Långtidsresa, bo utomlands...

En del tar ett ledigt år och backpackar, andra ger sig ut på långsegling och en del slutar jobba tidigare och har tid att resa längre tid samt många hyr eller köper sig en bostad utomlands för att få skönare klimat på vintern.
Här får du olika exempel, inspiration och tips. 


Lämpliga länder att flytta till efter pensionen 

För äventyr, miljöbyte eller minskade levnadskostnader
Resetidningen T+L har i flera artiklar visat exempel på lämpliga länder för pensionerade i USA att flytta utomlands till för att bl.a. få minskade levnadskostnaderna. Kostnaderna beroende på plats, livsstil och personliga behov. Kan kanske även passa dig?
   Det går att leva ganska bra i en mängd olika länder, visar tidningen med jämförelser för levnads- och bostadskostnader mot de i USA samt om uppehållsregler och service för sjukvård.

   För Europa föreslås främst Portugal, Malta, Montenegro och Spanien.
Levnadskostnaderna jämfört med USA är i Portugal 37 % lägre (53 % i Lissabon) och boendekostnaderna 54 % lägre (70 %).


Flytta till Vietnam
I övriga världen föreslås bl.a. Mexiko och andra länder som ligger nära USA, som Ecuador, Costa Rica och Panama. Men även, lägre bort, Vietnam (!) ”speciellt för äventyrliga pensionärer som uppskattar landets stränder, landskap, mat, historia och kultur”. Skillnad: 49 % resp. 75 %.

Hälsovård av hög kvalitet är mycket prisvärd, med både offentliga och privata system. De flesta expats har internationell sjukförsäkring och drar fördel av privata sjukhus... Den mest prestigefyllda sjukhusgruppen i Vietnam är Hoan My Medical Corporation, med sjukhus och kliniker över hela landet. City International Hospital i Ho Chi Minh-staden är det största internationella sjukhuset, där en fjärdedel av patienterna är utlänningar och de flesta av den medicinska personalen talar engelska."

> 8 av de billigaste länderna att gå i pension runt om i världen
12 bästa platserna att gå i pension runt om i världen
MER: Vår artikel om hur svenskar flyttar till Spanien och kan bo helt gratis.


INNEHÅLL

• Länder att flytta till efter
  pensionen