japan på 22, men väl före länder som Spanien och Italien.

Tipstack till Tobias Hübinette

Här har vi alltså två exempel där höga svenska tjänstemän gör bort sig internationellt, på grund av okunskap och fördomar. Kan verka oförargligt, men lär i det långa loppet leda till en del felbeslut, samt slå hål på bilden av Sverige som "kunskapsland".

Publicerad första gången 21/10. Läs hela artikeln i Inbejing

För dig som vill veta mer:
> Alibaba.com - på engelska
> Om Alipay
> Anna-Karin Hatt i Kina - information från regeringskansliet
> Jan Cederlund om Gröna Fonden i Ekot

 


 

5 x Kuba


Kuba missgynnas i prisjämförelser
Trots att Kuba är ett billigt land att turista i utesluts det i flera prisjämförelseindex, exempelvis Forex semesterindex. Anledningen är USA:s blockad mot landet

Intresset för Kuba som resmål ökar från Sverige. Flera charterbolag som Ving och Apollo satsar på resor dit. Ändå utesluts Kuba i de prisjämförelselistor som flitigt publiceras i stora medier, exempelvis Forex semesterindex och Hotels.com:s hotellprisindex – trots att landet har 3 miljoner turister per år från stora västerländska länder som Kanada, Italien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Forex vill inte avslöja sina källor, men har tidigare för tidningen Vagabond förklarat att det är Hotels.com:s hotellprisindex de utgår från. Hotels.com ägs av Expedia Inc:, som är ett amerikanskt företag. Eftersom Kuba är satt i blockad av USA:s regering kan man inte boka hotell på Kuba via Hotels.com. I praktiken betyder det att både Forex och Hotels.com:s prisjämförelser är ofullständiga – och missgynnar Kuba som är ett av de billigaste turistländerna i världen att semestra i för svenskar.

Priser på Kuba:
Medelklasshotell i Havanna cirka 500 kr/n.
Bed and breakfast ca 200 kr/n i dubbelrum med frukost.
Måltid för två på en turistrestaurang i mellanklass kostar mindre än 100 kr. 
33 cl öl kostar 6.50 kr.

– Men eftersom de flesta av våra gäster bor på all inclusive i hotellområdena Varadero och Cayo Santa Maria, så bryr de sig inte så mycket om prisnivån i landet"
                                                                              Apollos informationschef Kajsa Moström

Forex ändrar sig
Nu har Forex infört ett Karibienindex där Kuba är med. Billigast blev Kuba!! Så här ser det ut i deras jämförelse:

Havanna, Kuba 46, Cacun, Mexiko 50, Panama City, Panama 50, Puerto Plata, Dominikanska Republiken 52, Ocho Rios, Jamaica 79, Castries, St Lucia 84, Port of Spain, Trinidad & Tobago 86, Willemstad, Curacao 89, Oranjestad, Aruba 102, Basse-Terre, Guadeloupe 109, Nassau, Bahamas 136, Philipsburg, St Martin 137

Produkter som jämförts är bl.a. en natt på ett medelklasshotell, en trerättersmiddag på mellanklassrestaurang
och en flaska vin. Stockholm har index 100

Källa: TravelNews, Forex

Kolera på Kuba
På Kuba har drygt 160 personer insjuknat med kolera under 2013.
Elva turister från Europa och Sydamerika har smittats, men ingen svensk.

Under förra året pågick ett kolerautbrott på Kuba då omkring 500 personer insjuknade.

Risken för turister att smittas har tydligen ökat något men bedöms fortfarande som låg.
Det är ändå viktigt att resenärer till Kuba informeras om förebyggande åtgärder för att undvika smitta.

Följande åtgärder kan skydda mot diarrésjukdom:

• att inte dricka kranvatten
• att undvika is i kalla drycker
• att äta väl upphettad mat även skaldjur som till exempel ostron
• att undvika att äta sallader och
  grönsaker som inte upphettats
• att bara äta frukt man skalat själv
• att tvätta händerna väl efter toalettbesök
  och före måltid

Kontakta gärna vaccinationscentral inför avresan och diskutera behov av vaccinationer.

Sprids via vatten och skaldjur
Kolera sprids via vatten och mat, framförallt genom otillräckligt kokta skaldjur och fisk.

Svår sjukdom drabbar vanligen individer som redan är försvagade, till exempel på grund av undernäring. Med tanke på kolerasmittan är det viktigt att kubaresenärer med svåra, vattniga diarréer tar kontakt med sjukvården för råd, undersökning och eventuell behandling.

 Källa: Smittskyddsinstitutet sept 2013


Havana - resmål på uppgång

Havana hamnar på första plats när Tripadvisors läsare listar Travellers Choise 2013 - destinationer på uppgång för hela världen.

 

 

Golf på Kuba


Che som golfare

På Kuba planerar man nu för ca 15
nya golfbanor.
Efter revolutionen stängde man
golfbanorna som var ett nöje för eliten
och istället satsades det på basket.
Idag finns det bara en enda 18-hålsbana
i hela landet.
Den ligger i turistområdet Varadero.
Havana Golf Club har en 9-hålsbana
fast med 18 tees!
De nya golfbanorna verkar bli väldigt
lyxiga. När skall man slå ett slag för
budgetgolf?

>
Läs mer i The Economist och se bild på
    när Fidel puttar.

 

Glada nyheter
Kuba kan skrota turistvalutan

Sedan 1994 har den kommunistiska ön två valutor.
Peson, (CUC), som är knuten till den amerikanska
dollarn och den inhemska valutan CUP
som är värd mycket mindre.

Enligt president Raul Castros nya reform ska värdet
av peson (CUC) successivt att förenas med CUP. Ministerrådet har godkänt en tidsplan för valutan. 
Enligt experter är 18 månader en rimlig uppskattning.

Källa: TravelNews

 Värt en resa

i januari

■ 14/1 Drakfestivalen i Jaipur, Indien. Över hela Indien, men mest här. Dom tävlande försöker skära ner varandras flygande drakar. Läste du boken eller såg filmen "Flyga drake", så vet du.
 > Mer

■ 16/1 - 26/1 World Buskers Festival i Christchurch, Nya Zeeland. gatuartister från hela världen underhåller.
> Mer

■ 16/1 - 26/1 Monte Carlos 38:e Internationella Cirkusfestival.
>
Smygtitta
 

Intressanta resmål
med skönt väder:

Kanarieöarna, Madeira, Indien, Sri Lanka, Västindien, Mexiko,
Kuba, Sydafrika, södra Australien, Argentina, Uruguay, Nya Zeeland (högsäsong), Chile, Bolivia, Costa Rica, Hong Kong, Goa, Asien, Florida kanske

> Läs mer


Världens mest besökta städer 2013


1. Bangkok 15,98 milj.
2. London, 15,96 milj
3. Paris 13,92 milj
4. Singapore 11,75
5. New York 11,52 milj

Uppskattningsvis nästan 16 miljoner turister kommer att besöka Bangkok under året, med minst en övernattning. London flyttas i år ner till en andra plats med ca 16 miljoner besökare.
Hårfint uträknat.
Trea blir Paris med ca 14 miljoner besökare.

Sedan 2010, när Mastercard lanserade sitt reseindex,
har antalet internationella besökare i Bangkok
ökat med 65 procent.

Världens högsta turistintäkter (miljarder dollar)

1. New York 18,6
2. London,  16,3
3. Paris 14,6
4. Bangkok 14,3
5. Singapore 13,5

Källa: Global Destination Cities Index, Mastercard
 


En bred bak förlänger livet

Uttrycket " en bred bak förlänger livet" är inte helt taget ur luften.
Att vara fet är inte ett problem för att dö i förtid. Det som är farligt är bukfetman. Har du en smal midja, är det okey att vara fet på andra ställen.
Den största boven mot ett längre liv  är dock motionsbrist.

Anm. 2012 opererades 7900 personer i Sverige med fetmakirurgi.
Operationerna är väldigt säkra idag.

Slutsats:
Ett långt liv ger möjlighet till fler resor

Skippa sittandet och rör på dig. Börja spela golf, jogga, vandra, cykla, segla... på resan. En aktiv ledighet är oftast den allra bästa och minnesrika.
Sen blir hängmattan ännu bättre.
> Budgetres/
Resor med tema
Matresan

Matresan är en återkommande spalt i ReseMagazinet
där vi reser i matens värld och länder
samt i hälsoresans fotspår. Dryck ingår.

Folkets vin
Ett budgetalternativ för amaroneälskare.
Folkets Favorit 2012 blev
Casa Vinironia Appassimento

Folkets Favorit är en tävling av
Allt om Vin, Munskänkarna och mässan
Mitt Kök, där vanliga konsumenter röstar
fram de bästa boxarna i beställningssortimentet.

Så berättar stora annonser i morgontidningarna,
om vinet som framställs av lufttorkade druvor.
Men även om "vanliga konsumenter" tycker så, är åsikterna delade. DN:s vinexpert manar till försiktighet med de populära appassiemtona.

Fast de flesta verkar gilla just den här.
Testa själv om budgetalternativet håller.

En box kostar 199 kr. En flaska 80 kr.
På Systembolaget


Liquor Store i Indien
har stängt på lönedan

En Tuk Tuk förare berättade
att den förste varje månad håller butikerna stängt.
Varför?
Jo, det är löneutbetalningsdag och för att gubbarna inte skall lägga sin lön i spritbutiken istället för att gå hem med pengarna, så håller man enligt lag stängt.

                                 
Åke S

Vad svenskarna söker
i sina semesterdrömmar

58% vill hitta lokala restauranger med lokal mat och undvika mat som man lika lätt kan få hemma
Ur Vings Customer Segmentation Survey, som genomfördes bland cirka 4 300 svenskar sedan hösten 2012

 

Club sandwich index
Dyraste städerna

1. Geneve
2. Paris
3. Oslo
4. Stockholm
5. Köpenhamn
6. Rom
7. Tokyo
8. London
9. Sydney
10. Hong Kong


The Hotels.com Club Sandwich Index 2013
 

Bästa hamburgaren
finns i NY

I alla fall enligt göteborgaren Mr Hamburgare, som äter och testar hamburgare överallt och mest i Göteborg.

Vill du köa 45 minuter utanför Shake Shack, så får du svaret. Full pott, 35 poäng, blev betyget av
Mr Hamburgare.
Mest poäng på topplistan över Göteborgs bästa hamburgare är 33 poäng. Hos
Pubologi.
Gillar du hamburgare, så läs mer och få tips.


Där ligger den, inte mycket för världen men ändå. Som en tron i hamburgerkungariket reser sig den lilla ”korvkiosken” ur Madison Square Park."

> Mr Hamburgare

 
 
          REKOMMENDERAT

Ny BudgetresGuide Krakow till en nära, mycket prisvärd, enastående vacker och mysig liten stad.
   Hit reser man ofta.
Läs guiden så förstår du varför.

Kolla in boktipsen i förra numret. Det blev både från vårt besök på Bokmässan, om några fyndreseböcker 
  och ett aktuellt bokreportage.

London. De bästa Londontipsen i sammandrag till svenskarnas populäraste weekendresmål       

■ Har du ännu inte skaffat resenärens bästa bankkort, så sätt fart nu. Du sparar massor med pengar. > Mer

Saknar du några resenyheter? Kanske har dom kommit i vårt Nyhetsbrev, med snabba
   aktuella nyheter. Nyhetsbrevet får du bara som prenumerant. > Gå in och anmäl dig. Gratis.

Det kostar inte mer att boka via Budgetres.se - så har du alltid koll på de bästa aktuella sökningarna för
   flyg, boende m.m. för att vara säker på lägsta pris för samma sak. En god vana - boka alltid via Budgetres.

 

            RESERBJUDANDEN m.m.Besök Reseshoppen  
Vår
budgetshop med utvalda partners.  Massor av fynd för varor och tjänster.
             Jämför alltid här innan du handlar någon annan stans.
                      
Öppet dygnet runt.
 


■ Se våra julklappstips i högerspalten. Så enkelt det kan vara!

50% på alla resor i Stockholms skärgård. Passa på!

Taste. Ät lyxigt 2 för 1 i Stockholm och Uppsala. > Reseshoppen

Spara dina bästa kort på bästa sätt. Smart.
   Lägsta pris
för praktiska fotoböcker.  Klicka på annonsen
Foto.com

 

 


ReseMagazinet
Nr 12
INNEHÅLL   Bläddra: Tryck på blått

Året med ReseMagazinet  Årskavalkad
Sydafrika
 
   Garden Route
Mexiko
     Koll på turistinvasionen
Indien           Besökare

Spanien       Svenskarnas andra hem
Med husbil i Europa
     Del 2
Charter eller boka själv?   Jämförelser
Om Asien       och om okunskap
5 x Kuba     Bojkott  Kolera  Golf
Världens dyraste hotell  
  Hela listan
De mest besökta städerna   Reseindex
I resedjungeln         Boka lägenhet
En bred bak        och ett långt liv
Månadens citat    Christer Fugelsang
Taxi i Thailand     Restips
Bästa resmål 2014    Enligt Lp
Den inre resan       Tro och fakta
Bo billigt och bra i SA    Restips
Dimma över Darjeeling   Boktips m.m.
Dyrbar räntemiss  
Byt konto - få en resa
Mer gratissurf         På tågresan
Pengar som reser bort   Krönika
Moderna resor     Ny restidning
Gotlandsbåten     Ny färja planeras
Flygresor   Jämförelse av Nordiskt flyg
Europas lågprisflyg i prisjämförelse WOW
Matresan  
Folkets vin  Liquor Store
Bästa hamburgaren  Club Sandwich index

 Restips

Taxi i Thailand

Om taxin kör för fort, vilket inte är
ovanligt, säg vänligt: cha cha
(sakta, sakta).
Om det inte hjälper, be att föraren
stannar, betala med ett leende och
ta en annan taxi.

Stig alltid ur taxin på trottoarsidan.
Ingen tror att du skall stiga ur på
vägsidan, så därför är det ingen
som saktar ner.

När du stiger av på trottoarsidan,
kolla alltid så det inte kommer
en motorcykel på insidan.

Ta aldrig en taxi utanför hotellet
eller framför något turistställe.
Vinka in en bil lite längre bort.

Innan du stiger in i taxin, be om
att få åka med taxameter:
Bai meter, mai?

Kolla att det blir rätt.
Startavgiften i Bangkok är B 35.

Åk aldrig taxi i rusningstid mellan
7.30-9.30 och 13.30-19.30 i
Bangkok om du vill framåt...

 Dyrt med skidorna
på planet

De flesta flygbolag tar bra betalt för att transportera skidorna tur och retur till skidorten, med undantag för
Finnair, Swiss och British Airways
.
Räkna med ca en tusenlapp om inte skidorna är ditt enda bagage.
Så jämför med att hyra skidor på resmålet och din bekvämlighet samt kolla noga med det flygbolag du planerar att åka med.

 


Till en reseintresseradHjälp
till och ge bort en gratis prenumeration idag ReseMagazinet  
Låt dina vänner vara med 2014.
> Läs mer längre ner

                   > Ge bort/Tipsa - idag


Månadens ros
Tack alla som tipsat om nya prenumeranter!
Speciellt till BD.
 10 bästa städerna
att resa till 2014
enligt Lp

Nu börjar siktet ställa in sig för bästa resmålen 2014.
Först ut är Lonely Planets medarbetare som har satt samman följande lista:

Paris
Trinidad, Kuba
Kapstaden
Riga
Zürich
Shanghai
Vancouver
Chicago
Adelaide, Australien
Auckland


         
Dags för årets bad

Bästa resmålen 2014
Här placerar man Sverige på fjärde plats efter Brasilien, med fotbolls VM, Antarktis och Skottland.

Sverige är "kallt, vackert och lite skrämmande" efter att ha läst Stieg Larsson och Umeå är Europeisk kulturhuvudstad 2014.

Sen är det värt en resa hit för den goda maten, säger man.

Lonely Planet
påverkar resandet

Turistorganisationerna i Sverige jublar över placeringen. Lonely Planet har över 10 miljoner besökare på sin sajt och det här påverkar turistströmmen, säger man.

Man räknar nu med fler besökare till Stockholm och till bl.a. Stieg Larsson-vandringarna. Ca 70 miljoner har läst hans böcker i världen och lockas sen hit.

10 bästa resmålen
- mesta värde
för pengarna 2014
Här är listan för bäst värde för pengarna
som Lp tycker:

1. Grekiska övärlden
2. Italiens klack
3. Nicaragua
4. Bulgarien
5. Portugal
6. Fiji
7. Mexiko
8. Karnataka, Indien
9. Palawan, Filipinerna
10. Etiopien

Ett sammandrag finns i vårt Nyhetsbrev
nr 87 och alla motiveringar på Lonely Planets sida.


> Mer
 


7%
bor i Europa
av världens
befolkning

 


LÄS VÅRA GUIDER
Relaterade guider för detta nummer
Garden Route
Berlin
Mexiko
Costa Blanca

Asien/Thailand
 


                               

JULKLAPPSTIPS
I sista minuten 1
Till någon som är
reseintresserad


ReseMagazinet
Ge bort utan kostnad:
• Restidning under ett helt år
• De senaste resenyheterna
• Nya Reseguider
• Resereportage
• Prisjämförelser på resor
• Restips
• Resinspiration
• Info om budgetresor från lågbudget
  till budgetlyx.
> Ge bort/Tipsa

Sveriges största resetidning online


JULKLAPPSTIPS
I sista minuten 2
Till någon som är
bokintresserad

Resebiblioteket
Här finns alla böcker till nästa halva priset,
med presentförpackning och snabba leveranser direkt hem till dig eller till någon
från Tomten.
> Resebiblioteket

 Kanarieöarna

tar emot över 10 miljoner turister från utlandet

2011 var det bästa turiståret genom tiderna för de spanska öarna och förra året var nästan lika bra.
De allra flesta kommer från Storbritannien och Tyskland.

Svenskarna
kommer på fjärde plats med
ca 450.000 (drygt hälften valde Gran Canaria) , strax efter norrmännen.

Den stora förändringen stod Italien för, som minskade med 20%.

 


I juletid
 


Den inre resan

Tron på det övernaturliga minskar.
Endast 67.5 % är idag medlemmar av
Svenska Kyrkan. En hel del är med
bara för vissa tillfällen, som dop, bröllop
och begravning. Runt 2% är regelbundna
deltagare Den inre resan lockar inte
längre lika mycket.

Däremot är intresset för "den sista resan"
intressant för många.
Vilken himmel som är bäst finns inte någon jämförelse på. Inte ens på Budgetres.

                            Sune Q 2013
 

FAKTA
2013 har 4 296 personer (döpta barn ej medräknade) blivit medlemmar och 
21 466 personer valt att lämna
Svenska kyrkan.
(Svenska Kyrkan juli 2013)

Religionssociologiska undersökningar visar att 46–85% av Sveriges befolkning kan kategoriseras som ateistisk, agnostisk eller icke-troende (på Gud). Vid enkät anger många att de tror på andliga ting men inte på kristendomens gudsbild.

1 januari 1952 trädde 1951 års religionsfrihetslag i kraft och gav svenska medborgare rätten att fritt gå ur Svenska kyrkan.
De traditionella frikyrkorna engagerar 3,7 % av befolkningen.
Utöver detta finns ett otaligt antal små andra oberoende församlingar.

Av muslimerna uppskattas 5%, eller ca 20 000, vara praktiserande (i meningen att de deltar i fredagsbönen och ber fem gånger om dagen). Svensk statistik över islamiska församlingar beräknar antal medlemmar till 110 000, ungefär lika många som antal medlemmar i Pingstkyrkan eller Katolska församlingar.

Antal buddhister i Sverige var år 2010,
5379 själar.

Hedningar med asatro finns fortfarande i Sverige samlade i några få samfund med mycket begränsat antal medlemmar.
Här tror man på allvar på tomten (ej att förväxla med jultomten).

 Fransmännen
är mindre nöjda än andra européer som har samma levnadsstandard, enligt ny undersökning.

Fransmännen ser mer bakåt i tiden hur det varit när det var som allra bäst.

Nu har andra länder kommit ikapp och Frankrike ligger inte längre i topp. Detta tynger fransmännen tillsammans med ett orättvist elittänkande och en problematiskt skolsystem.

Kanske gnäller man lite mer än andra och kanske ligger det i folksjälen att aldrig vara riktigt nöjda.
I alla fall när man svarar på frågor från utredare om man är riktigt nöjda...

 


Kineserna kommer

Man spår att år 2020 kommer en halv miljon kineser att besöka Spanien.

 
MÅNADENS CITAT

När man tittar ner på den snabbt undanglidande jorden ser man inga gränser mellan länder. Man ser en vacker jord, med en tunn, skör atmosfär som det gäller att ta  han dom."

Christer Fugelsang.
Astronaut och kosmonaut
.
Har gjort två rymdfärder, fem rymdpromenader och tre atlantseglingar.
 
      
                     
 Bo billigt och bra i Sydafrika

Efter att ha rest runt en dryg månad i Sydafrika och bott på hostel, B&B och hotell på ett flertal populära platser, blev snittet för boende för två personer 325kr/natt.

Boendet har varierat med dubbelrum på hostel utan frukost (extra kostnad ca 26 kr pp), ibland med enkel frukost, gratis wifi m.m.
Strandstuga i naturpark med kök (dyrast med ca 480 kr). Hotell med stor frukostbuffé.

Hotell, B&B och hostel med dubbelrum håller ungefär samma pris. Hostel ibland något dyrare och utan frukost!

Överlag är det mycket fördelaktiga priser för boende om man reser innan eller efter högsäsongen (dyrare under semestrar, skolledighet - dec till mitten jan.), bokar i god tid och jämför priser på budgetres.se

Boendena hade som regel mycket bra standard och på bästa lägen.
I några fall, bokades rum via Turistbyråer. Detta fungerade mycket smidigt.

Det finns gott om bra hostels, många charmiga äldre B&B i engelsk stil med inkluderande stor engelsk frukost.

Sydafrika, med en för närvarande låg valutakurs i förhållande till kronan, är ett mycket prisvärt land att resa i - inte minst för boende.

JE dec 2013
 


Svenska hushålls stora räntemiss

Sparade pengar ger dålig utdelning hos storbankerna.

Du kan ha till en sparad resa
om du byter konto


Återigen får vi påminnelser i ekonomipressen om att svenskarna fortfarande använder dåliga inlåningskonton hos storbankerna.
 
"Det är ett under och anmärkningsvärt ",
tycker sparekonom Christina Söderberg på Compricer, som är en jämförelsesida för ekonomi.

Skillnaden för spararen
blir stor på lite sikt. Att binda 100 000 kronor i ett år hos t.ex. Handelsbanken ger bara
900 kr i årsränta brutto.
Hos en aktör med 3%  ränta ger istället
3000 kronor brutto. Ju större insättning desto fler tusenlappar att vinna eller förlora.   
                        Uppgift i okt. 2013

> Källa SvD - läs mer
> Hitta till Sveriges högsta sparränta på   Budgetres/Reseshoppen


10 miljarder
Nästan, har svenska hushållen förlorat i
ränteintäkter under årets första 9 månader.
Bara för att man sparat på konton med dålig ränta.
                    
Källa:SBAB


Så här enkelt kan du
lösa problemet:
 

Bästa spartipset 1
Mer pengar till din nästa resa med
bättre ränta


30 år med bra sparkonton
Fria uttag. Inga avgifter

Välj räntekonto. 4-6%
> Hög ränta från första kronan
Inga avgifter - Max 50 000 kr www.akeliusspar.seBästa spartipset 2
Mer pengar till din nästa resa med
bättre ränta

 
Miljontals kunder i världen
Inga avgifter.

Välj räntekonto 6.5-10%

> Tryck på annonsen

TIPS: Öka maxgränsen: Är ni fler i hushållet, öppna fler konton för att få lov att spara mer.

 

 

Mer gratissurf på SJ
Surfa gratis med 4G i både 1 och 2 klass på SJ snabbtåg och dubbeldäckare.

Under 2013 har SJ uppgraderat alla Snabbtåg och dubbeldäckare,
totalt 100 tåg, till 4G. Uppkopplingen är nu snabbare trots att fler surfar samtidigt.

Man inför en så kallad surfpott. Surfpotten ska räcka hela resan för de allra flesta. Hastigheten du får om du surfat upp hela potten ska vara tillräcklig för att kunna surfa och skicka e-post utan problem.
Som exempel kan nämnas att 100 MB räcker till ungefär detta:

  • Skicka e-post 2–3 timmar
  • Lyssna på musik 1, 5–3 timmar
  • Surfa på internet 30–60 minuter
  • Titta på film 10–20 minuter

När surfpotten är slut begränsas surfhastigheten. Du kan givetvis
fortsätta surfa utan kostnad men sidorna laddas långsammare.

 

 

Krönika/Debatt

Pengar som reser bort
Tax Free Tour
Det finns hur mycket pengar som helst.
Bara inte där dom borde vara.
Där vinsterna skapas.
Därför betalar vi moms.


För att företagsskatterna från storföretagen istället går till skatteparadisen genom offshorehandeln och staten (vi) får inte in alla dom pengarna, som så väl behövs för att företagsamheten skall fungera och medborgarna skall ha möjlighet att konsumera.

Så blir länder allt fattigare, men får då
låna tillbaka från storföretagen. Mot ränta.
De pengar som egentligen skulle betalts
i skatt!
Till hjälp har storbolagen de fyra stora
globala revisionsföretagen
PwC, Ernst & Young, Deloitte och KPMG (De s.k. Big Four) och multinationella banker.
Det mesta sköts från London.

Noll skatt i Afrika för företag som slår sig ner där - en slags modern kolonialism.
Noll skatt eller nästan för företags patentbolag, brevlådebolag osv. på Cypern, Cayman, i Amsterdam osv.
Det går att förhandla om skatten för t.ex. Googles, Apple, Walmart, Starbuck, Coca Cola osv.
Sveriges största företag betalar inte en
krona i bolagsskatt - i Sverige.
Reglerna är olika för dom som har de stora pengarna. Skatt skall ju egentligen betalas där vinsten uppstår. Men för globala företag kan det rent tekniskt vara var som helst och allra helst där det inte kostar något.

Vanligt folk får betala istället.
Med moms och andra skatter.
Samhället måste fungera.
 
Dom skatteflyktiga pengarna kanske lånas tillbaka till samma land dom kom ifrån och som nu fått problem för dom fått in dom förut (!)
Eller så går länder i konkurs, som på
skatteparadiset Cypern.
EU (vi) förväntas betala - inte de som borde gjort det från början.

Alla vet om detta. De som jobbar med problemet, säger det är kriminellt, olagligt. Och känsligt.
Man säger att det är så vi människan fungerar. Vi är giriga.


De flesta av dessa rika bolag följer ju bara reglerna - eller kryphålen. Man har tjänster vi uppskattar och behöver, samt har precis lika fina miljömål, etik och hjälpprogram i sin marknadsföring och reklam som alla andra som vi skall tycka om.

> The Tax Free Tour Dokument utifrån,
   SVTplay

Anm.
Här hemma vill finansminister Björn Borg stoppa revisorernas "skatteminimering" där delägarna inte betalar inkomstskatt (3:12 regeln).
Skatteverket beräknar den samlade summa för alla bolag som gjort så här till ca 500 miljarder kronor!

Mest utdelning de senaste tre åren, av planering av pengar som inte blev till skatt, fick Lars Träff på EY, drygt 26 miljoner
Hans skattesats för dessa är 20%.
Han är styrelseordförande och har säkert också lön.
Mest utdelningar fick KPMG:s delägare.

Källa: SVT, SvD Näringsliv
m.fl.

Är det konstigt att man längtar bort nå´n gång? Långt bort.

Pengar som reser hem
Positiva nyheter

AP-fonderna har tröttnat på detaljhandelsjätten Walmarts usla personalpolitik och har sålt hela innehavet" .

- Christina Kusoffsky Hillesöy, ordförande i Etikrådet som är ett samarbete mellan Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden, i SvD (okt 2013).

Många ansvarsfulla ägare har kritiserat Walmart och även slutat investera.
AP-fonderna går även ur det amerikanska gruvbolaget Freeport som begått miljöbrott i Indonesien när man dumpat gruvavfall i en närbelägen flod.
Incitec Pivot och Potash Corp som köpt fosfat från Västsahara som är ockuperad mark, vilket strider mot bland annat FN:s konventionen.

                                        Källa:SvD

FAKTA
AP-fonderna är en del av våra sparade pensioner och har till uppgift att dels utjämna svängningarna mellan pensionsavgifter och pensioner och dels
att bidra med avkastning till pensionssystemet på längre sikt.

God Jul önskas alla
Sune Q december 2013.

 
Ny resetidning
för gypsets!?

Kan vara ett komplement till ReseMagazinet.
Något som väger upp när du kanske
fått för mycket med budgetråd...
Dom verkar ha liknande tankar om att
resa med stort R, men hur går det ihop
med jetset?

Så här säger man:

Vi på redaktionen kallar oss ”gypsets”, en hybrid mellan de engelska orden för ”gypsy” och ”jetset” – det bästa av två livsstilar. Jag har själv ofta saknat en resetidning med det där lilla extra. Som tar sina läsare med bakom
kulisserna, som banar väg för ett modernt och medvetet resande. Som möter personligheterna som speglar platsen, stan eller landet.
Vårt magasin är inte det där paraplyet du följer i flock runt pyramiden. Vi låter dig upptäcka det du inte kan googla dig till eller slå upp i en guidebok. "


Vi har inte läst något nummer än, men vill
gärna berätta om nyheten och följer fortsättningen med spänning.

 

 

Gotlandsbåten
Kan bli priskonkurrent nästa år till Gotlandsbolaget.
Den planerar att gå sträckan Västervik-Visby, det kortaste avståndet till Gotland.
Priset kan bli så lågt som 100 kr, tack vare lägre bränslekostnader.
Fartyget skall ha
plats för 1 000 passagerare, 200 bilar och gå i 19 knop på 3 timmar och 20 minuter.
Bussanslutning planeras från Stockholm.
Ett starkapital på 25 miljoner samlas just nu in. Man räknar med lönsamhet från år tre.

Inte sedan 1980-talet har två rederier ansökt om att få sköta Gotlandstrafiken.

Ingen av de 24 rederier i Skandinavien som är kompetenta att driva trafiken har varit intresserade.
Senast fick Gotlandsbolaget övertalas av Rikstrafiken.
Lycka till!

 Res för halva priset
under lågsäsong

Alla enkelbiljetter i Waxholmsbolagets
skärgårdstrafik kommer att rabatteras
50 procent under lågsäsongen 2013/14

Halva priset på Waxholmsbolagets samtliga linjer i skärgården under försöket, som pågår mellan 1 oktober i år till 31 mars 2014.

Biljetter säljs ombord på båten. Försöket innebär att alla biljetter säljs för halva priset, förutom Waxholmsbolagets periodkort (30 dagarskort och Båtluffarkortet). Rabatten gäller både helt och reducerat pris.

Exempelvis blir priset för en vuxen från Stockholm till Grinda 45 kronor istället för 90 kronor och för barn/pensionär 30 kronor istället för 60 kronor.

>
Mer om Stockholms unika skärgård i RM 10-11

 

 

BoktipsDimma över Darjeeling
av Mikael Bergstrand

Om en ny roman och olika
syn på att skriva om Indien.


Till skillnad från Per J Andersson
på restidningen Vagabond,
gillade vi boken Delhis vackraste händer.

Den speglar säkert ganska typiskt
genom huvudpersonen hur mångas bild av Indien är och dessutom presenterat med massor av humor.
Vi tycker att boken också gav en beskrivningen av Indien som vi egentligen inte helt känner till. Kulturerna krockar härligt.

Huvudpersonen utsätts hela tiden för prövningar om det  västerländska sättet att tänka.

När vi läste romanen blev vi extra
sugna på att åka till New Delhi,
vilket nu redan är bokat.

Det finns säkert flera sidor av Indien,
som det går att skriva om på andra sätt.
Vår erfarenhet efter en del resor där,
är just hur mångfascinerat det är.
Mikael Bergstrand har bott i Indien
i flera år och han skriver med kärlek
och humor.
Det kan vara himla roligt med Indien
också.

Vi ser fram emot att läsa den nya
boken.

MYCKET MERA:

> Billigast köper du genom Resebiblioteket
> Läs vår artikel om Delhis vackraste händer i ReseMagazinet nr 4 - och om författarens artiklar om Indien.
> Läs Pers J Anderssons recension av Dimma över Darjeeling "hurusom jag skrev en taskig recension och blev en vedervärdig figur i författarens nästa bok"
>
Lyssna radiointervju med Mikael Bergstrand om senaste boken och om Malmö. Tid 10 min.

... Jo, ReseMagazinet har gjort reklam för
Per J Anderssons nya Indienbok.
I nummer 2/2013.
Hans guideböcker ingår alltid i vår
planering inför varje Indienresa.


 

 


UR FÖRRA NUMRET AV

ReseMagazinet

Nr 10- 11
Dubbelnummer

Krakow   Ny BudgetresGuide
Prisvärt boende i Krakow    Ett exempel
VINTERRESOR       Hög tid att boka
Stockholms skärgård  Unik i världen
London               Bästa Londontipsen
Besök på Bokmässan      Nya boktips
Med husbil i Europa  Del1      Resbrev
Hyrbilen       Risk för onödiga försäkringar
Peking       Boktips
In Beijing   Vill vara Sveriges bästa källa
Månadens citat   Robert Aschberg om lyxhotell
Sista resan utomlands Det händer inte mig
Prisvärd hotellyx    Topp 10
Dricks i Kina       Så funkar det
Umag            Varför kommer ni hit?
Gratis semester      Krönika
Bodrum          Resbrev
Populära weekendresmål  
Tre prisvärda höstböcker    
GRATIS e-bok       Lonely Planet 40 år 
Norwegian  Zagrosjet
Vueling  SpiceJet Nya flyglinjer Dreamliner

10 knep för billigare flygresa    
Nyttig föda  Matfusket  Budgetfrukost 1-3  Hunger - ny tidskrift  Wooloomooloo

 
> Öppna tidningen här       
 

 

 

 Detta är BUDGETRES.se

En helt oberoende reseportal
Vi testar och jämför marknadens
bästa resebokningar
och ger rådgivning,
gratistips och resinspiration

Fördelar för dig

Du kan jämföra och boka resor till marknadens bästa priser
Du får information om
alla bokningsknepen
Du får bättre reseplanering
med restjänster och gratisguider
Du får tillgång till det största urvalet av Guideböcker till
Sveriges absolut lägsta priser
Du får tillgång till våra Resmåls- och MiniGuider med budget- och gratistips
Du får råd att resa mer genom tips om resekonomi, budgetresmål, erbjudanden, resenyheter, resbrev, resinspiration...

      > BUDGETRES.se -
Din
      resguide i resedjungeln

   Betala mindre, res mer
 

 Detta är

ReseMagazinet
En månadstidning online
Detta är en ECO-tidning
Läses bäst på stor skärm
Ej smartphone
Vill du ha en papperstidning, så
printa ut tidningen

ReseMagazinet är gratis
Du prenumererar här
Prenumeranter får tidningen först.
Tidigare nummer finns här

Utges av BUDGETRES.se


Om du saknar oss
Vi har ingen besöksadress
eller ständig bemanning.
Ofta är vi på resor och då
blir det lite lugnare på
rapporteringsfronten.
Vi kanske inte heller då har
möjlighet att svara på mail.

Andas lugnt
Vi är helt ideella och gör som vi vill.
Att vi är opartiska har du nytta av.
Vi har heller ingen brådska.
Är det tryckfel, länkfel eller
saknas det en bild, får vi
rätta lite senare.
Vi fyller på resesajten efterhand
och det ligger mycket
material och väntar...
Många av våra läsare är aktiva
och rapporterar nyheter och
skriver Resbrev från resmål
 som vi publicerar.
Det går alltid att hänga på.
Du är välkommen
att höra av dig.

info@budgetres.se

Bästa stödet
gör du genom
att skaffa nya reseintresserade
prenumeranter till
ReseMagazinet
 här, alltid bokar dina
resor via oss,
köper dina guider
och andra böcker via oss
och handlar på
Reseshoppen
Vi får då ibland ett litet bidrag
från våra annonsörer.
Så kan vi hålla oss flytande.
Det tjänar båda du och vi på.
- Mer längst ner på sidan -


En liten guide 

om hur man bäst
  läser hemsidor och nyhetsbrev

Kanske något för dig,
så att det funkar bättre? 
 
> Läs här

 


 


ReseMagazinet
Kan du läsa på flera sätt

BÄST

Läs resetidningen i
PC/Mac/läsplatta.
Ej i smartphone.
● Du får länkar till mer läsning,
tips och erbjudanden
● Färglayout
● Videouppspelningar och ljud
● Bilder och foton på bästa sätt

SOM UTSKRIFT

● En 15-20 sidig resetidning.
Du kan göra anteckningar,
markeringar och läsa när
du inte har uppkoppling.
Använd helst liggande
utskriftsformat och färg.
Du missar en del erbjudanden
från oss, får inga fortsättningstexter,
videolänkar, ljud m.m.
Som stående utskrift får du mindre textstorlek,
missar en del erbjudanden.
Det enda positiva är att du får
mindre antal sidor i jämförelse
med liggande utskrift.
Ibland kan en utskrift bli lite knasig
beroende på hur din skrivare fungerar.
Du kan i värsta fall tappa de del
av innehållet.
Tidningen finns inte
som PDF utskrift

SOM MIX

 LÄS ONLINE OCH SKRIV UT
1. Läs tidningen - se BÄST ovan
2. Skriv ut, pappersläs
, anteckna, spara
 


 Senaste nytt om
ReseMagazinet
Extra

Med detta nummer är
ReseMagazinet
1 år
Hipp Hipp

Innan dess fanns
BudgetResbrevet och dessförinnan ett Nyhetsbrev.
Idag kommer Budgetres Nyhetsbrev
ut med korta nyheter
mellan månadstidningarna
till prenumeranter och kan bara läsas
på mail, till skillnad från RM
som sparas här.Ett år
med en himla massa budgettips,
resnyheter, resguider, krönikor, resbrev från våra läsare och resinspiration från Sverige, Europa och Världen.
Med din hjälp kör vi ett tag till

 

 

reseannonser

 

 
 


Reseförsäkring
ERV, tidigare namn Europeiska, 
försäkrar årligen 2 miljoner privatresenärer i Sverige.
Behöver du?
reseförsäkring, semesterförsäkring, studentförsäkring, affärsreseförsäkring, avbeställningsförsäkring, avbeställningsskydd
> Reseförsäkring

 
 
 

Världens minsta bagagevåg
Hjälper dig att hålla koll på vad dina väskor väger
så att du slipper att betala övervikt på flyget.
Mäter från 100 gram till 50 kg. Pris 339 kr.
> Hos Travel Heroes
 
Sök på nano digital och läs mer

 

 

 

HOSTELWORLD
Budgetlogi
med boende på sal
eller dubbelrum.


Book Hostels Online Now 
Tryck på bilden

 

 

 

 


Redan hittat sista
minuten flyg?

Här finns hotellet
till sista minuten pris
> Boka logi

 

 

 
BOKA HÄR
Alltid rätt biljett

 > Flyg  > Logi > Sista minuten
> Transfer, tåg, buss, kryssning


Vi samlar in, jämför, testar och bevakar de bästa sökningarna för alla dina resor

BUDGETRES.SE
Resejämförelsesajten

 

 

 

Resenärens
bästa bankkort


ICA Banken Kreditkort - inga valutaväxlingspåslag eller några avgifter utomlands
Bonus vid alla köp


 Bästa kortet
Stora prisskillnader
för dig som reser

> Mer

 

 

 
 

 

 
   Eventnytt

Sveriges största
utbud av events,
upplevelser och
biljetter

Välj stad, sök kategori,
köp din biljett eller
se vad som är på G.

1000-tals events
i Sverige
Mässor, teater,
konserter, bio,
utställningar,
dans m.fl.

Allt på ett ställe
 

 

 
 
 
 
 

Köp och läs
restidningar
och andra
digitalt
T.ex. 15 kr
för Lonely Planet
Klicka på anonsen Zinio
 

  

  

 

 

 
På boklistanAnalfabeten
som kunde räkna

av Jonas Jonasson
 

> Köp/beställ boken här
till lägsta pris
195 kr
> Se video där Jonas Jonasson
presenterar boken
> Böcker som passar
på resan.
Resebiblioteket


 

 

 
 
 

 

ReseMagazinet Nr 13 kommer i januari 2014
                  Gott Nytt Resår!

                    Prenumerera - Ge bort - Skicka vidare

 

 


ReseMagazinet
ges ut av

          

Vårt nyhetsbrev
Hanteras och distribueras av
 Verktyg för nyhetsbrev

Testa gratis utskick

Några av våra samarbetspartner
   
 
Du hittar erbjudanden från dessa och flera på budgetres.seCopyright
© budgetres.se 2013
ReseMagazinet ges ut av resesajten budgetres.se
 Förstagångsprenumerant? Då kan du ha fått utskicket genom ett tips från en resvän.
Mer om oss i rutan nedanför och i budgetres för nybörjare

Med reservation för ändringar. Vid skillnader gäller aktuella uppgifter från samarbetspartners
För frågor vid bokning och biljetter etc. hänvisas till respektive leverantörs kundservice
Synpunkter på budgetres och tips om ev. fel på sidor till info@budgetres.se
om oss | kontakta oss | annonsera | press