Rundresa i södra Mexiko med Belize
Cancún - Isla Mujeres - flyg Mexiko City - Puebla - Oaxaca - Puerto Escondido - San Cristobal - Palenque - Caye Caulker (Belize) - Tulum - Playa del Carmen - Isla Mujeres

Resan kan göras på en till två månader. En blandning av stränder, städer & kultur. En klassisk resa med smak för koloniala byggnader, kända matplatser, de bästa mayaplatserna och underbara stränder i Karibien och vid Stilla Havet.

Vi ger dig färdplanen. Du reser enkelt på egen hand
 

Cancún
Vi flyger tur och retur Cancún, då detta normalt blir en billigare biljett. Vi får då lägga till en inrikes flygresa Cancún - Mexikos City i priset. Har vi tur eller råd kan vi välja flyg in Mexiko City och ut Cancún. Resan bokas i god tid i förväg för bästa pris. Vår resa börjar tidigt i januari.

Hela resan tar ca 20 timmar från dörr till dörr, ungefär som att åka till Asien. Vi reser med tiden och med morgonflyget hemifrån landar vi tidigt på kvällen i Cancún. Skönt att vara framme samma dag.
På Cancúns flygplats tar vi till höger längst bort efter terminalbyggnaden där ADO-bussen tar oss in till bussterminalen och centrum för 45 peso.
Vi kan nu välja mellan att göra en övernattning i staden Cancún eller fortsätta direkt till Isla Mujeres. Expressbåten till ön går med täta turer och tar bara 15 minuter. Har vi förbokat boende är det enkelt att fortsätta, men det kan vara skönt att vila ut direkt


Isla Mujeres
Innan vi startar vår rundresa kan det vara skönt att värma upp sig med några dagar på en Karibisk ö. Isla Mujeres är liten, behändig, nära och mer avslappnad och enkel än Isla Holbox och Isla Cozumel.
Vi rekommenderar
Hotel Marciano
,ej entréplan. Hostel Pocna går att boka sal på nätet, men har även dubbelrum till olika priser som bokas via mail på hemsidan pocna.com. Ligger bra och har många aktiviteter. Många småhotell och lägenheter kan bara bokas på plats eller via mejlförfrågan.
Fler tips och läsning om Isla Mujeres finns här.

Flyg till Mexiko City
Du bokar inrikesflyg med sökning via budgetres. Detta gör du bäst hemifrån. Det finns lågprisflygbolag, men
kolla tiderna. Kanske är det bara dyrare Aeroméxico som flyger på en tid som passar.
Resan tar ca 2.5 timmar.
Nu finns två alternativ. Antingen stanna några dagar i kanske världens största stad eller fortsätta direkt. Vi sparar storstaden till en annan gång och tar direktbussen från flygplatsen till Puebla (ca 110kr). Estrella Rojabussen finns precis utanför terminal 2 och går ungefär varje timme. Det finns en informationsdisk på bottenplan och bussen är ut till höger. Du köper biljett, hinner fixa en macka i baren intill, checkar in ditt bagage, får en påse med kakor och en läsk innan du går på bussen. Den tar två timmar, ungefär så lång tid som långfilmen varar. Det finns Internet ombord.

Puebla
Om du väljer 4 Poniente terminalen, som ligger lite närmare centrum än CAPU, så tar du bäst en taxi sista biten till bostaden. Du köper en taxibiljett på busstationen för under 50 pesos för snabb och säker transport.

Puebla är en storstad, större än Stockholm, som har ett vackert välbevarat kolonialt centrum som är värt att se under en heldag. På turistbyrån vid Zócalo (torget) får du en karta som visar vilka gator som är dom finaste. Dom är ifyllda med olika färger. Det finns också prisvärda stadsrundturer som täcker det mesta. Något att överväga.
Gå runt på gatorna, titta in i kyrkorna, vandra i El Parián med alla matställen, butiker och atikvitetsställen. Lägg märke till tavelkonstnärernas små bås på en lång rad på den vackra gågatan med fin stensättning, en staty, några caféer och några skuggiga träd. Ett föredöme att samla samtida kultur så här. Tänk om våra kulturarbetare kunde få en plats liknande detta! Så mycket att vinna på alla sätt. Stan imponerar.
Du kommer att finna att andra gator har samlat andra yrkesgrupper. Affärerna med de målade keramikföremålen, skoaffärerna med sina enorma skyltfönster, de speciella godisbutikerna...
Puebla är annars känd för sin goda mat och mest känd för Mole Poblano, som är kyckling i choklad- & chilisås. Det finns till och med en Festival del Mole Poblano som äger rum varje år i början av juni.
Bussbiljetten till Oaxaca kan du köpa i förväg inne på Multipac som ligger på Avenida Juan de Palafox Y Mendoza vid 6 Norte nära El Parián. Det kan vara bra.
Tänk på att Puebla är kallt på morgon och kväll. Vi är inte vid kusten längre. Njut av de ännu lägre priserna än dom som var där.

Vi rekommenderar
Hotel Imperial Puebla (ca 220kr), men inte på helgerna då det kan bli för mycket med larmande skolresor. Du får en bra kontinental frukost, kvällssnacks med liten pilsner eller kaffe, wifi m.m. samt utmärkt läge. Det finns bra alternativ i samma prisklass. Ät på Las Ranas. Stökigt men gott och billigt. Kanske en dagens lunch på La Matraca eller en frasig fylld macka (cemitas) på La Poblana eller något annat cemitaställe runt El Parlán.

Oaxaca
Bussen går från CAPU terminalen och dit tar man colectivo (lokalbuss) för 6 peso eller taxi för knappt 50 pesos. Resan dit tar max 20 minuter. Till Oaxaca tar det drygt fyra timmar (200kr).
Vägen dit går över slättland och berg. Efter en dryg timme passerar man fantastiska kaktuslandskap.

Oaxaca är ungefär stor som halva Göteborg, men mycket renare och med mindre klotter samt dessutom med fler offentliga toaletter (3 peso, lite papper ingår). På morgonen är det kyligt, men på dagen skönt varmt.
Det är en av Mexikos mysigaste städer i en av de fattigaste områdena.  Staden är känd för sina hantverkstraditioner, marknader, det egna köket, bra museer, konstgallerier, mysiga kaféer, eleganta restauranger, vackra hotell (posadas) och inte minst för sin mezcal, en tequilavariant och choklad (det märks överallt)Av mezcalen är den vita är tuff, de lagrade - añejo - på fat, är mörkare och kan jämföras med brandy eller rökt whiskey. Vi tycker den smakar mer som calvados. Här bosätter sig en del turister och du bör stanna här minst fyra dagar. Gå runt på smågatorna och titta in på gårdarna, in på hotellen och kyrkorna (missa inte katedralen) och upptäck mer och mer.

Det är ett behändigt centrum med en gågata, Alcalá, och två torg som hänger ihop. På zócalo (torget) är det folkfest var dag med försäljare av alla de slag, inte minst av ballonger, musiker, militärmusik, clowner etc. Sitter du på något av den många kaféerna här för att studera folklivet, får du räkna med flitig uppvaktning. Det enda trista i det annars så trevliga folklivet är att man tillåter små barn att hålla på med försäljning. Det är bra om man inte uppmuntrar detta. Det finns utmärkta shoppingställen som representerar ursprungsbefolkningen, där man kan förena inköp med en god sak.
Ett kvarter söder om torget ligger Mercado Juarez och Mercado 20 de Noviembre som bör besökas. Några kvarter österut ligger den stora marknaden Central de Abastos, som man däremot bör undvika. Här är ett av de få ställen i stan som är osäkert att vara. Stor risk för rån. Det finns bättre alternativ och varorna är desamma som på Mercado Juarez.
Vid Zócalo och runt Mercado 20 Noviembre får du många tillfällen att provsmaka mezcal och även testa chokladen, fast det mesta passar bäst som drickchoklad. Det finns gott om turistinformationer på stan och dom lämnar gärna förslag på aktiviteter.

Vi rekommenderar
Utflykter:
Söndagsmarknaden i Tlacolula
. Marknaden liknar säkert många andra du sett i världen och denna är lagom stor och småtrevlig. Det finns alltid en del nytt och intressant att upptäcka. Den mest intressanta delen är inne i marknadsbyggnaden med bl.a. inomhusgrillning, fin brödavdelning och en exotisk matservering. Glöm inte kameran.
Du tar dig enkelt hit med colectivo eller med 2:a klass buss. Du kan gåt ill huvudvägen vid 1:a klass bussterminalen och fortsätta några hundra meter till Mac Donaldsskylten och hejda en colectivo med texten Tlacolula. Resan kostar 12 pesos och tar ca tjugo minuter på fin väg.
Monte Albán är det mest kända utflyktsmålet och ligger nära staden med lokalbussar som går dit regelbundet. Det är resterna av en gammal
zapotecstad med fint utsiktsläge.

Mat & Dryck:

Du äter goda oaxacarätter som tlayudas (stor krispig tortilla med ost (quesillo), avokado, grönsaker, kött m.m.) som en variant av pizza), mole negro (kyckling med molesås; chili, choklad
 ung. som mole poblano) eller dricker choklad med bulle (faktiskt en av de godaste bullar vi ätit) på Mercado 20 de Noviembre.
Välj någon av de mer frekventerade tlayudasställena som ligger intill varandra och ät gärna inte för sent på dagen innan varorna, som ligger framme, har blivit för trötta.
La Brújada är ett trevligt kafé som rostar sitt eget kaffe från bönor från trakten och ägs av en kille från Texas. Café de Olla heter annars ett kaffe som finns mest bara i Oaxacaområdet och är ett kaffe som gjorts i en kruka efter gammal tradition.
Vid Zócalo finns både enkla och lyxigare ställen som är trevliga att sitta på på kvällen.
.
I övrigt vimlar det av mysiga kaféer och romantiska restauranger av det mer eleganta slaget och du kan även gå på matlagningskurser. Där får du mer kunskap om Oaxacas olika molesåser. För mezcaldrickning med botanas (snacks) finns det flera cantinas att välja på.

Puerto Escondido
Till Pto Escondido och Stillahavskusten är det 25 mil på slingrande bergsvägar med många vägbulor (reductor, tope). Det tar 6-7 timmar med en kort matpaus. Se ordinarie bussarna kör inte denna väg, utan tar en omväg, så du får åka med en minibuss. Det finns flera bolag bl.a. Valla de Mar, som kör sträckan med täta avgångar. Är du minsta åksjuk skall du förbereda dig. Sista etappen är slingrigast. Från ankomstterminalen går du enkelt nedför gatan mot centrum.

Staden består av två delar varav en är den kända surfingstranden Playa Zicatela, en av topp 10 i världen. Alla söker efter "mexican pipe". Det är farligt att simma här, men det går bra att bada. Kanske är det för de farliga strömmarna som det inte blivit någon konstlad turistort här, utan i stället småskaligt trevligt.
Det andra området är runt centrum med småbåtsplayan (Playa Principal) där fiskebåtarna håller till och strax intill den bättre Playa Marinero. Då är du i ett mer genuint område, med en liten gågata och nära till livsmedelsaffärer och marknaden.
Det tar bara 10-15 minuter att gå emellan de två platserna. Du bör inte gå strandvägen i mörkret, då det är risk för knivrån. Taxi kostar endast 20 pesos.
Åt andra hållet finns två fina stränder; Playa Marzanillo (dit du kan promenera utefter en trevlig cementerad gångväg efter havet och runt fyren) och Playa Carrizallo lite längre bort. Här är lugnare vatten och det går bra att snorkla här.
Staden är behändigt stor med bara 30 000 invånare, men allt fler turister hittar hit.

“The city has been dismissed as a colony of former hippies and settled backpackers, but it's so much more. I have a theory that those who favor Puerto are just trying to keep the place true to its name (escondido means "hidden") and undiscovered by tourists. Don't let them trick you -- visit, and soon, before it, too, changes. “
- Introduction in Puerto Escondido at Frommer´s


Varning:
Värsta högsäsong är under USA:s påsk. Då blir det trångt. På sommaren kommer många skolungdomar hit från USA på ledigheten. Boka rum i förväg då.
Tips:
Det är mycket musik i Puerto och i januari, februari blir det rock och blues på Playa Marinero.
Det finns gott om prisvärda hostel och hotell . De flesta har wifi, men ej frukost.


Sidospår:
Via den lilla staden Pochutla når du de små fina strandorterna Puerto Ángel, Zipolite, San Augustinillo och Mazunte.
Ta lokalbussen mitt över Che. Efter ca 1.5 tim och 30 pesos släpper busschauffören av dig vid korsningen till Puerto Angel. Du tar en colectivotaxi för 10 pesos eller camionetas (liten flakbil) för 5 pesos de 6 kilometrarna ner till Puerto Angel som är en liten fiskeby med vackert läge. Bästa bad i västra änden. Dit leder en vacker cementerad klippväg.
Några kilometer längre bort med en camioneta når du Zipolite, med vacker lång strand för tyg- och nakenbadare och med farliga strömmar. Här är lugnt, vackert och fridfullt. Därefter fortsätter paradisstränderna som avslutas med Mazunte, ett gammalt hippieställe som idag är känt för sitt sköldpaddecentrum. För att komma upp till huvudvägen igen skall du till San Antonio, en korsning där du vinkar in bussen som tar dig tillbaka till Puerto om du inte bestämde dig för att bli kvar. Turen tar en heldag med
tid för bad, fika och lunch.
Huatulco eller Bahías de Huatulco med huvudorten La Crucecita (2.5 tim från Puerto) är Mexikos senaste stora turistprojekt. Här är tänkt att bli det nya Acapulco eller Cancún. Det är vackert, utspritt, lugnare bad och lite dyrare.

San Cristobal (250 000 inv.)
Från Puerto är det nattbuss till San Cristobal som gäller. Räkna med 12-13 timmar. Köp biljetten helst några dagar i förväg. Tänk på att man ofta kör max på ac, så det kan bli kallt som i ett kylskåp. Tag på långbyxor, strumpor, skor, tröja, jacka och kanske mössa. Filt delas inte ut, men finns som regel att köpa på bussterminalen.
San Cristobal ligger på 2100 meters höjd, så nu blir det kyligare klimat igen. Välj en bostad som har värme, värms upp av solen på dagen eller där du kan få en extra filt på natten. Gamla stan och centrum är en av de mysigaste platserna i Mexiko. Här finns två charmiga gågator och ett torg med musik och dans på kvällarna. Stan bjuder på gosiga kaféer, bra restauranger och mycket musik. Det spelas på gator och torg samt på många små fik och krogar.
Stan är känd för sin revolutionära tradition framförallt med zapatiströrelsen, som fortfarande är verksam. Viva Zapata! Dessutom är det ett centrum för flera minoritetsfolk som sätter färg på staden med sina vackra dräkter.
Det finns gott om logi i alla kategorier. Det bästa är att gå runt och kolla innan man bestämmer sig. Du når allt i centrala stan till fots. Du bör stanna minst fyra dagar. Några verkar ha blivit kvar här för evigt.

Vi rekommenderar
Matställen:
Gågatan Guadalupe, för rätta känslan. Utmärkt frukost och lunch.
Billigt och bra äter du inne på marknaden, Mercado Municipal.
I norra ändan, när du gått igenom marknaden och på andra sidan gatan en bit ner på Caminero 4, ligger en cocina popular som är värt ett besök. Det är billigt och gott. Livsmedelsaffären Super Más har bra vinavdelning.

Musik:

Gå runt och kolla vilka band som spelar. Följ musiken.
Det börjar tidigast vid 20-tiden.

Utflykter:

Gillar du snabba motorbåtsfärder och vill göra detta i en vacker ravin, skall du ta en tur till Sumidero ravinen. Kostar 180 pesos (om ditt hotell har rabatt) och sex timmar totalt och knappt två med båten. Du får också se några krokodiler, apor och leguaner. TIPS: Fick du smak på detta men vill göra det i en renare flod (knädjupt vatten), paddlande i tystnad med bara fågelsången som bakgrundsmusik, skall du åka till Tarnfloden till en "george" (ravin) på franska högplatån. Fråga efter George de Tarn.
Du kan ta en colectivo till någon av de oberoende indianbyarna San Juan Chumula (marknad på söndag) eller San Lorenzo Zinacantán. Fotografering är absolut förbjudet. Läs på innan hur du skall uppträda

Palenque
Ordinarie första klass OCC buss tar ca 5 timmar på krokiga vägar på dagtid till Palenque. Till Palenque åker man för att se mayatemplet som ligger i urskogen. Stan är rätt stor, men man rör sig i den delen där bussen stannar. Här finns en huvudgata som går upp mot det lilla torget. Gatan har restauranger, hotell och agenturer för utflykter och vidare transporter om man vill till Guatemala strax intill.
Ett besök i mayaruinerna bör göras på morgonen innan det blir alltför varmt och före de flesta turisterna kommer. En normaldag är det 1000 besökare. Du stannar en colectivo på vägen dit (7 km) märkt "ruinas" och betalar 10 pesos när du går av vid huvudentrén. Man betalar parkavgift, 25 pesos, och entréavgift 51 pesos och sen ligger de största sevärdigheterna strax innanför. Efter att du klättrat i El Palacio och några till, fortsätter stigen förbi flera ruiner medan du tar dig sakta nedför sluttningarna - ibland på ganska branta trappvägar - , längst den vackra lilla floden. Entrébiljetten inkluderar även besök på museet som blir din avslutning. Räkna med minst två timmar i lugn takt. Är du mycket intresserad av detta kulturarv bör du ha en detaljerad guidebok eller gå med i en organiserad guidetur. Det finns mycket att förvånas över här.
En del bor i närheten av ruinerna på vägen dit för mer djungelkänsla och för mer hippiegemenskap.

Vi rekommenderar
Till vänster från busshållplatsen några hundra meter och förbi rondellen med mayahuvudet, ligger det lite trevligare La Cañadaområdet. Det är nära till centrum härifrån.

Mat:

Snett mitt över Chablis ligger El Huachinango Filiz (Den glade red snapper´n).
Utmärkt fiskrestaurang med goda räkrätter och annat till justa priser.

Vägval
Palenque - Flores - Tikal (utfärd) - San Ignacio - Caye Caulker (Belize)
Ett åker du med organiserad transport med van, båt och buss till Flores i Guatemala (300-350 pesos) för att se ännu en mayaruin i Tikal. Färden dit tar ca 7 timmar. Du får betala 5 USD vid mexikogränsen och en liten turistskatt vid gränsstaden i Guatemala. Flores är en av Guatemalas trevligaste lilla städer och ligger vid en sjö på en liten ö med kort broförbindelse. Till Tikal är det sen en organiserad mycket tidig morgontur.
Därefter tar du buss till San Ignacio strax innanför gränsen i Belize. Detta är Belizes andra mest besökta turistområde. Ett "djungelområde" med thailandkänsla. Härifrån går färden till Belize City och direkt vidare med båt ut till en av världens mest fantastiska korallområden.

Palenque - Caye Caulker (Belize)
Två tar du nattbussen till mexikanska gränsstaden Chetumal på sju timmar och fortsätter sen vidare med buss till Belize City och båt till Caye Caulker alternativt båt från Corozal (på andra sidan belizegränsen) till den mer turistiska San Pedro på ön Ambergris Caye.
Vägvalet beror på önskan mer tid vid havet eller med mer tempel och inland.

Caye Caulker (Belize)
Det finns bara nattbuss att välja på. Boka gärna dagen innan för att vara säker på biljett. När du kommer till Chetumal på morgonen går bussen till Belize från en station några kvarter därifrån, vid marknaden. Hör annars efter i bussluckan om det finns annan transport till Belize än de vanliga. Ibland säljer man turresor med minibuss till Belize City och Flores till främst turister. Räkna med märklig betalning vi d gränsen (extrainkomst?) på upp till 20 USD för att lämna Mexiko (försök få ett kvitto).
Efter ca 3.5 timmar släpps man av vid watertaxin (den första av två terminaler som ligger ganska nära varandra) i Belize City. Vill du ta ut belizedollar finns en automat några hundra meter till höger om du står med näsan mot piren (du kan också betala båtbiljetten med kort mot en avgift eller med USD).
Med 3X200hk sexcylindriga Yamaha utombordare tar expressbåten dig i full fart ut i Karibiska övärden och efter 40 min. är du framme. Nu är du plötsligt i en annan värld, trött och hungrig och skall välja bostad. Ta det lugnt. Börja anpassa dig. Go slow. Sätt dig på Bamboo några steg från bryggan och låt dig bjudas på en rumpunch. Lämna bagaget och skicka någon vidare att leta rum på den lilla ön. Priserna varierar mycket för både rum och matställen. Kolla först. Försök undvika att komma obokad till en helg eller vid högtid.
Ön är den enklare av de två (den andra är Ambergris Caye) turistöarna som ligger vid världens näst största barriärrev. Caulker är liten med typiska västindiska vibbar. Folk är vänliga och har nära till skratt. Här gäller golfbilar och cyklar, hummerfrossa och dykutflykter. Det är litet med bara tre sandvägar och en strandväg/stig. Hummersäsongen slutar i mitten av februari och startar igen till hösten. Pröva gärna en hummerhamburgare.
Krabba finns ibland. Räkor hela året. Dom är odlade. Fisken är fin.
Tyvärr är den enda lilla badstranden rätt skräpig och med dånande musik. Detta är den enda nackdelen och du vill säkert stanna länge. Bästa bad är från bryggorna. Det finns en ATM som kan bli tömd på helgen, så bunkra upp.

Vi rekommenderar
Fran´s Grill, fast food på strandgatan. Två humrar, bakad pot., ris, två rumpunch & efterrätt för 90kr (du kan dela om ni är två). Öppet endast på kvällen. Bilden visar ett stängt kök.
Menykombinationerna är överlag intressanta på ön.
TIPS: Frukostpriserna är onormalt höga. Det finns coffee to go + goda bröd och bullar på bageriet. Tänk på att det är svårt att växla tillbaka överblivna belizedollar.

Säkerhet
: Låg brottsrisk. Som vanligt; Dress down. Tillfället gör tjuven. Visa inte att du har gott om pengar. Dom rika dricker Guinness, fattiga dricker Rom.
Cykla lugnt. Trafikskylten säger: "Go slow. Vi har två kyrkogårdar och inget sjukhus".

Utflykter:
Guidad snorkeltur är ett måste med bl.a. simtur med tama stingrockor och småhajar. Det finns många turer från några timmar till upp till tre dagar. Pröva en flerdagarstur till öar som är bland de mest lugna och sällsynta i världen. Avgår normalt en gång i veckan.

Tulum

Du lämnar Caye Caulker 07.00 med expressbåten via San Pedro och stämplar ut från Belize här. Betala 7.50 BZD i utavgift.  Sen blir det byte till en ny ännu snabbare båt med 35 knops fart till Chetumal.
TIPS. Köp inte dyr vidareresa ombord eller lockas att ta en taxi efter pass- & tullgenomgången på Chetumalpiren. Det kan bli för dyrt.
Du tar dig vidare tvärts över gatan, över torget och några hundra meter senare tar du en taxi för 20 pesos till la estación de autobuses. Härifrån går resan vidare med buss till Tulum under ca 4 timmar. Du anländer mitt i byn.

Tulum är en liten stad (15 000 inv.) med en bit av genomfartsgatan som centrum. Här finns hotell och en hel del trevliga restauranger. Hyr cykel ( 50-60 p) och hoja ner till stranden. Det är platt som i Danmark. Svänger man höger efter trafikljusen är det 3 km småcharmig cykelväg ner till havet (även bra jogging). Sväng vänster vid poliskuren och det är 3 km till mayaruinen. Strax innan leder småvägar till stranden via servringar och cabanas. Nu är vi på en av världens 10 i toppstränder. På tillbakavägen kan du cykla ut vid huvudingången till templet och 3 km in till staden snabbt och lätt.
Till stranden tar du dig även med colectivo som skall till Playa del Carmen och som går i ett. Du hoppar av vid infarten till mayaruinen efter ca 10 minuter, betalar 5 pesos och promenerar genom entréinfarten till mayatemplet och förbi en bit till första avtag till vänster efter templet. Serveringar och lugn.
Det är dyrare med bostad och matställen vid den långa stranden och vill du leva strandliv finns det ju så många andra ställen i närheten där stad och strand ligger ihop.


Utflykter:
Cenotes
, underjordiska floder, är största sevärdheten. Mycket speciellt. Den bästa är Gran Canote ( också den näst största underjordiska flod i världen) och populärast är Canotes dos Ojos.
Mayaruinerna
. Mycket turister från hela kusten. Besök tidigt.
Sian Ka´an
, lagunen, vid södra ändan av stranden med kanotpaddling, fågelliv m.m.
Akumal. 26 km norrut har bästa och tillgängligaste snorklingen. Hoppa av collectivon och gå 5 min till Akumal Playa från vägen. Bästa snorkling är mitt på dagen när solen lyser rakt ner.

Playa del Carmen
Collectivobussarna från Tulum finns mitt över ADO stationen och snett över Weary Hostel. Går med täta turer. Stannar var du vill. Tar ca 45 min. och kostar 35pesos för 63 km. Stannar centralt i Playa. Norrut går dom vidare mot Puerto Morelos och Cancún för 30 pesos.
Stan växer så det knakar och har passerat 100 000 inv. eller 150 000 .... Populär framförallt av Européer. Det finns en "Little Italy".
Stan kan sägas bestå av två världar. Turistiska långa gågatan, Femte Avenyn, med strandområdet och resten av stan bara två kvarter västerut med det vanliga Mexiko. På 5ta. Avenida känns det närmast Las Vegas. Förbered dig på en kulturchock efter vad vi sett tidigare på resan. Här är priserna höga. Happy Hour är dyrare än normalpriser. Här finns stora souvenirbutiker, shower och strandbarer som finns med bland 10 i topp i världen. Stranden söderut innehåller fantasilösa hotell på rad och saknar fristående strandkaffeer och restauranger, vilken verkar helt felplanerat. På strandpartiet nedanför centrala stan får du betala för standstolarna (50 pesos), vilket är ovanligt. Sitter du vid borden och beställer in något är det fritt.
I den andra världen, fem minuter bort, ligger billiga småhotell, hostels och utmärkta prisvärda restauranger, barer, fruktaffärer, bagerier och några jättelika supermercadon.

Vi rekommenderar

Jogging/långpromenad:
Playacar-slingan bland lyxhotell och vackra villor, runt golfbanan på lummig och vacker gångväg.

Musik:

Alltid något på gång någonstans. Hör runt.

Utflykter:

Med colectivo till Puerto Morelos eller Akumal.
Till Puerto Morelos 20 pesos 30 min. Därefter ny colectivo från landsvägen till stranden 5 peso. Liten by med strand nära revet. Dyrare boende och mat. God fisk på La Playita.
Till Akumal
30 pesos. 500m promenad på gångväg till playan. Nära till revet. Bra bad. Stor chans att se havssköldpaddor. Mycket snorkelturer hit. Goda stora portioner på Turtle Bay Café vid plazan.
Guidad (som omväxling) tur till fenomenet Chichén Itzá, stopp vid en cenote och i Valladolid. Kostar ca 490 p för entréer, resa (25 mil totalt) och lunch.

Cozumel
Med färja till dykön Cozumel, 30 min & 155 pesos enkel färd. Ön är Mexikos tredje största. Ca 5 mil lång och 1.5 mil bred. Den är mest känd som en av världens finaste dykställen och för alla stora kryssningsfartyg som lägger till här. Det innebär rikare turister och dyrare prisläge. Här finns enorma souveniraffärer och shoppingarkader. Det är nästan ett nöje att studera utsläppta kryssningsturister som släpper loss på ön. Priserna på ön är mest i dollar. På kvällarna är det ganska lugnt i stan.
Taximonopolet har lagt beslag på trafiken runt ön så det finns inga colectivos. Däremot finns det gott om vespa - och biluthyrning. 
Stan har några gågator runt torget, några lågprishotell och få budgetmatställen. Badstränderna ligger vid hotellområdena lite längre bort på båda sidor av staden. Om man hade anlagt bryggor eller cementplattor vid vattnet nedanför stan hade det varit perfekt. Nu finns det några få steniga ställen söderut som några få går i för att doppa sig.
Det bästa för bad, snorkling och dykning finns på södra delen av ön. Med ditt hyrfordon tar du dig dit. Åk moturs. Palancar är sista badvänliga platsen. Här finns också båtar till revet som överallt annars. Efter det kommer en raksträcka utan annat att se än buskar runt om. Kör på gamla vägen närmast havet, men se upp för hålor och gupp. Efter vägen finns en del attraktioner med inträden som är så vanliga vid Mayakusten. Vid Punta Sur har man nått den vildare och vackre ostsida på ön. Nu följer några stopplatser med serveringar och det är lagom för lunch. Bli inte förvånad om det bjuds på gratis Tequilaprovning fast de flesta kör. Det finns även de som åker runt på bar hop resa. Efter Playa Bonita finns några badplatser med halmparasoller som lämpar sig för siestastopp. Här är vackert och gott om plats. Se upp för farliga strömmar! Ta rundturen i lugnt tempo annars är du snart tillbaka i stan igen.

Vi rekommenderar

Utflykt:

Ta ö-rundturen i lugn takt. Har du inte snorklat ännu så passa på.
Om du har mindre tid kvar av resan kan du hoppa över Cozumel.

Cancún/Isla Mujeres
Från Cozumel/Playa del Carmen blir det båt och smidigast därefter med ADO-buss från bussterminalen i närheten av färjepiren för 42 pesos tillbaka till Cancún Downtown och cirkeln är sluten.
Har du dagar över kan du tillbringa dom på Isla Mujeres som har bra förbindelser och är nära flygplatsen när det är dags att flyga hem. Färjan från ön tar bara 15 minuter. Sen tar du en taxi en bit bort på gatan som kostar hälften i jämförelse mot vid färjeterminalen. du betalar ca 150 pesos för en halvtimmes färd. Tala om vilken terminal du vill komma till. Priserna på flygplatsen är minst det bubbla. Åker du hem via Miami tar det en dryg timme

Allt är enklare nu när du känner igen dig och har fått massor av egna nya erfarenheter av Mexiko. Vi tror att du är mycket nöjd med din resa.ÖVRIGT
Media:
Lonely Planet, Mexico. Bra med utmärkta kartor, men är rätt tung då den täcker hela Mexiko. Det går att köpa valda kapitel direkt från deras hemsida.
Footprint, Belize, Guatemala & Southern Mexico. Täcker från Mexiko City, men ej Puebla, och resten som du behöver. Lagom format.
Köp guiderna billigast här
 >Komplettera reseinformationen med Gratisguider som du hittar här

Utveckling:

Mayakusten utvecklas fort. Små byar och städer blir snart stora turistorter.
Det byggs bostadsrätter för turister och stora resorts.

Golf:

Golfbanorna är onödigt exklusivt dyra. Bokas säkrast med något golfpaket.

Mat:

Missa inte vårt Mexikanska matlexikon. Maten är en stor del av resan. Det finns så mycket. Mör arrangerabiff, mumsiga club sandwish, tacos med varierande pålägg, guacamole, mole poblano, ttlayuda och många andra goda lokalrätter, skaldjur, helgrillad fisk, färska juicedrycker, mängder av olika varierande ölsorter, prisvärda rumsorter m.m.
Läs mer om mat och matkostnader i boxarna i högerspalten.
(Bild t.h. visar vattenflaska 20 liter för 20 pesos - 11 kr.)

Internet:
Finns för det mesta gratis där du bor. Gott om internetcaféer.

Logi:

Generellt sätt är det bra standard för enkelt boende. Hostel är inte billigare än småhotell om du vill dela dubbelrum. Sovsal kan kosta 100 kr och är ni två bor ni bra på ett hotell för 200 kr. Ofta med wifi, kabel TV, fläkt och toa på rummet. För lite mer kan du få kitchinette och ibland pool. Mer än ca 300 kr bör det inte kosta. Det finns ibland flera bäddar i rummet, vilket gör det ännu billigare om man är fler.
Habitaciones (rum) är ungefär som småhotell eller B&B.
Fördelen med hostel är att det är lättare att träffa andra och få bra info på budgetutflykter, cykeluthyrning m.m. Men det går att besöka ett hostel om man vill kolla mer.
Cabanas (hydda) kan vara ett billigt alternativ, men också lyxigt.
Billigaste är att hyra två krokar till sin hamaca (hängmatta som köps billigt).
Många bostäder finns ej på Internet, utan bokas på plats. Vid högsäsong/helger på vissa populära platser är det klokt att boka i förväg.
>Det gör du bäst här

            
++++++++++++++++++

Verkligheten förändras fort. Hotell och restauranger byter namn, ägare och försvinner ibland helt.
Det kommer nya sköna att lära känna. Använd ovanstående som riktlinjer för egna upptäckter och erfarenheter.

© budgetres.se  Samtliga foton av BRG foto  


 
 

     Zooma in resans platser


 

     MER OM SÖDRA MEXIKO


 

Övervintra i mexikanska Karibien  
Efter att i många år ha rest på kortare semesterresor till olika platser i världen bestämde jag tillsammans med min sambo att efter pensioneringen pröva att bo i ett och samma land en lite längre tid. Valet föll på mexikanska Karibien.

Där hade vi tidigare njutit av de långa promenaderna utmed stränderna, det sköna klimatet vintertid och alla sevärdheter. Vi hade besökt arkeologiska platser i djungeln och ön Cozumel. Där utanför sträcker sig världens näst största barriärrev med ett spännande undervattensliv.

Downtown Cancun
Vi fick via mexikanska vänner hyra en lägenhet i Downtown Cancun. Det var i ett hus med åtta lägenheter och en liten trädgård med pool. Vi ville hellre bo i den mexikanska delen av staden än i det stora turistområdet i hotellzonen. Cancun var en liten fiskeby på 1970-talet och med åren har byn vuxit till en storstad med omkring en miljon invånare.

Hotellzonen i Cancun har luxuösa affärs- och nöjescentrum vid sidan av flotta hotell, som erbjuder promenader på de vidsträckta stränderna tillsammans med fiske, bad, båtturer, vattenskidåkning och andra moderna turistaktiviteter som utövas vid liknande stränder.


                                                                            Anki y Los Voladores  Foto: Anki Wennlert

I Downtown Cancun finns sköna parker att ströva runt i. Den största parken är Palapas Parque. Där finns en stor scen, där man visar olika evenemang. I parken är det alltid liv och rörelse på kvällarna och särskilt till helgerna. Det finns små bilar som barnen kör runt i samt marknadsvagnar med olika mat och inhemska produkter som kläder, smycken etc. som ofta kommer från Chiapas. Ibland är det sång och dans och har man tur kan man få se och delta i ett kollektivt bröllop. Många  brudpar har då en gemensam fest där släkt och vänner bjuds in till mat, musik och dans. Turister brukar också vara välkomna på ett hörn.

I Downtown finns även mexikanska marknader som SM 28 (Supermanzanas) , som mest är för turister och
SM 23 dit mexikanerna oftast går själva. Det finns stora mexikanska stormarknader som Chedraui och Commersial Mexicana vid sida av amerikanska kedjor som Walmart och Sam´s Club.

Ta dig runt
Här finns många lokalbussar, som kostar runt 8-9 pesos (ca 5kr) i en riktning.

Det är också enkelt att åka långfärdsbussar, som är utrustade med luftkonditionering, toaletter och filmvisning. Priset är också lågt. Enkelresa till Merida som är den största kolonialstaden på Yucatán är omkring 300 pesos enkel biljett. Jag har också sett erbjudanden på runt 100 pesos. Resan tar omkring 5 timmar.

Allt detta gjorde att vi utforskade Yucatanhalvön och delar av Chiapas under flera år. Jag skriver om detta i min första Mexicobok, som heter "Mexico-Yucatanhalvön och Chiapas i våra hjärtan.”

Anki B. Wennlert 
Hemsida: ankiwennlert.vpsite.se

FAKTA
Yucatnhalvön består av tre delstater Quinta Roo, Yucatan och Campeche.
Huvudstäder i respektive område är Chetumal, Merida och Campeche.
Cancun ligger i Quintana Roo men är inte huvudstad där.

Puerto Aventura ligger 87 km söder om Cancun.
Där finn en marina, golfbanor och en vacker sandstrand.  
En charmig semesterort med hotell, restauranger och småbutiker.

Xel-Ha ligger 122 km söder om Cancun. 
Snorkelutrustning finns att hyra till en billig penning.
Du kan vandra på småstigar i djungelområdet kring vikarna och dyka in i spännande grottor.
Området har fina restauranger och levande musik. Ha betyder vatten på mayaspråket.

Punta Allen är en gammal fiskeby som ligger i närheten av Tulum.
Där fanns enkla hus och hyddor och få turister, men området på vägen dit höll på att
exploateras trots att Sian Ka´an är ett naturreservat.

Sian Ka´an är ett djungelområde söder om Tulum.
Ett reservat för exotiska träd, växter och djur. Guide krävs i området.
Vi hade en guide som vuxit upp i djungeln i en liten grupp av människor, som levt tämligen
isolerat från omvärlden. Hans farfar hade blivit 124 år.

Han visade oss också templet Muyil, där man hittat artefakter som daterats till 350 f.Kr.
I området finns jaguar, ozelot, margaykatt, spindelapor tapir, puma och svart leopard för att
nämna några av de däggdjur, som finns där. Det finns även över 300 kända fågelarter som tucanfågel, påfågelkalkon, ägretthäger, vit ibis, pilgrimsfalk och grön kungsfiskare för att nämna några.

Celestun är känt för sina hägrar. Det ligger vid Mexikanska Golfen inte långt från Merida.

Progreso är en kuststad i närheten av Merida. Ett välkänt sommarparadis för stadsborna.

Sututa de Peon är en gammal hacienda. Där kan man än idag få se reptillverkning. Man sålde mycket rep till Europa under andra världskriget.

Isla Contoy är en ö norr om Isla Mujeres. Det är ett naturreservat, så man får inte bo där.
Omgivningarna är fantastiska och där såg vi även fregattfåglar med den orange påsen under näbben.
Dessa fåglar ser man annars på Galapagosöarna.
Runt ön finns också rikliga möjligheter till dykning och snorkling.

Xcaret är den stora Mayaparken i närheten av Playa del Carmen söder om Cancun. 
Förutom snorkling kan man vandra på djungelstigar till fladdermusgrottor, krokodildammar och
jaguarinhägnader. Många simmar i Mayafloden ut i havet genom grottor och tunnlar. En upplevelse utöver det vanliga!
Kronan på verket är den stora showen på kvällen. Publiken får ta del av ett mycket påkostat skådespel om Mexicos historia med traditionella sånger och danser.

Misol-Ha är ett vattenfall i Chiapas. Det ligger 69 km från Palenque i riktning mot San Cristobal.
Höga berg och djupa dalar och en storslagen natur.

Agua Azul är en serie med vattenfall, forsar och dammar i Chiapas i närheten av Mishol-Ha.

Chetumal är huvudstad i delstaten Quintana Roo. Där finns förutom Mexicos finaste Mayamuseum ett rådhus som har de vackraste muralmålningar vi har sett i södra Mexico. De föreställer scener ur Mexicos historia.

                             

Under de senare åren har jag och min sambo fortsatt utforska Mexico och då har
färden gått till delstaten Oaxaca och områden i bergen i södra Sierra Madre.
Det är ett område som ligger sydväst om Mexico City.

Vi hamnade i Huatulco på ett hotell som heter ”Hotel Plaza Delphinus”. Det ligger på 5 minuters
avstånd till den fina stranden Playa Chahue. Där är härligt att bada här fast man får se upp med
vågsuget, som kan uppstå när det blåser mycket. Fråga vakterna var man badar säkrast!

Inte överexploaterat
Om man vill bada någon annanstans finns det 36 sandstränder att välja på. Stränderna ligger
insprängda mellan klipporna i det fantastiska strandområdet. Vid de stora helgerna är stränderna
favorittillhåll för mexikanerna själva och när vi var där februari till mars var stränderna förhållandevis tomma.

Ägarna till hotellet Blanca och Roberto var mycket öppna och gästvänliga. De körde oss runt till
många olika sevärdheter och guidade oss på egen hand. Därför beslutade jag mig för att skriva lite om
dem i min andra Mexicobok. De ville gärna ha turister från Europa och Skandinavien. Sverige är fortfarande
tämligen okänt för dem. Nu har de fått den svenska flaggan, så kanske kan en och annan svensk turist
hitta vägen dit.

Jag såg mest kanadensiska turister i området även om lite andra nationaliteter hittat vägen dit också.
Området är fortfarande inte överexploaterat för turismen och vid många diskussioner har det framkommit
att man vill utveckla området mer inom hållbar utveckling och ekoturism. Då vet jag att vår gode vän på
Cozumel blir väldigt glad! Det är  viktigt att bevara naturens mångfald. Om man tar en båttur till havs kan
man fortfarande bli omringad av vilda sköldpaddor, delfiner och valar. Detta är idag något mycket sällsynt
 i andra områden av Karibien.


                                                               Playa Chahue. Bild: Anki Wennlert

Utflykt från Huatulco
Vid en tidpunkt ordnade Blanca och Roberto en personlig guidetur upp i bergen i Sierra Madre i närheten
av Stilla Havskusten. Vi fick tillfälle att bekanta oss med den storslagna utsikten och naturen här upp.
Vi besökte också kaffeplantager och fjärilsplatåer. Christian visade oss hur cacaofrukten såg ut.
Vi såg mangoträd, mandarinträd, citrongräs, ananas, röd trumpetblomma, kanelbuske, termitbon och
mycket annat. Den storslagna finalen på resan var vattenfallet Las Brisas. Där badade vi i lagunen i
anslutning till vattenfallet och efteråt blev vi bjudna på lunch. Det fanns en enkel lunchrestaurang som
sköttes av lokalbefolkningen. De bjöd på stenhällsbakade tortillor, kött och grönsaker. Allt detta ingick i
priset för en heldagsresa. Vi betalade ungefär 250 kr per person i privatbil med egen chaufför, mat,
entrébiljetter och allt som hörde till. Det är ungefär det pris man får betala om man åker med guidad
turistbuss till liknande utflyktsmål. Dessa utflykter utgår från Huatulco.

Resa med minibuss
Vid ett annat tillfälle tog vi minibuss upp i bergen till huvudstaden Oaxaca de Juarez. På det första
raststället blev vi mycket överraskade, för ägaren berättade att han bott i Malmö i två år och han pratade
lite svenska med oss.
Resan var lång och slingrig och då och då fick chauffören stanna bilen för att flytta något träd, som
fallit över vägen. Utsikten var enastående uppe i bergen. Det kändes som man flög. När vi kom fram
till huvudstaden, inkvarterade vi oss på ett vandrarhem nära det stora torget Zocalo. Vi hyrde ett dubbelrum
med toalett och dusch med varmvatten. Denna möjlighet erbjuds på många vandrarhem idag. Det var också
nyrenoverat och mycket fräscht. Vi betalade 450 pesos omkring 225 kr för ett dubbelrum. Frukosten var
också inkluderad. Stället heter ”Casa de Don Pablo” och vi kan varmt rekommendera detta ställe.


                                                                Oaxaca. Bild: Budgetres

Oaxaca de Juarez
Oaxaca de Juarez är en kolonialstad med mycket liv och rörelse. I Oaxacas dalar har det bott människor
sedan år 1000 f.Kr. Här byggde zapotekerna enorma pyramider, astronomiska observatorium och pampiga
palats långt innan år noll. Senare kom mixtekerna till trakten och gjorde sig kända som utmärkta hantverkare.
Denna tradition hålls fortfarande vid liv i de små byarna runt Oaxaca. Vi fick se skålar och krukor i svart
keramik (barro negro), grön keramik (barro verde) och brun keramik (barro marrón). Alla byar har sin specialitet.
Det finns också alla dessa små handmålade djur i trä. De kallas Alebrijer.
På torget i Oaxaca träffade vi poeten Fernando Alberto Méndez Cruz och han signerade boken ”Un tribute a
Oaxaca”
till oss. Där fanns dikter om många framstående personer från Oaxaca och händelser i Mexicos historia.

När vi kom tillbaka till Huatulco åkte vi till Santa Cruz och intervjuade Jane Bauer. Hon är redaktör för Magazinet ”The Eye”. Därifrån har jag fått många uppslag till innehållet i min andra Mexicobok. Jag
berättar lite om Benito Juarez och hans fru Margarita och 1800-talets Mexico. Likaså beskriver jag
de arkeologiska platserna Mitla och Monte Alban. Här uppe i bergen hittar man världens till omfång
största träd, Tuleträdet. Naturligtvis besökte vi fabriken för mezcaltillverkning och de stora textilcentrat Teotitlan, där man vävde underbara mattor.

Anki B Wennlert
 

FAKTA
Santa Maria och Pluma Hidalgo är mindre städer som ligger en bit
upp i bergen från Huatulco.
Från Pluma Hidalgo har man en storslagen utsikt över Sierra Madre Sur.
Där finns också fina väggmålningar
i kommunhuset.

Las Brisas är ett stort vattenfall som ligger nära Huatulco.
Crucecita är centrum i Huatulco. Där finns världens största
takmålning Jungfrun av Guadelope.
Santa Cruz är ett hamnområde nära Huatulco. Där lägger
kryssningsfartygen till. Där finns hotell och
restauranger och där är bra att bada, om man vill undvika större vågor.
Pochutla är en stad uppe i bergen. Där finns stora lokala marknader.
Playa Maguey och Playa Entrega är några av de andra vackra stränderna att besöka. Där finns
restauranger och bra snorklings- och badmöjligheter.
Mitla och Monte Alban har kända arkeologiska ruiner.
 Dessa områden ligger nära huvudstaden
Oaxaca de Juarez.
Tuleträdet nära Oaxaca de Juarez är världens största träd.
Oaxaca de Juarez är huvudstad i delstaten Oaxaca.
Teotitlan är ett välkänt textildistrikt nära huvudstaden.
Café Juanita ligger i Santa Cruz. Där hittar man Jane Bauer, som
är redaktör för ”The Eye”.
The Eye är ett magasin som vill berätta mer om vardagens Mexico.
Benito Jarez är Mexicos förste president. Har har zapotekiskt ursprung.
Margarita Maza de Juarez är hans fru. Hon kallas av många för Mexicos moder.

Bild: Strandförsäljare. Foto av Anki Wennlert

 

”Mexico – Oaxaca – Ett förtrollat land”
Anki B Wennlert
Pocket

ISBN: 978-91-87021-95-4
 

”Mexico-Yucatanhalvön och
Chiapas i våra hjärtan”

Anki B. Wennlert 
Pocket
 

> Köp Ankis Mexikoböcker på Resebiblioteket.  Sök på: Anki B. Wennlert 


Playa del Carmen
Förbered dig på en kulturchock om du kommer hit efter en rundresa i Mexiko.
Stan växer så det knakar och har passerat 100 000 inv. eller 150 000 ...
Populär framförallt av Européer. Stan består av två världar; turistiska långa gågatan, Femte Avenyn, med strandområdet och resten av stan bara två kvarter västerut med det vanliga Mexiko.
På 5ta. Avenida känns det närmast Las Vegas. Här är priserna höga.
Happy Hour är dyrare än normalpriserna i landet. I den andra världen, fem minuter bort, ligger billiga småhotell, hostels och utmärkta prisvärda restauranger, barer, fruktaffärer, bagerier
m.m.

 
 

 
Tillbaka till startsidan > Budgetres.se
 

 

MEXIKO GUIDER

 


Mexiko

Yucatánhalvön

Mexikanskt Matlexikon

Om du kommer till Cancún

Om du kommer till Isla Mujeres

MER
Övervintra
i Mexikanska
Karibien

  


 

Gratisguide
Belize Islands Guide
A Guide to Ambergris Caye,
Caye Caulker
and Belize’s Other Islands
 av Lan Sluder

> Öppna här


 


 

 

MEXIKO

 


   
● Lågt prisläge i Mexiko
● Ej visum för svensk medborgare upp till 180 dagars vistelse
●Säg till om returtid vid ankomst
● Mest spanska, en del engelska funkar
● Tag med parlör
● Dricksvatten på flaska gäller. Renat vatten på flera boställen.
● Högertrafik. Hjälmtvång.
● God mathygien är viktigt
● Vanliga vaccinationerna  för det mesta.
● Myggmedel. Solkräm.
● Läs på om säkerheten


  

 


Mexiko
och Hela VärldenNyhetsbrevet
ReseMagazinet


Kostnadsfri
information här

 

 

MENY EXEMPEL

 


Grönsakssoppa

Kycklingfyllda tortillas
med ost och grädde
eller
Biff med advokadosallad


Kaffe, te eller efterrätt

Karaff apelsinsaft eller vatten
Varma tortillas
----------
Lunch eller dagens meny på enkelt snyggt ställe i Oaxaca.

 


 


 

 

BELIZE

 


Språk: Engelska
Lite dyrare än Mexiko
Inget visum
Kolla säkerhet ffa i Belize City
Se vaccinationer
(för vissa områden)

  


 

 
 

Väder Oaxaca de Juárez

 

Väder Puerto Escondido

 

Vädret San Cristóbal de las Casas

 

Väder Belize City

 
 
 

  

reseannonser
 

 
 
 

 

 

 

Copyright © budgetres.se 2011-2020

Med reservation för ändringar. Vid skillnader gäller uppgifterna från leverantörerna.
För frågor vid bokning och biljetter hänvisas till respektive kundservice
Synpunkter på budgetres och samarbetspartners till info@budgetres.se
om oss | kontakta oss | annonsera | press