Din resetidning online                                                                                                                                                                        Använd PC/Mac eller läsplatta för bästa läsning. Ej smartphone. Printa ut om du vill ha papperstidning. > > Mer
  ReseMagazinet   med extra vårkänslor
  Nummer 4 April 2013                                                                                                                                                                       Senaste resenytt, budgettips, resinspiration, krönikor, reportage, erbjudanden                                                  

 

Vårnummer
April är den månad vi tror de skall bli vår här hemma, men det är också månaden då
det kan bli hur som helst med vädret. I år kallare än på länge.
Lite längre ner i Europa är det skönt. Nu är det en bra tid att åka på en vårresa,
där man kan möta våren innan den kommer hit på riktigt.

I detta nummer får du tips om bra resmål just nu och de på lite längre sikt, som bör planeras och bokas i tid.
Vi har två
nya gästskribenter denna gång. Författaren Eric Davon som berättar om en episod från en biltur på Kuba och Sophie Uesson som upptäcker den mest västerländska av Indiens städer, Mumbai.

Missa inte Sune Quists krönika om att resa, äta och gå ner i vikt samtidigt. Den här metoden är
oslagbar och dessutom ett härligt minne för livet. Våryra, javisst. Men varför inte kombinera nytta med nöje.

Mycket Indien har det blivit i de senaste numren och även i detta. Så kommer det inte att bli i fortsättningen. Just nu råkar en del av våra skribenter vara på resa där. Så
passa på att läsa om världens största demokrati och ett resmål som kommer att locka allt flera. Indien är faktiskt ett av de få länder där platser och kulturer på flera ställen stått orörda i tusentals år. Inte så lätt att hitta på andra resmål.

Mycket nytta och nöje och en skön vår önskar vi dig med ett nytt nummer av
ReseMagazinet  
Redaktör´n

Hör gärna av dig
med synpunkter, resbrev, restips på info@budgetres.se och nya prenumeranter här.
NY MINIGUIDE


Det våras för Las Palmas
Det första charterplanet som landade på Las Palmas flygplats var svenskt.
Det var ett tag sen. Sen dess har det hänt mycket. Med turistlivet och med staden.
 
Den gamla hamnstaden Las Palmas har idag mer karaktären av en vanlig spansk stad.
Man får ingen känsla att det är en turiststad på det stora hela.

Idag håller de flesta semesterresenärer till på de stora turistanläggningarna på södra ön. Till stan
söker sig dom som vill vara nära det mer spanska, men samtidigt ha tillgång till en fantastisk stadsnära badstrand.

Las Palmas är den största staden på Kanarieöarna. Här finns ett stort utbud av det goda spanska,
historiska vackra byggnader, god mat och hög service.

Hit kan man resa året om och förbindelserna hit från Sverige är både bra och prisvärda.
För de som bokar på egen hand kan priset bli mycket fördelaktigt.

Vi har kollat in staden och den har allt för att platsa in bland andra spanska städer som är värda en resa.

Med vår miniguide visar vi dig härliga promenadvägar i staden och berättar var du hittar de rätta genuina matställena. Vi ger dig alla råd du behöver för att boka din egen resa och resa på egen hand.

Du får budgettips, förslag på utflykter och till och med ett kanariskt matlexikon.

Bon viaje!

> MiniGuide Las Palmas       Ny guide
 
Inte bara resguider och reselitteratur
som passar till resan...
Beställ alltid alla dina böcker via oss.

►Sök och jämför största bokutbudet och lägsta priserna på
>
Resebiblioteket
 
Välj bekvämt - Provläs - Fri frakt - Lägsta pris - Alltid

 RESBREV


Café Mondegar och berömda Leopold´s Café. Observera vakten med stora bössan. Bild: Budgetres

Tre dagars guide
till ett blandat och färgglatt Mumbai

Jag vet inte om det är alla dofter, ljud, eller färger som får staden att etsa sig fast i mitt hjärta.
Vad jag vet är att det är en stad under utveckling med en extremt charmig och stark kreativ själ. Bara de senaste åren har Worli Sealink kommit till, en enorm motorväg ute i vattnet som länkar samman stadsdelarna Worli och Bandra. Stadens största slum Dharavi har fått en legal stämpel av regeringen, vilket innebär bättre el- och vattentillgång samt bättre sanitet.

Mumbai beskrivs ofta genom sina extrema kontraster. Rikedom och fattigdom, nybyggen och hemmabyggen, rena trottoarer och smutsiga vatten, hemlösa uppradade längsmed gatorna och stora villor med tjänare. Under de dagar jag spenderade i Mumbai kryssade jag mellan dessa kontraster för att få en klar helhetsbild av en stad där allting är möjligt.

Dag 1 - COLABA

09.00. Ta en taxi till Colaba. Gå av vid Regal Cinema och beställ en stadig frukost med ägg & bacon och tillhörande ”milk coffee nescafé” på Mondegar. Nescafé är en lyxvara i Indien så bli inte förvånad om personalen stolt blandar i kaffepulvret vid bordet. Ta efter frukosten en promenad ner mot vattnet och Gateway of India, innan ni fortsätter gå österut längs vattnet. Efter en stund når ni ett litet upphöjt tempel kring ett träd på höger sida. Fortsätt tills ni kommer till en mindre byliknande stadsdel. Gå igenom och upplev genuint gatliv med färgglada grönsaksmarknader. Kommer ni tidigt på morgonen finns det garanterat fisk som fiskarna i byn fångat vid gryningen. Fortsätt längs med Colaba Causeway tillbaka mot din startpunkt och passa på att shoppa lite i stånden längs vägen. Ta en titt in på Leopold’s Café, känt från boken Shantaram. Har du tur sitter författaren Gregory David Roberts och tar en kopp kaffe. Leta efter en man med en lång grå fläta.

12.00. Det har blivit dags för lunch. Slink in på restaurangen ”Majestic Hotel” eller ”Sahakari Bhandar” och prova på den Mumbai-typiska snabbrätten ”Pav Bhaji”. Pav på Maharathi betyder bröd och Bhaji är en fras för en curry -och grönsaksröra.

Pav Bhaji består av en röra baserad på tomat, potatis, blomkål, morötter och ärtor samt en speciell kryddblandning. Grönsakerna har stekts tills de är finfördelade och serveras med två smörade vattenfranska, hackad lök och citron.

13.00. Museitur.
Ett stenkast bort ligger National Gallery of Modern Art, vilket du inte ska missa. Konstverk av indiska artister i en fantastisk lokal. Gå därefter snett över gatan till Prince of Wales Museum. Själva byggnaden är känd för att vara en av de bäst bevarade byggnaderna i Indien. Du kan se indiska historiska målningar, arkeologiska fynd och föremål, och historiska kollektioner från Japan och Kina. Både National Gallery of Modern Art och Prince of Wales ligger i den södra spetsen av området Kala Ghoda, som är känt för sina konstmuseum.

15.30. Dags för Afternoon Tea! Gå in på det berömda hotellet Taj Mahal Palace, sväng vänster i lobbyn och sedan vänster igen upp för en trappa till deras ”Sea Lounge”, med utsikt över vattnet. Njut av obegränsade mängder te eller kaffe med tillhörande delikata kalla smörgåsar, muffins, scones och pajer. Afternoon Tea serveras mellan 15.30 och 19.00. Köp med en bok eller tidning från stånden på Colaba Causeway och bara njut av lugnet.

19.00. Middagsplaner?
Bege dig mot ingången till Gulf Hotel. Hotellskylten är väldigt dold och du ska inte in på själva hotellet, utan gå alla trappor upp. Guldkornet Koyla ligger längst upp i huset, på takterassen. Avnjut en god curry med utsikt över Colaba. Koyla serverar ingen alkohol, men hyr däremot ut vattenpipor lagom till desserten.


Dosa - indisk pannkaka

Dag 2 - DHARAVI

09.00. Ta dig till Mahalaxmi StationWestern Railway och ställ dig på bron utanför för att få perfekt utsikt över Dobi Ghat, ett av de största open-air tvätterierna i Mumbai. 10.000 män arbetar här varje dag och bor i de små skjulen längs med tvättområdet.
Tvätten kommer främst från Mumbais sjukhus och många hotell. Med hjälp av ett skarpt sinne och märklappar ser de som jobbar där, även kallade ”dobis”, till att all tvätt kommer tillbaka till sin ursprungsplats. Ett ganska imponerande arbete med tanke på att det tvättas runt 300. 000 plagg per dag.

10.00. Bege dig sedan i taxi upp till Hanging Gardens på den dyraste kullen i Mumbai - Malabar Hill. Strosa runt i den gröna publika trädgården och få en perfekt vy över staden.
Åk till Banganga Tank, en stor vattentank tillhörande Walkeshar Temple Complex eller Baan Ganga Temple som det även kallas. Templet är dedikerat till guden Shiva och ligger på den högst belägna punkten i staden. Vattentanken består av sötvatten som kommer från en underjordisk källa. Legenden berättar om guden Ram som pausade vid tanken på sin jakt efter sin kidnappade fru Sita. Ram var törstig och sköt en pil i luften och fyllde tanken med floden Ganges.

12.00. Ät lunch i Worli på den lokala och omtalade restaurangen Summer Park på Worli Naka. Testa rätten Masala Dosa, ett friterad, krispigt och pannkakstunt bröd med diverse grönsaksröror i.

14.30. Se till att ha bokat en guidad slumtur i Dharavi genom Reality Tours redan någon vecka innan avresa till Indien. Antingen får ni en privat guidning eller i grupp blandad med andra turister. Bokar ni en kort tur kan ni mötas kl. 14.30 på Mahims tågstation. Den är beräknad att ta 2.5 h Turen har fått mycket uppmärksamhet och 80 % av Reality Tours intäkter går tillbaka in i Dharavi och att visa en positiv och produktiv sida av slummen kan bilden av misär suddas ut. Turen tar dig genom textiltryckerier, klädproduktion, krukmakerier och återvinning av plast.

19.00. Åk till den berömda fisk och skaldjursrestaurangen Trishna för middag. Ät räkor i stark curry och lättfriterad calamares. Underbart och litet ställe i Kala Ghoda. Restaurangen finns på tre ställen i staden och har även utskott i London.

 

Några adresser:

Café Mondegar, 5-A, Metro House, Shahid Bhagat Singh Road

Leopold’s Café, Shahid Bhagat Singh Rd, Apollo Bandar,

Majestic Hotel, Colaba Causeway, Near Apollo Bunder,

Sahakari Bhandar, Colaba Causeway, Near Apollo Bunder,

The Taj Mahal PalaceMahakavi Bhushan Road, Apollo Bandar

Koyla, Apollo Bandar Rd, Apollo Bandar

Dhobi GhatPrakash Pathe Marg,

Hanging Gardens, B G Kher Rd, Dadi Sheth Wadi, Malabar Hill

Banganga Tank, Teen Batti, Malabar Hill

Summer Park Restaurant, Rustom Court, Worli Sea Face, Worli

Trishna,
7, Rope Walk Lane, Kalaghoda, Fort

Dag 3 - MARKNADER & HIGH COURT

09.00. Börja dagen med en toast från ett av de små stånden på Chowpatty Beach. Stranden är väldigt lugn och sval på morgonen men blir desto livligare vid solnedgången, med massvis av matstånd och folk som ses på en glass.
OBS! Havet är inte badbart.

10.00. Ta en taxi några kvarter bort till Chor Bazaar - ”Tjuvarnas marknad”. Namnet kommer från de stöldgods som säljs. Chor Bazaar består dock inte bara av stöldgods. Vandra runt bland gatorna och du kommer att hitta antika föremål, konst, Bollywood affischer, kläder och mycket mer.
När du fått nog av alla prylar så bege dig mot Crawford Market och upplev härliga färger. Frukt, grönsaker, skönhetsartiklar säljs inne i den gamla marknadsbyggnaden. Fortsätt på baksidan där de muslimska indierna kan köpa kokött. Hinduernas heliga kostämpel gäller inte här. Bredvid köttmarknaden säljs det levande djur. Katter, hundar, papegojor, kaniner och hamstrar i en stor blandning. Dessa säljs som husdjur och inget annat. De må äta hund i Kina, men inte i Indien.

12.30. Gå över gatan och ät en klassisk indisk thali på Sadanand. Små vegetariska röror med tillhörande val av bröd och ris. Trycket på restaurangen är hög och du blir ombedd att gå när du ätit upp.

13.00. Något kvarter bort ligger Chatrapathi Shivaja Station, även kallad Victoria Terminus eller CST, en av Indiens mest trafikerade tågstationer. Byggnaden är ett landmärke i staden och utmärker sig med sin vackra viktorianska arkitektur. Vandra runt inne på stationen och känn på storstadspulsen.

13.30. Ta en taxi till University of Mumbai i Fort, en fantastiskt vacker byggnad, som ligger vägg i vägg med Rajabai Clock Tower. Universitets bibliotek är värt en titt, då det påminner mig om något taget direkt ur en Harry Potter-film.
Bredvid universitetet ligger High Court. Hovrätten är öppen för allmänheten och du kan gå in och lyssna på vilken rättegång du vill. Domarna är klädda i svarta caper och många rättegångar är på engelska.

15.00. Köp en frukt eller svalkande dricka och gå över gatan in på Oval Maiden. Slå dig ner i skuggan och titta på en cricketmatch spelad av vanliga Mumbaibor.

18.00. Åk till Bandra för middag och drinkar. Ta antingen tåget eller en taxi. Åk direkt till strandpromenaden för att se solnedgången. Ta sedan en drink på mysiga Olive’s gård. Deras restaurang är känd för att ha väldigt bra mat. Fortsätt till Toto’s Garage, en mörk bar med en bil hängandes ovanför baren och rock på hög volym. Beställ en ölkanna att dela på om ni är fler än en.

20.30. Ät middag på den berömda kedjan Shiv Sagar, några meter bort från Toto’s. Priserna är låga, maten klassisk vegetarisk indiskt och ingen alkohol. Det finns däremot väldigt goda juicer och yoghurtbaserade drycker. Testa även ”Idli” som är platta bullar gjorda på mannagryn. Hakka Noodles Singapore är också väldigt gott.

21.30. Fortsätt ner på gatan till Hawaiian Shack, en klubb med härlig hawaiiinredning och 80-talshits. Ta en öl eller två och spana in den indiska medelklassen. På helgen är det riktigt mycket folk och bra stämning!

23.00. Ta en taxi till Juhu Beach och avsluta kvällen på det lounge-baren Vie med utsikt över stranden.

Sophie Uesson
Först publicerad 201103
Hong Kong. Också en del av Kina. Bild: Budgetres

Kina är nu den näst största marknaden
för besökande turister

I Kina finns planer på att bygga 70 nya flygplatser inom de närmaste åren, och samtidigt bygga ut de 100 som redan finns i landet. Allt för att ge plats åt nya flygbolag – och en allt större efterfrågan.

Kina gick om Storbritannien och blev den näst största marknaden för besökande turister, en trend som förväntas fortsätta, samtidigt som kineserna själva reser alltmer.
   

Kina är nu störst i världen på turism

Kina den största marknaden i världen för utgående turism, före USA och Tyskland när man räknar hur mycket
pengar som spenderas utomlands.
2012 spenderade kineserna 102 miljarder dollar på resor utanför Kina                         
(Källa: TravelNews)

 


SENASTE NYTT


Ikea
och Marriott startar lågprishotellkedjan Moxy
Det första Moxy-hotellet ska öppna i Milano, Italien, i början av 2014.
Målgruppen är unga, hippa resenärer med smak för design, men med en begränsad resebudget.
Planen är att öppna 150 Moxy-hotell i Europa under de närmaste 10 åren, bland annat i Tyskland, Österrike, Storbritannien, Irland,
Belgien, Italien, Nederländerna, Danmark, Finland, Norge och Sverige, vilket innebär att kedjan kommer att ha 80 000 rum år 2015.
Rumspriserna kommer att ligga mellan cirka 525–740 kronor.
                                          (TravelNews)

 


Bankerna på
Cypern har öppet. Enligt information från cypriotiska myndigheter kan bankomater och utländska kontant- och kreditkort användas normalt. Från cypriotiska bankkonton får max. 300 euro per dag tas ut, men denna restriktion skall inte gälla utländska bankkonton.Användandet av kort för köp av varor och tjänster på Cypern skall över huvud taget inte omfattas av de tillfälliga finansiella restriktionerna.
Sveriges Ambassad Nicosia 15 april


Kal Pedal. Säsongskortet för Göteborgs hyrcyklar är halverat till 125 kr. Ett tramp i rätt riktning.

Singapore har världens bästa flygplats, enligt Skytrax årliga undersökning.


Krönika


Du delar upp vägen i lagom matetapper

Tappa vikt med världens enklaste metod
Banta med "Pilgrimsmetoden"

Ät allt gott du vill, upplev sköna dagar och gå ner i vikt samtidigt!
Jo det är faktiskt sant - det funkar!

Metoden som får alla att gå ner i vikt.
På köpet får du oförglömliga upplevelser, träffa trevliga och intressanta människor och göra
kanske ditt livs resa för mindre pengar än du gör av med när du är hemma!

Tycker du att vi tar i? Vi försöker bara anpassa oss till hur det brukar se ut i pressen på våren.
Så låt oss förklara hur man kan förena nytta med nöje om man vill.


Få nya smalare kropp enkelt till Beach 2013
Vi tycker egentligen att alla kroppar är vackra - mer eller mindre.
Men vill du verkligen gå ner i vikt och på så sätt må bättre (och även orka resa mer), så funkar faktiskt " pilgrimsmetoden".

Vi tror inte så mycket på vad andra tidningar skriver om mirakelmetoder
för att gå ner i vikt. Det som tas in måste ut i samma grad - annars blir
det kvar och börjar väga mer och mer. Det tror vi på. Det mer naturliga.

Vi tror inte heller på genvägar och kostgjorda vägar som förmodligen skadar på andra sätt. Vi tror på Pilgrimsvägen.

En pilgrim är en vandrare som söker. Du behöver inte tro på något övernaturligt, det räcker att du tror på
en sund kropp genom mindre övervikt.


Logi och rejäl, god pilgrimsmeny. Bild: Budgetres

Så här går det till:

1. Du går den klassiska Pilgrimsvägen, Världens äldsta turistväg, tillsammans med intressanta människor
    från hela världen i din egen takt eller slår följe med någon en bit på vägen eller under några dagar.
   Du går ca 25 km per dag under 30-35 dagar.
2. Du bor billigt på härbergen tillsammans med andra vandrare, peregrinos. Här finns allt som du behöver.
    Priser är bara ca 35-50 kr/natt. Lågbudget.
3. Du fikar flera gånger per dag och tar gärna en öl när du blir törstig. Varje dag äter du en rejäl god 3-rätters
   middag, en pilgrimsmeny, med efterrätt och rikligt med vin.
   Pris endast ca 70 kr för alltihop.

Fördelar: Efter ca 2 veckor kommer din kropp att vänja sig vid att du går med packning (ca 8 kg) regelbundet och det blir lättare för fötter och kropp. Nu börjar det hända saker. En annan fördel är att Pilgrimsleden är relativt plan och enkel att gå. Vandringen passar alla, med nästan inga undantag. Läs mer nedan.

Viktminskning:
Om du äter rejält som ovan (och som de flesta gör för att få energi och ork), så kommer du tappa ca 1 kg/vecka och när vandringen är slut gått ner minst 5 kg. Är du mer hälsosam kommer du förmodligen att tappa fler kilo.
Observera att även de som normalt ej går ner i vikt vid fysisk träning, kommer att bli av med onödig vikt.

Nackdelar:
Din kondition blir inte bättre. Är du van vid att jogga regelbundet, kommer du få börja om och bygga upp din kondition efter vandringen. Vandringen kan även bli vanebildande. Har du väl fattat hur enkelt och trevligt det är efter ett tag, så är det svårt att sluta. På köpet har du ju också glädjande fått en lättare kropp!

På våren i maj och början av juni är den kanske bästa tiden, även om säsongen är lång.

> Hela metoden finns beskriven här, med alla råd du behöver och tips på vägen.
   Du bokar allra bäst på egen hand. Vi visar dig steg-för-steg.

Ha en riktigt skön vår!

Sune Quist april 2013


 FLYGRESOR
Några aktuella lågbudgetpriser
Sex flyg under 340 kr Tur och Retur
Zadar, Kroatien. Härlig stad och nära till öarna utanför.
Pisa, Italien. Luta dig tillbaka och njut!
Dole Tavaux, Frankrike. Jura området med äkta France.
Reus, Spanien. Costa Dorada. Port Aventura har Europas högsta bergochdalbana.
Knock, Irland. Spännande område och bra vandring.
Malmö. Upptäck Sveriges tredje stad eller ta tåget på 25 minuter till Köpenhamn.
                                                             
> Budgetres/Boka flyg - hittat på Skyscanner
 
Vi har testar och valt ut de absolut bästa sökvägarna för flyg. Genom att kombinera dessa får du fram de lägsta priserna. > Mer
 

Kandidat till citronpriset

Krångligt
att veta vad det kostar
att flyga med Air Berlin!

Gissa mitt pris

Flygbolaget som ofta har bra priser till bl.a. Berlin har en rätt så krångligt regelverk och prislista.
Det gäller att hålla tungan rätt i mun och att kunna läsa rätt för alla olika villkor.

Man använder sig av 4 olika prisklasser som var och en har olika villkor och dessutom ett servicepaket för 149 kronor för förste resenär + 10 kronor tillägg för medföljande om ni är flera. Detta skall användas bl.a. för att man skall kunna få sin bonus. Dvs. för att få lojalitetsbonus - så måste du betala!

Prisklasserna heter
Just Fly, Fly Deal, Fly Classic och Fly Flex.
Framförallt har du att hålla reda på bagagevillkor och incheckningsregler.

Incheckning
Det går att kostnadsfritt checka in i automat på flygplatsen eller tidigast 30 timmar via Internet (snålt tilltagen tid och inte alls bra för den som är ute på resa med begränsad tillgång till dator med utskrift).

Handbagage fem kilo
Air Berlin godkänner bara ett handbagage (i normalfall) på 5 kg. Som regel får du även checka in 23 kg.
Men inte om du är Just Fly kund.
Checkar du in via disk så tror vi att det bara är Just Flykunder som får betala 14 euro extra per person, men vi är inte helt säkra (!).

Gissa min biljett
Om man bokar via en sökmotor för att hitta lägsta priset, så hamnar man hos en resebyrå som inte alltid visar vilken biljett man har köpt. Du får då ta dig in på Air Berlins hemsida för att se vad du har köpt för biljett!
Kanske så är du en Just Fly kund...

Kurragömma med Travelstart

Vi testade Travelstart, som är välkända, och där hänvisade man bara till att "en avgift kan tas ut om du checkar in på flygplatsen när du reser med Air Berlin".
Ingenting om biljettyp eller handbagageregler.


Dessutom visar Travelstart ett lägre pris än hos Air Berlin. Det tar man tillbaka (utan att nämna innan hur mycket) när man gör sista betalningen och hux flux hamnar man på samma pris som om man hade bokat direkt hos Air Berlin!
I sanningens namn skall sägas att en bankbetalning direkt hade gett 150 kronor lägre pris. Men då hade man inte kunna använda sitt kort med reseförsäkring. Kanske man vill att man helst skall köpa reseförsäkringen via Travelstart?

> Här är manualen med alla olika villkor och tariffer hos Air Berlin om du behöver läsa på innan du bokar!

 


Lågprisflyget Easy jet

Tar 2.5% kortavgift (kreditkort)
Tillåter handbagage ung. som Ryanair
Hold lugage = incheckat bagage

Deras transferförslag bör jämföras med andra alternativ
för bästa pris.
Ex. Paris - Charles de Gaulle

per person i euro

Med easyJet dörr till dörr ca 17 €
Dörr till dörr via Budgetres transit 14.70 €
Med snabbtåg eller pendeltåg 9.25 €
Med buss ( nr 350, 351 m.fl.) 5-10 €

Resan tar 30 min med snabbtåg och
50- 60 min buss

>
Boka flyg
>
Boka logi
>
Sista minuten


"Världens bästa" lågprisflyg Airasia har
gjort flera ändringar bland sina flygrutter.
Försöket att flyga från Europa har lagts ner, liksom nyligen Sri Lanka. Däremot finns flera resmål utanför Sydostasien som t.ex. Australien,
Nepal och Japan.
>
Se aktuella flygrutter här


458 nya flygrutter

Under veckorna kring påsk öppnar många flygbolag nya linjer i både fritids- och affärssegmentet. Över hela världen öppnas mellan den 26 mars och 15 april sammanlagt 458 nya linjer, betydligt färre än fjolårets 526, enligt statistik från Anna.aero.
Det flygbolag som öppnar överlägset flest linjer är Ryanair med 89 stycken. Näst flest i världen öppnar Norwegian med 33. SAS återfinns på plats åtta med nio nya linjer.
Statistiken inkluderar inte så kallade sommarlinjer som återkommer varje år.
 (TravelNews)

Ryanair har den yngsta flygplansflottan i Europa.
Snittet på flygplanens ålder ligger på under 4 år.
Ryanairs första linjer utanför Europa går till flera platser i Marocko (Ej direkt från Sverige).
Nya flygplatser i Sverige är Ängelholm, Jönköping och Kalmar. Resor härifrån går till Spanien.


 


SÅ HITTAR DU RÄTT I RESEDJUNGELN
 
SISTA MINUTEN
BOKNINGARNA

SÅ FUNGERAR DET


Sista minuten är ofta det som blev över och som säljs för ett lägre pris. Inte nödvändigtvis något som är billigt. Bara billigare än det var förut.

Dom riktigt billiga resorna säljs inte sällan bäst under första minuten, när hela utbudet presenteras och när kampanjerna börjar.

Det gäller olika regler för olika resebolag. Kan man spelreglerna, är det lättare att betala det lägre priset.

Sista minuten resor förknippas oftast med charterresor, men det gäller för alla typer av bokningar av resor. För vanligt flyg, hotell, kryssningar etc.

På Budgetres finns allt du behöver veta för att ha koll och söka


> Budgetres Boka/Sista minuten

 

Så sant

...Vi rörde oss hela tiden genom staden i turismens välplöjda fåra. Så mycket av de riktiga Paris fick vi aldrig se.
Så är nog tyvärr mångas upplevelse av de klassiska weekendresmålen - turistkommers, turistrestauranger och mängder med köer. När turismen breder ut sig och tar över det äkta, så blir världens storstäder onekligen ganska lika varandra. Drottninggatans turistbutiker och dåliga restauranger skulle lika gärna kunna vara La Rambla i Barcelona. Men hur kul är det att resa om allt är förpackat på samma smaklösa sätt, oavsett om man är i Stockholm, Barcelona eller Paris?"

     
 Tobias Larsson på ledarsidan i  resetidningen Vagabond


Vagabonds weekendfavoriter i vår är London, Amsterdam, New York, Barcelona, Paris, Prag, Belgrad, Köpenhamn, Berlin och Tallinn. Tobias egen weekendresa i vår gick till Patras i Grekland.

New York Times

Bästa resmål för 2013

NY Times rekommenderar sina läsare att välja bland 46 resmål att resa till under året. 
Här är de 10 främsta

1. Rio de Janeiro, Brasilien
2. Marseille, Frankrike
3. Nicaragua
4. Accra, Ghana
5. Bhutan
6. Amsterdam, Holland
7. Houston, USA
8. Rossland, Kanada
9. New Delhi, Indien
10. Istanbul, Turkiet

Budgetgolf på lyxbanor i Barcelona

Svensk Golf har många bra resereportage som vänder sig till resenärer som golfar.
I närheten av populära Barcelona finns tre banor. Svensk Golf berättar hur du gör för att spela dom för budgetpris. En greenfee avgift kan variera på från 60 euro till 228 euro!

> Budgetgolf i Barcelona

 

REKOMMENDERAT

Saknar du några resenyheter? Kanske har dom kommit i vårt Nyhetsbrev, med snabba aktuella nyheter.
   Nyhetsbrevet får du bara som prenumerant. > Anmäl dig. Gratis.

Resekoll. Gratis almanackor, helgdagar i hela världen, resväder. > Praktisk resnytta på vår avdelning Resetjänster

Nya Tidningsavdelningen på Resebiblioteket. Läs resetidningar och andra enkelt och prisvärt.

Din billigaste weekendresa. Mest och minst för pengarna.
   Jämförelser av 13 storstäder i Europa. Stor test. >
Se Budgetres nyhetsbrev nr 62

Edinburgh - ett perfekt weekendresmål. Läs vår nya guide > MiniGuide

 
Skojare i Trinidad
Text och fota Eric Davon

Jag borde ha anat oråd redan när jag svängde om hörnet i min lilla kinesiska hyrbil Geely, in på den lilla, trånga gatan med kullerstenar upp mot Centrum Historico. Den är belägen mitt i den lilla charmiga kolonialstaden Trinidad, på södra Kuba. Det var då jag mötte dem: Skojarna.

Kuba har sin andel av skojare och tricksare som på olika, kreativa sätt försöker komma över konvertibla peso. Det är den turistvaluta som möjliggör en mer uthärdlig tillvaro för den vanlige kubanen. Med turistpeson öppnas fler affärer. Fler saker går att köpa. Den är värd betydligt mer än vanliga peson.

Jag hade redan avstyrt flera, fräcka försök att prångla på mig undermåliga cigarrer, rom, svartväxling eller helt enkelt gå fram och tigga pengar, som förvånansvärt många gjorde helt öppet. Allt från unga som gamla, vakter utanför officiella byggnader, till personer som mot betalning ville visa oss musikställen och restauranger. Jag var redan luttrad och på min vakt. Jag hade upplevt allt förut. Men värmen i kombination med ihärdigheten från skojarna, gjorde att jag ibland sänkte garden.

Jag var på jakt efter en parkeringsplats nära Centrum Historico, då det plötsligt stod två personer mitt i gatan som glatt välkomnade mig. Den ena hade ordentlig trivselvikt och såg sympatisk ut. Han hade uppsträckta armar och ropade:

– Allo Amigo!

Den andre var smal och nervig och höll sig mer i bakgrunden. Den glade såg ut som om det var mig han hade väntat på hela dagen och log med hela ansiktet.

– Välkommen, min vän sa han. Det går bra att parkera här till höger.

Jag svängde in och parkerade bredvid en bensinmack. Jag förstod att det inte var en officiell parkeringsplats då den inte var utmärkt på något vis med rutor eller skyltar. Men jag bestämde mig ändå för att tacka ja till erbjudandet. Dels var det ganska centralt. Sen för att bilen blev bevakad mot stöld och inbrott då dessa två stod här hela tiden och vinkade in bilister för att de mot betalning skulle parkera där. Kostnaden var överkomlig: Två peso, c:a 20: -.

Jag tyckte jag hade gjort ett fynd. De bevakar bilen och får lite småpengar som ersättning. Jag får en säker och trygg parkering. Så jag låste bilen, betalade två peso, skakade hand med killen som förtroligt la sin hand på min axel och kallade mig sin ”amigo” och gick mot centrum. Killen såg överlycklig ut och ropade:

– No problema! efter mig.

När jag kom tillbaka några timmar senare sträckte den sympatiske killen åter armarna upp i luften så fort han fick syn på mig och ropade:

– Allo Amigo! Han la armen på nytt om mig och upprepade sitt: No problema.  

Med armen förtroligt runt min axel gick vi tillsammans till bilen. Innan jag satte mig i den gick jag runt bilen för att försäkra mig om att allting var som det skulle. Det var det inte. Högra framhjulet hade punktering. Halva luften hade redan pyst ut och jag kunde inte köra vidare. Detta måste lagas omedelbart. Nu klev den smale, nervöse fram och förklarade ivrigt att jag hade tur. Jag hade nämligen parkerat alldeles utanför en däckverkstad och de två skulle givetvis hjälpa mig att skifta däck.

De gick iväg till däckverkstaden och hämtade en gammaldags cykelpump. En sådan där med trähandtag, som man pumpar med båda armarna samtidigt. Med den pumpade de upp däcket, så jag kunde köra fram till verkstaden. Sen öppnade de skuffen och började leta efter domkraften. Den glade blev ännu gladare, höjde åter armarna i luften och ropade:

– No problema!

Han började skruva loss däcket under det att han smånynnade på en glad melodi. Ganska snabbt fann de orsaken till punkteringen. En spik hade körts in i däcket. Den nervöse försvann in i verkstaden och kom tillbaka efter några minuter med en bekymrad min. Han visade upp en avskuren ventil och förklarade att det krävdes en ny innerslang till däcket. Det skulle fördyra reparationen. Samtidigt hade den speciella låsmuttern till däcket som ska förhindra att någon obehörig kan skruva av däcket, gått sönder under reparationen. De visade upp den. Den var i två halvor. Nu blev jag bekymrad, för den krävdes för att jag ska kunna skruva av däcket om jag får punktering på nytt. Då kom väldigt lämpligt en annan kille gående med precis en sådan speciell låsmutter som jag var i behov av. Han erbjöd sig att sälja den till mig. Dyrt.

Under hela tiden detta pågick var det fruktansvärt varmt ute. Svetten rann hela tiden ner i ansiktet och det sved i ögonen. Det skulle inte ha förvånat mig om de hade försökt sälja handdukar till mig samtidigt som de höll på med däcket. Värmen, svetten i ögonen och oron för att reparationen skulle misslyckas gjorde att jag inte höll huvudet lika kallt som jag hade gjort dittills.

När allting var klart och jag kunde åka därifrån, några hundralappar fattigare, var jag istället många erfarenheter rikare. Jag hade fått ytterligare en lektion i hur skojare arbetar.

Det grämer mig lite att jag under reparationen la min hand på den nervöses axel och sa att jag var tacksam för hjälpen.

Han log besvärat tillbaka.

Om du har en annan
som du tror om ont
men vill få fördel av honom

Vackert ska du tala
men tänka falskt
och möta lömskhet med lögn

Hávamál

Eric Davon har skrivit boken "Dagbok från en kubaresa." Den är översatt till flera språk.
Avsnittet ovan är ett utdrag ur boken.
>
Mer om boken på Resebiblioteket
>
Till Eric Davons hemsida

 


Värt en resa
i maj

■ Sommarmånaderna i Venedig bjuder på en hel del festligheter, utställningar och evenemang.
Den 16-19 maj anordnas Festa Medioevale del vino Soave Bianco; en medeltidsinspirerad tillställning med musik
på gatorna och teaterföreställningar utomhus. 
                 

Siestafestivalen Hässleholm. Månadsskiftet maj/juni. Musikfestival. Kända artister. Håkan Hellström kommer också. > Mer

Göteborgsvarvet.
Ett av världens största halvmaraton.
> Mer

Intressanta resmål
med skönt väder:

Vår i Sverige. Sista veckan i maj kan vara ljuvlig. Medelhavsområdet är underbart nu. Pass upp för någon enstaka regnvecka innan det stabiliserats helt. Skottland, Florida, Kalifornien, Västindien, Bali, Boston, New York
 
> Läs mer

MC-turism

Det finns 17 miljoner
mc-åkare i Europa.
200.000 av dem finns i Sverige.

MC-portalen Biker´s Stop har samlat utvalda boende, fik, restauranger, sevärdheter m.m. som du kan välja mellan när du skall ut och åka. Under "service" hittar du verkstäder, turistbyråer, lokala matbutiker och annat som är bra att känna till.

Man kommer även att skapa färdiga rundor och turer som du kan skriva ut.

Vad sägs om rundor i Sverige eller European Touring Route, en 500 mils resa från Gibraltar till Nordkap.

Det våras för mc:n
>
Biker´s Stop

Prisgaranti på hotellrum
Bra service på hotels.com


I slutet av april skall vi besöka Paris, så jag bokade ett dubbelrum via hotels.com i februari.
Den 2 april gick jag in och prisjämförde, för att åter kolla upp priset. Jag såg
då att min bokning för 3 nätter blivit 583 kronor billigare än när jag bokade i februari. Dels på

booking.com och dels på hotels.com.
Jag kontaktade hotels.com och fick svar efter en dryg timma att de accepterade min prisreklamation och skulle sätta in 583,69 SEK på mitt kreditkort.

Snabbt och bra jobbat av hotels.com. Bra att veta att prisgarantin på hotels.com gäller fram till sista avbokningstidpunkten och inte t ex 24 timmar efter bokning, som de flesta andra
hotellbokningssiterna erbjuder, t.ex. booking.com.


B o K Göteborg

 Resbrev


Koh Jum, Thailand
Vi lämnade turistsvängen och gjorde ett totalt lappkast, om man nu kan uttrycka sig så.
Från Ao Nang åkte vi till Koh Jum, som ligger ca en timme bort med båt och det blev skulle
man kunna säga kontrasternas kontrast på flera sätt.

Båten stannar ute i havet och där möter ett stort antal longtailbåtar upp och för gästerna vidare in till öns anläggningar.

Vi hade läst en del om Joy´s Bungalow, som på sin hemsida kallar sig: Originalet. Det var här det började år 1990.
Man har även idag kvar sin idé om att el endast finns i restaurangen mellan 18.00--23.00. Det finns inget skrivet på hemsidan om internet heller, men efter någon dag lärde vi oss att WiFi finns under restaurangens öppettider. Under dagtid via batteri och sedan på kvällen via elverket. På kvällarna fick vi en fotogenlampa som belysning till hyddan.
Mysigt var det att sitta på altanen med kvällskaffet, böcker och kortlek
.

Restaurangen var fullsatt varje kväll med mycket snabb och bra service. Att maten smakade underbart, bekräftas av antalet gäster, både boende och sådana som kom utifrån.

Att inte ha AC, fläkt eller andra ljud omkring sig på natten skapade en otrolig tystnad. Även när personalen anlände på sina mopeder på morgonen, så rullade dom utför backen med motorerna avslagna. Med andra ord det var endast cikadornas konsert klockan tjugo över sex och fåglarnas uppvaknande som utgjorde ljudkulissen. Superskön upplevelse!
 

En annan anläggning ute på sydspetsen var Freedom Hut, som också utstrålade servicevänlighet utöver det vanliga.
Här fanns den ca fem km långa strandens enda solsängar och parasoller (5 st.).
När vi frågade vad det kostar att hyra dom, fick vi svaret att det var gratis och samtidigt fick vi, utan att fråga, lösenordet till deras WiFi och blev dessutom anvisade var laddningen av dator m.m. kunde ske. Så klart blev det frukost och lunch hos dom varje dag. Vi kunde sedan njuta av solsängarna och även internet. God mat även här. Bungalow fanns också att hyra.


Det finns alltså el på ön och det finns så klart många andra ställen att bo på också. Vi tycker dock att de två vi besökte var mycket värde för pengarna.

Tvärs över ön ligger byn med sin båtpir för trafiken till och från fastlandet. Den fiskrestaurang som ligger vid havet kändes fin men hade inte några gäster (höga priser?). Däremot finns ett antal små lokala Thai-restauranger som erbjöd rejäla portioner till mycket bra priser. Som vanligt får man en  trevlig måltid på sådana enkla ställen

Åke Stolt mars 2013

> Joy´s Bungalow
> Freedom Hut

 Matresan
Matresan är en återkommande spalt i ReseMagazinet
där vi reser i matens värld och länder
samt i hälsoresans fotspår. Dryck ingår.

 

Korv
när den är som bäst

Korv är gott, men kanske godast i Tyskland. Här finns över 1000 olika sorter. Glöm konsistensgivare, mjöl och köttliknande smaksubstanser, här är innehållet kött. Riktiga grejer alltså.

I Nürnberg hittar man mejramkryddade grillkorvar från Franken.
München
har ”die Weisswurst” , den vita korven, som består av kalvkött och lite bräss. 
Bratwurst hittar du överallt. Den består  av fläskkött, lammkött eller nötkött. Den är oftast kryddad med vitlök, muskot, kryddnejlika, kummin och i vissa fall mejram. Den serveras stekt eller grillad, ofta med korvbröd eller pommes frites. Kommer troligen från Thüringer, där den också kallas för thüringer.
Currywurst är en bratwurst med varm currytomatsås. Den föddes i Berlin 1949 och är mycket populär.
Knackwurst eller Knacker är vanlig i hela landet. namnet kommer från att det hör ett "knack" när man biter igenom skinnet.
Konnopkes Imbiss är ett av de mest kända korvställena i Berlin. Ät en knacker eller currwurst här.
Breslauer är en vitspräcklig korv med örtig smak.


Korv på nära håll

Skall du inte till Tyskland och äta korv på ett tag rekommenderar vi Östermalms Korvspecialist, Nybrogatan 57, nära Östermalmstorg i Stockholm. En institution för många.
Du kan också ta en sväng till livsmedelsaffären Lidl, som kör med tyska varor. Kända för sina köttiga korvar.

Istället för Berlin

Säsongsguiden
April
De här är bäst just nu

FISK OCH SKALDJUR
Blåmussla, strömming
FRUKT
Apelsin, citron, grapefrukt, kiwi
GRÖNT
Dill, gul lök, kålrot, maskros, morötter,
palsternacka, paprika, persilja, potatis,
ramslök, röd lök, rödbeta   
Källa: Äkta Vara

Michelin utmärkelser
för vällagad mat
till ett rimligt pris

Nio restauranger, åtta i Stockholm och en i Göteborg, får varsin Bib Gourmand utmärkelse för vällagad mat till ett rimligt pris.
Dessa är Brasserie Bobonne, Proviant, Rolfs Kök, Den Gyldene Freden, Pubologi, Ulla Winbladh och Sjögräs i Stockholm samt Familjen i Göteborg.
EAT i Stockholm är den enda nykomlingen på listan.

Hela 13 restauranger i Danmark får en
Bib Gourmand-utnämnelse.

Allt enligt Michelins nya årliga guidebok.

Spagetti Carbonara
eller Spaghetti Carbonara på italienska betyder spagetti på kolarhustruns vis. Vilket betyder att du avslutningsvis skall mala över ordentligt med svartpeppar, så det ser ut som det vore små korn av kol.
Sen är det bara att avsluta med att toppa med parmesanost och några droppar olivolja på toppen av varje portion.

Den bästa appen vi vet är Buon
appetito!

Pris i Kroatien vs Grekland
En mixed grill med pommes och en pannbiff med pommes, öl och vin kostade 150 SEK för oss två. Billigt. Över huvud taget så är priserna i Kroatien hälften mot Grekland.               
 Sune & Ulla

Köttskatt?
Svenskarna ligger i topp i världen i köttkonsumtion.
Vi är nummer två i EU och nummer fyra i hela världen.
Nyss väckte Jordbruksverket tanken om att lägga en extra skatt på kött av klimatskäl. Man vill införa en koldioxidskatt i konsumentledet baserad på hur mycket utsläpp som orsakas av kött.

 
RESERBJUDANDEN m.m.
 

                    Reseshoppen  
Vår egen
online outlet shop med budgetpriser för resor och sånt.
                        Massor av fynd för varor och tjänster.
                        Jämför alltid här innan du handlar någon annan stans.
                       
Bara bra grejor. Öppet dygnet runt.
 


Golfkortet. Halva priset på greenfee i Sverige, Norden, Spanien m.fl. länder. > Reseshoppen

Taste. Ät lyxigt 2 för 1 i Stockholm och Uppsala. > Reseshoppen

TT-linjen har rabatterbjudanden på nattavgångar för den som skall söderut med bil. > Reseshoppen

Spara dina bästa resminnen på bästa sätt. Det är enkelt och smart.
   Lägsta pris
för praktiska fotoböcker. Vi har provat. Klicka på annonsen
Foto.com

 
FAVORITRESMÅLVi kom till Chetumal på morgonen efter en nattresa med buss från Palenque i Mexiko.
Egentligen skulle vi åka via Guatemala, men det blev inte så av olika anledningar.
Vi letade ny buss till Belize från en station några kvarter bort, vid marknaden.
I
bussluckan fick vi höra om en annan transport till Belize än de vanliga. En minibuss till Belize City och Flores
för främst turister. Vi hoppade på den ihop med andra som skulle samma väg.

Efter ca 3.5 timmar släpps vi av vid watertaxin i Belize City - med en spännande miljö i kontrast mot det trygga Mexiko. Med 3 X 200hk sexcylindriga Yamaha utombordare for vi iväg med expressbåten ut i Karibiska övärlden och efter 40 minuter var vi framme.

Nu är vi i en annan värld. Här på Caye Caulker råder lugnet och stillheten.
Vi är lite trötta och hungriga och skall finna oss till rätta och hitta bostad. Vi möts av någon som vill hjälpa till
och säger åt oss att ta det slow.  Vi har inte kommit under en jäktig helg, så det är ingen brådska.
Vi börjar med att äta gott på strandstället precis där vi anlände och när vi är klara visar oss vår vän till hotellet
som han tror passar oss. Det ligger alldeles nära och det är perfekt.

Här är skönt avslappnat. Vi är på den billiga och enkla av de två mest bebodda av öarna vid världens näst största barriärrev. På den andra ön, Ambergris Caye, har det rika folket från USA funnit sitt paradis.
Det är ön som Madonna sjunger om i " Isla Boanita".

Här hos oss gäller golfbilar och cyklar, hummerfrossa (nu när det är hummersäsong) och dykutflykter.
Vi är med på en fantastisk snorkelguidning och kelar med med hajar och stingrockor. På ett just och äkta sätt.

Ön har bara tre sandvägar och en strandväg/stig. Det finns en ATM som kan bli tömd på helgen.
Det är så enkelt och skönt, så man fattar det inte helt förrän man är tillbaka i Mexiko igen.

 
RÄTT SVAR QUIZ

1. 1. Edinburgh. Men så lätt att det blir fel.

2. x ca 80% när Plus på SVT gjorde en undersökning

3. 2 Spanien. För första gången i topp på listan.
4. 1. Reguljärflyg är överlägsna sättet
5. 2. Norge. Överlägset flest. Mer än dubbelt så mycket som nästa på listan.

Rätt rad:  1x2 12

 


ReseMagazinet Nr 4
INNEHÅLL
Las Palmas 
Kuba Venedig
Mumbai Kerala Delhi
Koh Jum, Thailand
Caye Caulker  KINA
Resenärens bästa bankkort
som inte kostar skjortan
Smalare till Beach 2013
Godaste korven
Krångligt med Air Berlin

Istanbul ● Spanska toner ● Världens bästa öar
● Dialog i södra Afrika ● Boktipset ● Moxy
● Air Asia ● Vällagad mat till rimligt pris
● Easy Jet ● Natthamn i Kroatien ● MC-turism
● Bra service på hotels.com ● Bib Gourmand
● Johnny Depp ● Budgetgolf på lyxbanor
● Värt en resa i maj ● 458 nya flygrutter
● Kurragömma med Travelstart ● Ryanair
● Sex budgetflygresor
 


Weekendresa
till världens
vackraste stad

Det är både enkelt, billigt och nära att flyga till Venedig över några dagar. Bokar du flyg och bostad på egen hand kostar det inte så mycket och fast stan kan vara dyr, finns underbara lokala matställen där priserna är betydligt lägre än hemma.

TYST STAD
Det är ovant tyst på gator och torg.
Är det helgdag? Nej, det är bilfritt.
Så skönt och vilsamt. Och så avkopplande.

PROMENADSTAD
Kanske den bästa promenadstaden av alla, men inte för rörelsehindrade.
För en del kan det bli ett stort bärande över alla broar med barnvagnar, resväskor eller dramatenvagnar.

GÅ VILSE
Gå vilse, säger guideboken. Det är inte så lätt. Venedig är inte speciellt stort. Gör du som venetianarna och "går i fodret" d.v.s. på smågatorna vid sidan om de väl utmärkta genomfartslederna, där de flesta turister tar sig fram, hamnar du ändå rätt snart på något välkänt torg eller tillbaka på "stora gatan" igen.

FJÄRDE DAGEN
Efter två dagars duktigt vandrande och upptäckande runt om i Venedig och en dag med båtfärder förslagsvis i norra lagunen och på stans kanaler med obegränsat endagarskort, är det skönt att ha tid att bara strosa runt i stan.
Det är nu först man känner sig mer hemma, hittar lättare och kan njuta lite extra.
Det är nu du kan göra fler stopp och hitta och testa stans små hemligheter och stanna längre på mysiga småätarställen. En dag att räkna in dina egna små pärlor.

FAKTA
Res hit: Ryanair från Skavsta.
SAS från Göteborg
Bästa tid: Vår eller oktober
Värsta tid: Sommar. Överfullt, köer och risk för värmeslag.
Logi: Hotellpriser som i Stockholm. Mer prisvärt i Mestre på fastlandet, 15 min med täta bussförbindelser à 1.30 euro.
Mat: Spännande och prisvärd om man vet vart man skall gå.
Prisnivå: Betydligt billigare priser på matställen om man väljer icke-turistiska ställen.
Buss- och båtbiljett 12 tim.
kostar 18 euro. 
Info >  MiniGuide Venedig -
en BudgetresGuide


LÄS VÅRA BUDGETGUIDER

Relaterade guider för detta nummer
Las Palmas

Venedig
Paris
Isla Mujeres (reportageguide)
Belize (reportageguide)
Edinburgh


Inte som
hemma hos oss

Det blir keltiska toner och säckpipor när Spanien ställer upp i Eurovision Song Contest, med gruppen El Sueño de Morfeo och låten "Contigo hasta el final" (Med dig tills slutet).

I Spanien följer man Eurovision Song Contest på sin höjd under festivalen och dagen efter kan det hända att någon radiostation spelar vinnarlåten. Men där upphör intresset. Inte ens de spanska kandidatlåtarna brukar spelas när festivalen väl är över. Musiksmaken är helt
enkelt för olik."

                                
(Tidningen Sydkusten)

Anm
. Finalen äger rum i Malmö 18 maj

 


MÅNADENS CITAT

För min del reser jag inte för att komma någonstans, utan för att resa. Jag reser för själva resans skull."
Robert Louis Stevenson       
                     
   
(Skotsk romanförfattare, poet och reseskildrare.
Har bl.a. skrivit Skattkammarön)

 


EFTERLYSNING!
Känner du någon som är reseintresserad?

Hjälp till
att hitta nya prenumeranter. Ge bort en gratis prenumeration idag ReseMagazinet  
                                > Ge bort/Tipsa


Världens bästa öar
TripAdvisors läsare har röstat fram
sina favoritöar i världen 2013.

1. Ambergis Caye, Belize
2. St. John, Jungfruöarna
3. Bora Bora, Sällskapsöarna
4. San Juan Island, USA
5. Santorini, Grekland
6. Isla Mujeres, Mexiko
7. Moorea, Sällskapsöarna
8. Koh Tao, Thailand
9. Påskön, Chile
10. Nosy Be, Madagaskar

> Se 1000-tals läsarbilder från öarna
> Läs Budgetres reportage Isla Mujeres
> Läs Budgetres Belize reportage om Caye Caulker,
    Belize

 


Lägsta kursen sen
november 1992

Mer för dina kronor i London, Edinburgh och på andra trevliga platser i Storbritannien. Passa på!  1 pund = 9.82
senast vi kollade 20130409

 


Dyrare resmål hägrar
Researrangörerna Apollo, Ving och Fritidsresor
säger att resenärerna lägger mellan 15 och 20 procent mer på sina resor i dag än för 10 år sedan. Orsaken är att resorna går
allt längre bort till exotiska resmål som till exempel Karibien, Indien och Tanzania.

 


Vi vill tacka ReseMagazinet
för tipset om att vi absolut inte
skulle missa ön Kapas när vi
ändå var i närheten.
Rådet följde vi och ångrar
det absolut inte.
Via hamnen i Marang tar man
sig ut till Kapas.
Ön ligger inte mer än en
15 min båtresa bort."

                   Å & S från östra Malaysia

 Blå Moskén, Istanbul. Bild: Budgetres

Var är mitt hotell?

Åter i Istanbul.
Vi fick utsiktsrummet.
Förra gången vi kom var det mörkt. Steg av spårvagnen så gott som vid hotellet. Innan vi hade orienterat oss stannade en taxi och erbjöd sina tjänster .
Jag sa hotellets namn. Han sade jag kör er dit. Hotellet är på andra sidan. Jag sade vi är max 100 m från hotellet. Då blev han arg och for. Synd jag inte hade sinnesnärvaro att förhandla om priset..
Gick ut från spårvagnsperrongen. Tvekade, upp eller ned för gatan? Jag frågade kastanjesäljaren.
Han visste inte. Tittade på adressen och såg frågande ut. Hittade telefonnumret på papperet och ringde till hotellet. När de svarade, brast han ut i skratt. Vi stod ju i princip mitt emot hotellet!"

  
(Rapport i mejllådan från en läsare som på Budgetres/Boka logi, bokat ett litet bra hotell med utsikt över Blå Moskén)
 Kerala


Blev du intresserad av att resa till Kerala
efter att ha läst artikelserien här i ReseMagazinet?
Kerala Tourisms officiella hemsida
finns även på svenska med massor
av bra information och vackra bilder.
Som en liten guidebok

Kerala är ett av Indiens mest progressiva stater vad gäller socialvård och livskvalitet. Till skillnad från resten av Indien och de flesta andra låginkomstländer, har folket i Kerala hälso- och utbildningsnivåer som ligger på samma nivåer som i västvärlden. Staten kan skryta med en av Indiens högsta läs- och skrivkunnighetsandelar, högsta medellivslängd och lägsta barnadödlighetstal."
Från Kerala Tourism

> Mer
> Alla resbrev från artikelserien
Tillbaka till KeralaBild: Katiyattam. Kerala Tourism


 


På resa i södra Afrika

På hotellet med skylten
" Internet, buy airtime here"


"Yes we have WiFi - but no internet,
boss says he's working on it,
next day perhaps"

Hade inte fungerat på två månader.

På restaurangen
Fråga till kypare 1:
"Kan vi reservera bord till den 25 december? "
"Nej då är vi fullbokade."

På samma fråga till kypare 2:
"Den 24:e går bra, men den 25:e
har vi stängt.!!!!!"


N-G jan -13En bra lön
är väl inte så noga?
Om man tycker så, tycker man säkert
också att det inte spelar någon roll
vad saker och ting kostar heller!?

Låter det konstigt?
Sanningen är att inkomster och utgifter hänger ihop. En vettig ekonomi betyder att vara smart i båda ändar.

Konsumenternas bank- och finansbyrå
har gjort en genomgång av villkoren för
95 kort på marknaden. Man kollar årsavgifter, valutaväxlings- och uttagsavgifter.

Slutsatsen blir att det går att spara 100-lappar, ja 1000-lappar om man räknar med bonussystemet.

Det här är saker som du lätt kan bestämma och påverka själv. Mycket enklare än att be om högre lön.

Idag betalar svenskarna stora pengar på olika avgifter för betalkort! Helt i onödan.

Banker tjänar miljarder på avgifter för betalkort." 
                  
 Tidningen Metro 27/3 2013

Med envishet har vi skrivit om detta och informerat om resenärens bästa kort.
Årsavgiften tjänar du snabbt in och omsätter till livsmedel, som man alltid behöver.
En bra reseförsäkring ingår också. Framförallt får du inga uttagsavgifter någonstans i världen (inte bara inom EU).

Med bonus på alla slags inköp kan du till exempel handla billigt på Lidl och få rabatt på ICA!

Å du, se till att betala dina köp när du får fakturan, så blir det inga dyra kreditavgifter.

När du är klar med detta, kan du börja förhandla om löneförhöjning. Varför inte växla mot extra semesterdagar om det inte finns pengar i potten...
                                            Sune Quist april 2013

Här kommer annonsen igen:

Resenärens bästa bankkort

ICA Banken Kreditkort - inga valutaväxlingspåslag eller några avgifter utomlands
Bonus vid alla köp
. Stora prisskillnader när du reser
Rekommenderat av Budgetres
Skaffa det här via oss


> Mer - Resetjänster/reskassa


FAKTA
Konsumenternas Bank- och finansbyrå är en stiftelse vars styrelse är tillsatt av Finansinspektionen, Konsumentverket, Svenska Bankföreningen, Fondbolagens förening och Svenska Fondhandlareföreningen.
> Konsumenternas Bank- och finansbyrå


5 snabba Quiz
Vad kommer du ihåg från förra numret?    
Nummer 3/2013

1. Vi presenterade en ny MiniGuide om ett bra och nära weekendresmål.
Men hur stavar man till stadens namn?

1. Edinburgh x. Edingburg 2. Edingburgh

2. Hur många reseannonser har fel uppgift om priset?
1. 70% x. 80%   2. 90%

3. Sri Lanka och ett europeiskt land var billigast, i engelska Post Office årliga prisundersökning. Vilket?
1. Portugal  x. Ungern   2.  Spanien

4. Vilket är svenskarnas huvudsakliga transportmedel när de reser med övernattning?
1. Reguljärflyg  x. Charterresa  2. Bil

5. 2012 var rekord i utvandring från Sverige. Till vilket land gick de flesta flyttlassen?
1. Spanien   x. Thailand  2. Norge

Rätt svar sist i tidningen

 


Natthamn i Kroatien

Tullaren talade om att vi kanske inte skulle återgå till stadskajen 50 m längre bort, där vi först hade förtöjt, och där jag betalade 150 SEK/natt för 10 år sen.
Där kostar det nu 1500 Sek/natt!!!
  sa han och höjde på axlarna.
E han klok eller?
Men vi har blivit förvarnade av våra seglarkompisar, att på många
ställen så suger de ut det mesta av segelturisterna. De tror, att det är pojkarna med guldbyxorna, som är ute och far.

Men han pekade på en liten privat clubmarina 100 m längre bort.
Där är det billigare, sa han.

Så vi drog över dit och la bredsidan till mot deras yttre betongpir.
Klatsch, så tryckte sig båten med vinden kloss mot bryggan.
När vi väl hade knutit fast oss, kom en båtägare och varnade oss för att ligga här.

Det ska bli dåligt väder i natt, sa han. Mycket dåligt väder.
Men det hade redan börjat.
Han rådde oss att flytta till en annan mer skyddad marina.
Men nu kom vi inte från bryggan. 10m/s i sidan, trycker oss redan mot bryggan.
Vi ligger kvar
, säger jag.
Kan väl inte bli så höga vågor, här inne i hamnen.
Nej, säger mannen,
men djävligt obekvämt…

Vi gick in på kontoret och frågade vad det skulle kosta att ligga här.
Vadå? Kommer ni med segelbåt? Nu mitt i vintern?
Ja det ser så ut
, svarade jag.
Mannen rev sig i huvudet. Försökte att dra i några papper. Tog förstrött fram en pärm. Letade efter vad han sökte.

Varifrån kommer ni?
Sverige
Ah, Sverige. Jag har en Albin Express. 30 år gammal. Med specialköl ritad av Peter Norling. Jag ska plasta nytt däck, för gelcoaten är nedsliten. Sverige är ett bra land.
Visst
, sa jag.

Det är ju dumt att säga emot ibland.
Vad kostar det då, frågade jag igen. En natt. Sen ska vi vidare norrut
Ni är ju svenskar och det är kallt, så jag bjuder er på en nattavgift!

 Mössorna åkte av på Ulla och mig. Vi bugade och tackade och erbjöd honom att komma ner i vår båt under kvällen för ett glas vin.

Nej tack, sa han. Jag vill inte tränga mig på

Så låg vi då gratis vid kaj. En kaj som stod still. Men det gjorde inte vi.
Båten ryckte hit och dit. Smasch. Pang. Boom. Hela natten nötande mot bryggan. Vind, regn och snö… Ingen blund i ögonen. Varje gång det ryckte som mest, for en ilning genom magen. Höll knapen, eller?

Efter en andra sömnlös natt i följd, grydde dagen, med regntunga skyar, släpande tätt över marken.

Prognosen lovade kuling o regn hela dan. Men med en värmande kamin i ruffen så hade vi det gott. Ryckandet i tamparna och det hårda tryckgnidet i fendrar och bildäcken bekom oss inte längre.

Sune och Ulla, Dubrovnik febr. 2013

Anm. Sune och Ulla är gästskribenter i ReseMagazinet. De har bl.a. rest mycket med båt I Medelhavet. Är nu tillbaka på väg hem med båten till Sverige. Men resorna skall fortsätta...

 


NY BOK


Klicka på boken

Delhis vackraste händer
av Mikael Bergstand

Det har varit mycket om Indien i ReseMagazinet i de senaste numren och vi har skrivit om en del böcker som är klassisk Indienlitteratur för de som vill upptäcka det spännande landet.

Nu vill vi slå ett slag för en roman som utspelar sig i huvudstaden Delhi.
Det är en humoristisk vardagsnära roman om den medelålders Görans möte med Indien, där han av en slump hamnar, och inte minst kamratskapet med Yogi som försöker få honom att förstå tillvaron i det nya omtumlande landet och tillvaron för honom själv.

Boken har blivit blivit en succé och sålts till tio länder. Den toppade hösten 2012 bestsellerlistan för pocket i Sverige.

> Resebiblioteket
- hos oss endast ca 49 kr.TV-serie 2015
Filmbolaget Anagram har köpt filmrättigheterna till Delhis vackraste händer och planerar för en TV-serie som ska sändas i början av 2015.

Jag uppskattar väldigt mycket här i livet. Bland annat detta: min familj, vännerna, bastubad, indiska byrackor, Malmö FF, cykelrikshor, fisk och skaldjur, tågresor i Indien, frisk luft, motion, New Delhis parker tidiga morgnar, Malmös stränder tidiga morgnar, böcker, teater, film, apguden Hanuman, snowboard i österrikiska alperna, riverrafting på Ganges och hyfsat många andra grejer. Jag är också mycket förtjust i att ligga på sofflocket. En del menar att jag är slö, men kom ihåg att många goda idéer föds i horisontalläge."
Mikael Bergstrand om sig själv

Fyra indiska reportage
av Mikael Bergstrand

Motsatsernas metropol
- och en snabbguide till Delhi
Naken indisk moder politiskt sprängstoff
Våld blir underhållning
i brist på välskrivna deckare
”Kvinnans roll är att föda barn,
helst då pojkar”


> Läs reportagen på Mikaels hemsidaSER DU ALLT?
Har du felaktiga bilder eller länkar
?
Detta kan bero på vilken webbläsare du använder.
I Safari saknas vissa typsnitt. F.n. ser du t.ex. inte ReseMagazinets riktiga logga!
I Firefox eller i äldre versioner av Explorer kan vissa bilder och länkar försvinna.
Detta gäller för alla sajter och tidningar på nätet.

Åtgärd:
Vi rekommenderar senare versioner av Explorer som är de vanligaste använda.
Det går bra att ha flera olika webbläsare installerade om man vill. Dom kostar ingenting.

Läs mer tips och råd om hur du får tekniken att fungera bättre > Läs här

 

Johnny Depp
har köpt filmrättigheterna
till boken ShantaramShantaram
 Gregory David Roberts
 
Spännande om ett Indien,
framförallt ett Bombay,
som du aldrig kommer att få uppleva.
Äventyrlig bladvändare. 
Nästan en mer osannolik
roman än en biografi.


Var lite orolig innan jag började
läsa att jag inte skulle orka ta
 mig igenom alla 942 sidor.
Det visade sig att boken
snarare tog slut för fort!
Fantastiskt välskriven och
spännande, fullproppad med
intressanta och bitvis väldigt roliga
skildringar om en värld som
jag hitintills inte vetat något om.
Att boken är baserad på en sann
historia gör den ju bara ännu bättre! "
                
 MZ, 2012-10-04

> Köp den hos Budgetres/Resebiblioteket
endast
ca 50kr inkl. frakt
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 HÄR HITTAR DU FÖRRA NUMRET AV

ReseMagazinet

 MARSNUMRET
Fortfarande högaktuellt och med 100% rabatt!

       
- Öppna tidningen här -
 

 Detta är BUDGETRES.se

En helt oberoende reseportal
Vi testar och jämför marknadens
bästa resebokningar
och ger rådgivning,
gratistips och resinspiration

Fördelar för dig

Du kan jämföra och boka resor till marknadens bästa priser
Du får information om
alla bokningsknepen
Du får bättre reseplanering
med restjänster och gratisguider
Du får tillgång till det största urvalet av Guideböcker till
Sveriges absolut lägsta priser
Du får tillgång till våra Resmåls- och MiniGuider
med budget- och gratistips
Du får råd att resa mer
genom tips om resekonomi, budgetresmål, erbjudanden, resenyheter, resbrev, resinspiration...
Du får gratis nyhetsbrev
och månadstidningen ReseMagazinet

      > BUDGETRES.se -
Din
      resguide i resedjungeln

   Betala mindre, res mer


 


Detta är
ReseMagazinet
En månadstidning online
Detta är en ECO-tidning
Läses bäst på stor skärm
Ej smartphone
Vill du ha en papperstidning, så
printa ut tidningen

ReseMagazinet är gratis
Du prenumererar här
Prenumeranter får tidningen först.
Tidigare nummer finns här

Utges av BUDGETRES.se


Om du saknar oss
Vi har ingen besöksadress
eller ständig bemanning.
Ofta är vi på resor och då
blir det lite lugnare på
rapporteringsfronten.
Vi kanske inte heller då har
möjlighet att svara på mail.

Andas lugnt
Vi är helt ideella och gör som vi vill.
Att vi är opartiska har du nytta av.
Vi har heller ingen brådska.
Är det tryckfel, länkfel eller
saknas det en bild, får vi
rätta lite senare.
Vi fyller på resesajten efterhand
och det ligger mycket
material och väntar...
Många av våra läsare är aktiva
och rapporterar nyheter och
skriver Resbrev från resmål
 som vi publicerar.
Det går alltid att hänga på.
Du är välkommen
att höra av dig.

info@budgetres.se

Bästa stödet
gör du genom
att skaffa nya reseintresserade
prenumeranter till
ReseMagazinet
 här, alltid bokar dina
resor via oss,
köper dina guider
och andra böcker via oss
och handlar på
Reseshoppen
Vi får då ibland ett litet bidrag
från våra annonsörer.
Så kan vi hålla oss flytande.
Det tjänar båda du och vi på.
- Mer längst ner på sidan -


En liten guide 

om hur man bäst
  läser hemsidor och nyhetsbrev

Kanske något för dig,
så att det funkar bättre? 
 
> Läs här

 


ReseMagazinet
Kan du läsa på flera sätt
1.
BÄST

Läs resetidningen i
PC/Mac/läsplatta.
Ej i smartphone.
● Du får länkar till mer läsning,
tips och erbjudanden
● Färglayout
● Videouppspelningar och ljud
● Bilder och foton på bästa sätt
2.
SOM UTSKRIFT

● En 15-20 sidig resetidning.
Du kan göra anteckningar,
markeringar och läsa när
du inte har uppkoppling.
Använd helst liggande
utskriftsformat och färg.
Du missar en del erbjudanden
från oss, får inga fortsättningstexter,
videolänkar, ljud m.m.
Som stående utskrift får du mindre textstorlek,
missar en del erbjudanden.
Det enda positiva är att du får
mindre antal sidor i jämförelse
med liggande utskrift.
Ibland kan en utskrift bli lite knasig
beroende på hur din skrivare fungerar.
Du kan i värsta fall tappa de del
av innehållet.
Tidningen finns inte
som PDF utskrift
3.
SOM MIX

 LÄS ONLINE OCH SKRIV UT
1. Läs tidningen - se BÄST ovan
2. Skriv ut, pappersläs
, anteckna, spara

 Senaste nytt om
ReseMagazinet
Extra


30%
Ungefär så många öppnar
ReseMagazinet 
i webbläsaren Safari.
Då får man inte se rätt typsnitt
för namnet ReseMagazinet.
Inte hela världen, men kan kanske
vara kul att veta.
Vill du se hur det egentligen skall se ut,
öppna resetidningen
i en annan webbläsare
.
 

reseannonser

 

 
 


Reseförsäkring
ERV, tidigare namn Europeiska, 
försäkrar årligen 2 miljoner privatresenärer i Sverige.
Behöver du?
reseförsäkring, semesterförsäkring, studentförsäkring, affärsreseförsäkring, avbeställningsförsäkring, avbeställningsskydd
> Reseförsäkring

 
 

 Annons
Skall du bo
på hotell i New York

eller någon annan stans?
Rädd för vägglöss?

Bed Bug Stop lakan är ett finmaskigt nätlakan med impregnering mot sänglöss som stoppar dem från att bita dig!
Finns på
Reseshoppen hos Travel Heroes
Pris: Från 199:-

 
 

Världens minsta bagagevåg
Hjälper dig att hålla koll på vad dina väskor väger
så att du slipper att betala övervikt på flyget.
Mäter från 100 gram till 50 kg. Pris 339 kr.
> Hos Travel Heroes
 
Sök på nano digital och läs mer

 

 

 

HOSTELWORLD
Budgetlogi
med boende på sal
eller dubbelrum.


Book Hostels Online Now 
Tryck på bilden

 

 

 


Logo 80x20
Sista minuten
Till solen...
> Hos Ticket  

 

 

 


Redan hittat sista
minuten flyg?

Här finns hotellet
till sista minuten pris
> Boka logi

 

 

 
BOKA HÄR
Alltid rätt biljett

 > Flyg  > Logi > Sista minuten
> Transfer, tåg, buss, kryssning


Vi samlar in, jämför, testar och bevakar de bästa sökningarna för alla dina resor

BUDGETRES.SE
Resejämförelsesajten

 

 

 

Resenärens
bästa bankkort


ICA Banken Kreditkort - inga valutaväxlingspåslag eller några avgifter utomlands
Bonus vid alla köp

VI REKOMMENDERAR:
 Bästa kortet
Stora prisskillnader
när du reser

> Mer

 

 

 

Billigare greenfeeGolfhäftet är Nordens största förmånskort för golfare.
 Spela till 50% rabatt
 
Spela till halv greenfee på över
400 golfbanor i Norden,
Tyskland och Spanien.

 

 
 
 

Taste

 

Ät 2 för 1 på över
100 topprestauranger


Ta chansen
Ät festligt och prisvärt i
Stockholm och Uppsala

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
NYHET
Köp och läs
restidningar
och andra
digitalt
T.ex. 15 kr
för Lonely Planet
Klicka på annonsen Zinio
 

 

 


UPPLEVELSER


   Eventnytt

Sveriges största
utbud av events,
upplevelser och
biljetter

Välj stad, sök kategori,
köp din biljett eller
se vad som är på G.

1000-tals events
i Sverige
Mässor, teater,
konserter, bio,
utställningar,
dans m.fl.

Allt på ett ställe
 

 
 
 
 
 

 

ReseMagazinet Nr 5 kommer i maj
  Stort sommarnummer !
                                                                    

Prenumerera - Ge bort - Skicka vidare
 

 


ReseMagazinet
ges ut av

          

Vårt nyhetsbrev
Hanteras och distribueras av
 Verktyg för nyhetsbrev

Testa gratis utskick

Några av våra samarbetspartner
 
 
Du hittar erbjudanden från dessa och flera på budgetres.seCopyright
© budgetres.se 2013
ReseMagazinet ges ut av resesajten budgetres.se
 Förstagångsprenumerant? Då kan du ha fått utskicket genom ett tips från en resvän.
Mer om oss i rutan nedanför och i budgetres för nybörjare

Med reservation för ändringar. Vid skillnader gäller aktuella uppgifter från samarbetspartners
För frågor vid bokning och biljetter etc. hänvisas till respektive leverantörs kundservice
Synpunkter på budgetres och tips om ev. fel på sidor till info@budgetres.se
om oss | kontakta oss | annonsera | press