Resmål Kerala

Miniguide med budgettips och inspiration


Upptäck 

                                                                   Världens bästa restaurangutsikt vid tempelbassängen i Varkala Foto: Budgetres.

Kerala - "Guds eget land"

Kerala kan bli din första bästa introduktion till landet. Därefter, med positiva erfarenheter, får du säkert både mer lust och skapar bättre förutsättningar för att ta dig an nya mer utmanande landsdelar. 
I Kerala kan du få det mesta av genuin Indisk kultur, vacker natur och trevliga strandområden.

 Den södra delen är mest populär för turister, den norra mer genuin.
 Storleken på området är litet. Hela Kerala ryms på Smålands och Skånes yta.
 Folkmängden är drygt 33 miljoner. I Småland och Skåne bor det tillsammans knappt 2 miljoner.

FÖRSLAG TILL FÄRDPLAN
Köp en tur och returbiljett till Trivandrum (Thiruvaranthapuram). Ta en taxi till stan och stanna någon dag och gå omkring och ta in Indien för första gången. Ta en auto rickshaws eller bussen den korta biten ner till Kovalam och havet och pusta ut med andra resenärer, bad och mys. Här är ankomstdestinationen och avslutningen för många på rundresan i Indien. Här är det också många som långbor.
  Köp en båtresa på Backwaters på någon av de små resebyråerna och fortsätt resan efter några dagar. Du börjar med buss till Kollam ca 2 timmar för att sen njuta av en underbar båtfärd på berömda vattenvägar till Alleppey/Alappuzha. Resan tar ca 8 timmar.
  Efter övernattning i Allepey kan du själv ta någon lokalbåt på vattenvägarna t.ex. Kottayam (3.5 tim.). Ganska turistfritt och bedårande vackert. Fortsätt sen med auto, buss och färja till Cochin, där du njuter av de gamla portugisiska kvarteren med hjälp av en guidekarta från turistbyrån, ser de välkända kinesiska fisknäten och går på en kathakaliföreställning. Här finns mycket att göra och storstaden Ernakulam ligger i närheten.

Har du färdats i normal semesterfart, har det nu gått en vecka.
Har du mer tid, har det säkert tagit dubbelt upp.

Fortsätt med lokalbussen 4 timmar till bergsbyn (Hill Station) Munnar. Här är luften svalare bland några av världens högst belägna teplantager som sträcker sig mil efter mil. Hyr en utflykt för några tior med en auto och se dig omkring.
  Buss till kryddstaden Kumily 5 timmar med Periyar Viltreservat. Missa inte en privat kryddtur. Det mesta växer här i Kardemummabergen. En heldag i Periyar Wildlife Sanctuary blir en höjdare. Ta en båttur och sen en liten vandring som parken anordnar med guide. Hit tar du dig med rickshaw dom 4 kilometrarna.
  Resan fortsätter med ny buss till Kottayam, igen på vackra vägar. Ta en lunch - kanske en enkel thali på fina hotellet - och fortsätt med tåg 3 timmar till Varkala. Ricksaw sista biten till bostad du har fått tips om.
  Varkala är ljuvlig och intressant. Har du tur kommer du hit under den stora festen med tempelelefanter och karneval. Det finns små lugna badvikar lite vid sidan om alla turistplatser. Charmiga matställen och en del genuina.
Gör utflykt i omgivningarna med lokal guide. Sen är det bara 4 min tillbaka till flygplatsen utanför Trivandrum. Det går till och med att ta en taxi på morgonen om man har ont om tid.

I normal semesterfart: 17 heldagar (lägg till 2 för flygresorna).
Vi rekommenderar naturligtvis mer tid om du har möjlighet.
Det här blir säkert en av de absolut billigaste och mest trevliga och intressanta resor du gjort.
Med stor sannolikhet har du nu fått mersmak på Indien.

> Läs mer på Kerala Tourism
> Läs mer på wikivoyageRestips från Zac O´Yeah i Indien

Ett helt fantastiskt sätt att resa

Författaren, som bor i Bangalore, ger nya tips från Indien och är aktuell med ny bok, DIGESTING INDIA, som denna gång handlar om mat och har precis utgivits i Indien.

Vi pratade om Kerala och fick värdefulla synpunkter. 


” Jag skulle också rekommendera Karnataka som ju ligger däremellan, det är ju en kust som inte är lika välkänd bland turister så man får oftast bättre valuta för pengarna. Bl.a. nära Karwar finns fina stränder som Om Beach m.fl. Det är även värt att ta ett kort stopp i Mangalore på vägen, kuststaden som ej bör förväxlas med Bangalore, men som är berömt för det mangaloreanska köket med mycket fiskrätter, krabbor osv.
  Det finns också 
ett nytt tåg man kan ta längs kusten från just Karwar till Mangalore, som kallas för Vistadome och där de har panoramafönster och sköna fåtöljer som man kan svänga mot fönstret och bara spendera resan på att njuta av utsikten. Helt fantastiskt sätt att resa. Och just den sträckan är en av de få i Indien där man har Vistadome… ett av de bästa tågvagnar jag rest med och dessutom relativt skitbilligt.”


” Alltså grejen är ju att det flesta reser ett par timmar söderut från Kochi och hamnar i Varkala eller Kovalam där det bara kryllar av vitt folk och restaurangerna serverar köttbullar med potatismos och alla souvenirbutiker ägs av nordindier.
  Men å andra sidan kan man ta tåget norrut (eller en taxi vilket ju inte kostar mer än trehundra spänn) cirka 2 timmar så kommer man till 
Kozhikode (fd Calicut, också viktig kryddhamn) och strax norr om där ligger ju tvillingstäderna Thalassery och Kannur dit alltså inga turister reser och de enda man stöter på är Kerala-folk.

  Så man kan ju jämföra med att du kan åka till Disneyland där det finns amerikansk-talande personal som steker hamburgare och du kan se en kopia av Eiffeltornet (fast mindre) eller till Paris där originalet står och folk pratar franska och äter fransk gourmetmat. Samma när man landar i Kochi som ju ligger ungefär mitt i Kerala -- åk söderut om du vill ha turistversionen, åk norrut om du vill besöka Indien.”

Vistadome – info och bilder
> Läs mer om Zacs reseböcker, biografier och romaner på Budgetres.se/Resebiblioteket (snart)
> Om Zacs nya bok här.
> Läs Budgetres Resmål Indien

                                                                                    Med husbåt på backwater i Kerala. Se fler bilder från Kerala på Världens bilder.


PROMOTION

Organiserade resor i Kerala

Prisvärda och med stort urval.

Guide, hämtning, transport och måltider. Enkla turer och flerdagars. Med Viator.
                                                            > Upptäck - sök på Kerala

 


Kerala. "Guds eget land" 

Liten delstat och kustremsa vid Ghatsbergen. Vacker natur med "backwaters", naturskyddsområden, tempelfester och fina palmklädda badstränder. Lägsta barndödlighet och högsta läskunnighet i Indien. Ofta kommuniststyrd. Stor IT-industri. Kryddrike med nästan all Indiens produktion av svartpeppar."Kerala - en av världens 10 paradis" - 
National Geographic's Traveller magazine

Från Kardemummabergen hämtade européerna kryddor och portugisen Vasco da Gama var en och fick till sist sin första grav här. Många är kristna (ca 20%) och var det tidigare här än på många platser i Europa.
Hit kommer turister som vill se en trevlig genuin del av Indien som är badbart och något helt annat än Goa. Njut av sydindisk thali. 

Några trevliga platser i södra Kerala:
Thiruvananthapuram
(Trivandrum) är största stad och huvudstad.
Ca 1 milj. inv. men känns lagom liten.

Kovalam. Ligger en kort bit från Trivandrum. Perfekt för långliggare med badstrand och bra fiskrestauranger.
Varkala. En pärla med häftigt tempel, bad och spännande läge ca 5 mil från Trivandrum.
Kochi. Har Indiens äldsta synagoga, portugisiska kvarter, kinesiska fisknät och Kathakali.
Munnar. En Hill Station (1800 m) med stora teodlingar och många orkidéarter. Bra avstamp för att åka runt i bergen.
Periyar nationalpark utanför kryddstaden Thekkady. Ett tigerreservat med båtturer på sjön.
Kanalsystemet Backwaters från Kollam via Alappuzha till Kottayam med regelbundna båtförbindelser eller med klassisk risbåt. Sydligaste utgångspunkt är Kollam (Quilon), 7 mil från Trivandrum.

 


INNEHÅLL

  • FAKTA
  • KARTA - Interaktiv 
  • RESTIPS
  • Artiklar

                      SE ÄVEN

 > Resmål Indien
    - översikt, tips, Visa m.m.
> Resmål Mumbai

Kerala ryms på Smålands och Skånes yta.
Endast 7 områden i Indien är mindre i storlek.


FAKTA

Namn: officiellt Keralam 
Område:
Södra Indien
Invånare:
33.6 miljoner
Storlek:
56 mil långt och 7 mil brett
Indelning:
14 distrikt
Huvudstad: Thiruvananthapuram
Största städer i ordning: 

Språk: Malayalam. 
Engelska är främsta affärsspråk. 
Religioner: 
Hinduer 82%, muslimer 12%, kristna 2%, sikher 2%, övriga 2%    
Valuta: 
Rupie - INR

HDI
(sammansatt index som tar hänsyn till hälsa, utbildning och inkomst): Högst i Indien.

Officiell hemsida: kerala.gov.in

Geografi: Gränsar till Arabiska havets kust i väster, Tamil Nadu i söder och öster, Kerala gränsar till Arabiska havets kust i väster, Tamil Nadu i söder och öster, Karnataka i norr och nordost, där Västra Ghats nästan bildar bergsvägg Samt en del av Puducherry- enklaven

Utforska Kerala med hjälp av kartan


                       OM KERALA

TURISM - bland de bästa
En av de mest populära turistdestinationerna
i Indien. 
År 2012 utnämnde National Geographics Traveler magazine Kerala till ett av "världens tio paradis"  och "50 måste se destinationer för livet".  
T&L beskrev Kerala som "En av de 100 fantastiska resorna för 2000-talet". 
År 2012 gick Kerala om Taj Mahal för att vara det främsta resmålet i Googles söktrender för Indien.  
CNN Travel listade Kerala bland sina "19 bästa platser att besöka under 2019". 
Kerala utsågs av TIME magazine 2022 bland de 50 extraordinära destinationerna att utforska i sin lista över världens bästa platser. 


Kerala är ett av Indiens mest progressiva stater vad gäller socialvård och livskvalitet.
Till skillnad från resten av Indien och de flesta andra låginkomstländer, har folket i Kerala hälso- och utbildningsnivåer som ligger på samma nivåer som i västvärlden.
Staten kan skryta med en av Indiens högsta läs- och skrivkunnighetsandelar, högsta medellivslängd och lägsta barnadödlighetstal.
"
 Från Kerala Tourism   > Mer


promo

               RESTIPS         
Bästa reseperiod: December, Januari, Februari, Mars 
Pass: Måste gälla 6 månader efter ankomst till 
Visa: Ja
Valuta: Växla en del på flygplatsen, vilket är billigare än att köpa i Sverige. Sedan i ATM i stan.  Använd kort utan uttagsavgift och växlingsavgift.
Klimat: Tropiskt. Med monsuner. Genomsnittlig dagstemperatur  mellan 29°C och 32°C
Trafik: Vänstertrafik
Hälsa: Resevaccin, kolla land, självtest

                   TA DIG HIT
> Budgetres/Boka flyg - jämför pris, och aktuellt utbud. 


                TA DIG RUNT
Med tåg eller buss.
Båtar på Backwaters
Tuc tuc

                       BO

> Budgetres/Boka logi - sök och jämför

 

                                      På ett Indian Coffey House

                   
             VARFÖR ÅKA HIT
Bra val för förstagångsbesökare till Indien.

Varierad natur med fina stränder, inlandsvattensystem, svalkande berg med Hill Stations och stor nationalpark,
kryddodlingar, kokosnötspalmer.

         POPULÄRA RESMÅL
Södra Kerala har flest utländska turister.
Norra Kerala har mindre turister, är mer genuint och har lägre priser.
Kovalam och Varkala är populäraste strand orter.

 

                     MATEN
Den inhemska maten är spännande och god med mycket att välja på. 
Se till att du har koll på maträtterna. Gärna med en guide, som du hittar här.
> Indiska köket
> Dryck

            KOLL PÅ LÄGET
• Ha med dig en aktuell guide (bok eller digitalt) med lokala kartor, seder och bruk, förklaringar och namn på inhemska maträtter. Lägsta priser och störst utbud på Resebiblioteket.

• Sök och boka en Free Walking Tour på nätet som en bra introduktion på en ny plats. Finns som regel på de flesta platser.

                      LÄS PÅ

     • Kerala - wikivoyage
     • Sweden Abroad - UD-info och tips
     • Officiella websidan

                RESA MED ARRANGÖR
         för massor av prisvärda
         lokala utflykter på plats
         > Viator - Indien