Resor och AI

Artificiell intelligens (AI) eller maskinintelligens är förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens. Det används överallt och på olika sätt, även för att skriva researtiklar. Här får du veta mer hur vi gör.AI JOBBAR INTE HÄR

Vi använder inte AI som journalist, men…
Det du läser på Budgetres, i våra guider och i Nyhetsbreven är genuint handarbete, upplevda händelser och mänskligt.
Vi kan däremot inte garantera för relaterat material. Vi källgranskar kritiskt så gott det går.
Däremot använder vi AI som uppslagsverk, manual etc. Ibland har AI fel, när vi ifrågasätter och ber till och med om ursäkt. Det krävs att vi frågar på rätt sätt och är på alerten.

Vi tar avstånd från fejkade artiklar och planterade reklamartiklar (även om det skulle ge oss intäkter/vi får regelbundet frågan). Vi är ingen kommersiell blogg, utan mer en ideell reseportal. I bästa fall går vår ekonomi plus minus noll. När vi använder, främst reserelaterade, annonser får vi en blygsam ersättning (affiliate) som bidrag till att betala våra datautgifter.

Hur framtiden kommer att se ut med AI kommer alltid att bero på hur vi människor förhåller sig till den nya tekniken. I värsta fall bli vi slavar under den, som med mycket annat som existerar idag. Det finns initierade forskare som menar att det kan vara slutet för den mänskliga rasen.

Tills vidare fortsätter vi rapportera hur AI påverkar resebranschen, liksom med hur miljöfrågor påverkar framtiden och om ”äkta” resande.

AI gjorde vår första datorbild (ovan)


Promotion

                   Erbjudanden i Sverige, Danmark, Norge och mer...

De stora hotellpaketen, som inkluderar frukost, härliga middagar,
wellness, drycker, cykeluthyrning etc. med ultra-låga priser. 275.000 kunder varje år.


Så ser det ut när AI skriver restipsen

Vi testade och kollade läget 

Det är inte lätt att skilja mänsklig text från hur en robot idag kan skriva. Man kan undra hur mycket skrivet material som görs utan journalistik.
Vi lät chat.openai.com skriva ut en kort guide för Porto, där vi var nyligen (se nummer 253).
Vi bad: ” Skriv en kort guide om att resa budget till Porto." Man behöver inte skriva på engelska. Den kan språk. Du "pratar/skriver/chattar" med den, som i en dialog.

Genast började den skriva ut svaret, som var klart på mindre än en minut.
Resultatet blev så här:

Porto är en vacker stad i Portugal som är känd för sin fantastiska arkitektur, utsökta mat och rika historia. Här är några tips för budgetresor till Porto:
 

 1. Leta efter billiga boendealternativ: Det finns gott om budgetvänliga boendealternativ i Porto, såsom vandrarhem, pensionat och budgethotell. Leta efter erbjudanden och rabatter online för att spara ännu mer pengar.

 2. Använd kollektivtrafik: Porto har ett bra kollektivtrafiksystem som är prisvärt och bekvämt. Använd tunnelbanan eller bussarna för att ta dig runt i staden istället för att ta taxi eller hyra en bil.

 3. Ät som en lokal: Porto är känt för sitt utsökta kök, och det finns gott om lokala restauranger och kaféer som erbjuder prisvärda måltider. Prova lokala specialiteter som Francesinha eller bacalhau, och glöm inte att prova det berömda portvinet.

 4. Utforska till fots: Porto är en promenadvänlig stad, och promenader är ett utmärkt sätt att utforska stadens gömda pärlor. Ta en promenad genom de smala gatorna och gränderna och besök landmärken som Ribeira-torget eller Clerigos-tornet.

 5. Besök gratisattraktioner: Porto har massor av gratisattraktioner som är värda ett besök, som tågstationen São Bento eller Porto-katedralen. Kolla in museer och gallerier som erbjuder gratis inträdesdagar eller rabatter för studenter.

 6. Handla på lokala marknader: Porto har flera lokala marknader som erbjuder en fantastisk shoppingupplevelse till överkomliga priser. Besök Bolhão-marknaden för att köpa färskvaror, lokalt hantverk och souvenirer.

Genom att följa dessa tips kan du få en fantastisk budgetreseupplevelse i Porto, Portugal, och ändå njuta av allt som staden har att erbjuda utan att bryta pengarna (original: without breaking the bank).

Ganska fantastiskt, men...

alldeles för allmänt och opersonligt. Inga direkt skarpa tips.
På något sätt känner vi igen oss i en del texter vi får till oss. Kan det möjligen….?
Vi förstår att tekniken kan utnyttjas av mer avancerade användare, för skolarbeten,  examensprov, vetenskapliga arbeten och mer.
Kanske skall vi fråga mer specifikt nästa gång, eller bättre - helt enkelt fortsätta att skriva själva. För AI har aldrig varit i Porto. Vet inte hur det är i verkligheten.
Jo, vi har fler synpunkter på texten ovan. Jo, vi är kritiska. Men fundersamma och har nästan slutat googla. Använder AI som uppslagsverk, som manual för nästan vad som helst. Men inte för resereportage.

Vi har fått mycket hjälp av AI. När vi letade ny hemsida. Oftast även bättre än att kontakta support.
Men, kanske skall vi i fortsättningen tala om att Nyhetsbrevet ges ut och skrivs av riktiga resenärer för att vara tydliga? Kanske skall vi visa mer känslor - för det kan inte AI. Vanliga resekänslor och reslust. Och det ber den faktiskt om ursäkt för...

Vill du pröva själv? > chat.openai.com/chat – det är bara att sätta igång direkt.
Nu kommer GPT 4 med både text, bilder, diagram m.m.

”Den har examen för läkare, ekonom, historia, jurist och alla andra teoretiska ämnen och samtidigt kan de flesta språken och kan dessutom programmera. Förbered er på en tsunami genom hela samhället liknande inget annat”
         - Christian Landgren, vd för svenska digitaliseringsbolaget Iteam i Ny Teknik.

MER: 5 skäl att frukta Chat GPT – här är farorna vi inte får blunda för - Tidningen PC för Alla 28/3.  Läs bl.a. om AI som miljöbov, om falska nyheter och fusk.

PS. Italienska myndigheter har strypt tillgången till AI-tjänsten Chat GPT ”med omedelbar verkan”.  Anledningen ska vara farhågor kring hur chattroboten hanterar användares personliga data. Nyligen blev Italien det första landet i väst att förbjuda ChatGPT.
Chat GPT är numera integrerat i Microsofts söktjänst Bing.

PS 2Fler än 1 000 experter och nyckelfigurer inom AI-sfären med Elon Musk i spetsen varnar i ett öppet brev för farorna med AI. ”Vi uppmanar alla AI-labb att omedelbart och i minst sex månader pausa all träning av AI-system mer kraftfulla än GPT-4.” 
Olle Häggström, professor i matematisk statistik vid Chalmers i Göteborg, varnar för en utveckling vi inte idag vet konsekvenserna av.

Från Budgetres Nyhetsbrev nr. 254 Extra.Varning för AI, som ber oss om ursäkt...

Genom att instruera ai-assistenten att ha en roll, t ex reseledare ...kommer ChatGPT att vara mer specifik i sina svar. Eftersom ai-assistenten är en chatbot ska man inte nöja sig med det första svaret utan fråga vidare. ChatGPT kommer ihåg vad som frågats om och hur den svarat, så man kan fortsätta konversationen. Vill man att den ska vara lite mer personlig kan man använda en sån här prompt: Skriv en reseberättelse om en långhelg i Porto med besök på barer och restauranger, vandringar i fina kvarter, besök på ett portvinsdestilleri, var du bodde någonstans och möten med människor. Skriv den i samma stil som Stig "Slas" Claesson med 500-600 ord.”
- Kommentar från en läsare, Ulf Söderström, på EXTRA-artikeln i Nyhetsbrevet ReseMagazinet

Javisst blev Ulfs text bättre, när vi testade, än den vi visade i förra numret och man kan prata länge med AI-assistenten för att vässa texten. Men det skall mer till för att vi skall bli nöjda. Det är mycket fakta och lite känslor och personligt. Det klarar den inte. Hur vi än försöker. Vi hoppas att du som vi har krav på vad du läser och kan se en "fejkad" text (?).

MER: Geoffrey Hinton, en av ai-forskningens stora pionjärer, har sagt upp sig från Google – för att ”fritt” kunna varna för tekniken han själv banat väg för. Far han med skrämselpropaganda? > Läs

Om vi inte förbereder oss för och undviker riskerna så kan AI vara det värsta som hänt vår civilisation. Det medför faror som kraftfulla autonoma vapen, nya sätt för några få att förtrycka de stora massorna. Det kan vara slutet för vår ekonomi.”

Den brittiska fysikern Stephen Hawkins varnade för AI fem månader före sin död 2018.

Bild: Porto. Gjord av DALL-E AI-tjänst på uppdrag av Budgetres.


Reseguide från Amazon var skriven av AI 

Reseguiden för Frankrike av Mike Steves - en bluff

New York Times från den 8 augusti berättar om ett dåligt bokköp, fast med bra recensioner och lågt pris som såldes av Amazon som lovade massor med bra innehåll och hade mer än 100 femstjärniga betyg.
   Köparen blev ”besviken över dess vaga beskrivningar, upprepade texter och bristen på resplaner. Det verkade som om killen bara gick ut på internet, kopierade en hel massa information från Wikipedia och klistrade in dem.”
   Hon hade fallit offer för en ny form av resebedrägeri: fula guideböcker som verkar vara sammanställda med hjälp av generativ artificiell intelligens, självpublicerade och understödda av skenrecensioner, som har ökat de senaste månaderna på Amazon.
Flera guideböcker fanns som var helt anpassade efter köparens sökning.


AVSLÖJAD
The Times hittade också liknande böcker om matlagning, programmering, trädgårdsarbete, hantverk, medicin, religion och matematik, såväl som självhjälpsböcker och romaner m.m.
   The Times körde 35 passager från Mike Steves bok genom en artificiell intelligensdetektor från Originality.ai
. Alla 35 passager fick perfekta 100, vilket betyder att de nästan säkert producerades av AI.

Läs och se bokannonsen, ”författaren” och de falska recensionerna. (ibland betalsida)
> Så här ser bokannonsen ut nu (rensad) den 8/8 när detta skrevs och med Amy Kolskys omdöme...
> Läs om guideböcker och boktips med riktigt bra, äkta böcker på Budgetres.se/Resebiblioteket.

Varning: Nyhetsbrevet ReseMagazinet har tidigare varnat för kommersiella reseappar som rekommenderar restauranger etc. utan någon som helst objektiv bedömning. Var kritisk. Det finns mycket som är manipulerat.


AI - Chat GPT får röst- och bildkommandon

Open AI kommer snart få en uppdatering av Chat-GPT som gör det möjligt att använda röst och bilder. Liknande som att använda Google Assistant och Google Lens.
   De nya funktionerna får de som betalar för Chat-GPT under de kommande två veckorna. Alla andra får det lite senare.
   Planerar du en familjemiddag? Ta en bild på innehållet i ditt kylskåp så skapar Chat-GPT ett recept åt dig. Behöver du hjälp med ditt barns matteläxor? Ta bara ett foto av problemet så får du steg-för-steg-tips.

> Microsofts nya AI-assistent, Copilot, är mer än bara en assistent – det är din dagliga AI-följeslagare. Kommer med uppdateringen av Windows 11.

INNEHÅLL

 • AI jobbar inte här
 • Så ser det ut när AI skriver restipsen

 • Varning för AI, som ber oss om ursäkt...

 • Reseguide från Amazon var skriven av AI

 • AI- Chat GPT får röst- och bildkommandon
 • KLM minskar matsvinnet med AI

   


Ett år med Chat GPT
30/11 2023

Chattboten har nu över
100 miljoner användare i veckan


PROMOTION


 


KLM minskar
matsvinnet med AI

AI-modellen (TRAYS) förutspår antalet passagerare ombord baserat på historiska data. 
En tremånadersanalys visar att 63 % mindre mängd mat har gått till spillo jämfört med catering som är beräknad för varje bokad passagerare. Den största skillnaden märks på KLM:s långflygningar.


22%

av resenärer över hela världen har använt AI för att hjälpa dem att planera och undersöka resor.
   - Skyscanner frågade 
18 000 resenärer i 15 länder om sina resplaner.


Ett ai-system utvecklat av Google Deepmind har hittat miljontals nya material. Det kan leda till betydligt snabbare utveckling av bland annat bättre batterier, solcellspaneler, datorchip och supraledande teknik.
- Ny Teknik 30/11 2023