Resmål Mumbai

Miniguide med budgettips och inspiration


Upptäck 

                                                                                                                      Omtalad plats. Foto: Budgetres.

Mumbai - "City of Dreams"

"När du väl har övervunnit det första hindret för att hitta boende kan du omfamna stadens livliga tempo och kosmopolitiska atmosfär."  - Rough Guides

I faktaspalten till höger har du en miniguide med tips hur du går vidare med att upptäcka Mumbai.
Sevärdheterna är många, men det är stadens atmosfär som är speciell - men det krävs även att du vet hur du tar del av den. På denna sidan får du en bra grund och flera restips. 
  Det vi vill ge dig i första hand är inspiration att verkligen besöka staden. Om det är för påfrestande (som i Bangkok och andra varma större städer), så ta tre dagar, lämna den för lugnare platser och återvänd igen på tillbakavägen.
  Vad du inte får missa är att ha en plan vad du vill göra innan du kommer hit. Väl på plats är det mycket svårare att orka med att planera för rätt beslut.

Walkitecture tour kan med fördel göras i Mumbai som har världens näst flest art déco - byggnader efter Miami. Det finns ingen plats i världen där du kan se så många stilar av arkitektur. Det finns flera turer som leds av arkitekter.
> Här ett reportage från Lonely Planet som berättar om detta.
  

 Guidad tur på ikoniska restaurangen. Tryck här eller på bilden.

Passa på innan det är för sent

Britannia & Company. Ett gammalt ”irani café” som är en institution med ”parsi food” sen 1923. Ligger strax söder om den stora Centralstationen. Paradrätten är chicken berry pulao. Tryck på bilden ovan och ta dig hit. 

Historia, meny, om maträtterna, parsi food och fina bilder


Maximum City

Maximum City – Bombay lost and found (2004) bok av Suketu Mehta.
Bästa reportageboken som någonsin skrivits om Bombay. ”Vad Charles Dickens gjort för London har Suketu Mehta gjort för Bombay”, recenserade en amerikansk tidning.

Varför Mumbai är Indiens maximala stad – SFGATEPorten till Indien


PROMOTION

Organiserade resor i Mumbai

Prisvärda och med stort urval.

Guide, hämtning, transport och måltider. Enkla turer och flerdagars. > Upptäck                        


Taj Mahal Palace Hotel, Mumbai

Budgetlyx på ett av världens bästa ställen för 5 o´clock tea.

Taj Mahal Palace Hotel är en historisk institution, med en tradition av afternoon tea sedan starten. Du sitter i Sea Lounge, med namn efter utsikten över hamnen, och med art déco-möbler och gammal kolonial charm från 1903, då hotellet  byggdes.  Teserveringen med buffé och med lokala indiska favoriter tillsammans med traditionella engelska läckerheter.

Sea Lounge är öppen 19.00 - 00 dagligen. 
> Se meny och för Hi tea/Boka. Två val. Ca 380 - 570 kr.

Andra eleganta Afternoon Tea-ställen i Mumbai är t.ex. Trident, Leela Palace, St. Regis,
MER:  Afternoon Tea i Indien på Resmål Indien

Jämför med världstoppar för afternoon tea:
The Plaza, New York. Sedan över 100 år.  - fr. ca 1620 kr. Se meny.
The Biltmore Mayfair, Grosvenor Square, London. - ca 1000 kr.
Claridge´s, London. Sedan över 150 år. Ca 1060 kr. Se meny.

Hôtel de Crillon, Paris. Från 1909. Nära Champs-Élysées. Ca 900 kr. Se meny.
Four Season Resort, Sayan, Bali. Strax väster om Ubud. Ca 840 kr.
Och en till lyxig med lägre pris:
Royal Mansour, Marrakesh. Från ca 465 kr. Se meny.

MER: För fler och prisvärda matupplevelser i Mumbai, se lokala arrangemang.

Prisuppgifterna är ungefärliga från nov. 2023 som jämförande riktmärke. Se aktuell meny.


Tre dagars guide till ett blandat och färgglatt Mumbai

Resbrev från Sophie Uesson. Redigerat 2023

Jag vet inte om det är alla dofter, ljud, eller färger som får staden att etsa sig fast i mitt hjärta.
 Vad jag vet är att det är en stad under utveckling med en extremt charmig och stark kreativ själ. Bara de senaste åren har Worli Sealink kommit till, en enorm motorväg ute i vattnet som länkar samman stadsdelarna Worli och Bandra. Stadens största slum Dharavi har fått en legal stämpel av regeringen, vilket innebär bättre el- och vattentillgång samt bättre sanitet.
 
 Mumbai beskrivs ofta genom sina extrema kontraster. Rikedom och fattigdom, nybyggen och hemmabyggen, rena trottoarer och smutsiga vatten, hemlösa uppradade längsmed gatorna och stora villor med tjänare. Under de dagar jag spenderade i Mumbai kryssade jag mellan dessa kontraster för att få en klar helhetsbild av en stad där allting är möjligt.

Dag 1 - COLABA

09.00. Ta en taxi till Colaba. Gå av vid Regal Cinema och beställ en stadig frukost med ägg & bacon och tillhörande ”milk coffee nescafé” på Mondegar. Nescafé är en lyxvara i Indien så bli inte förvånad om personalen stolt blandar i kaffepulvret vid bordet.
  Ta efter frukosten en promenad ner mot vattnet och Gateway of India, innan ni fortsätter gå österut längs vattnet. Efter en stund når ni ett litet upphöjt tempel kring ett träd på höger sida. Fortsätt tills ni kommer till en mindre byliknande stadsdel. Gå igenom och upplev genuint gatliv med färgglada grönsaksmarknader. Kommer ni tidigt på morgonen finns det garanterat fisk som fiskarna i byn fångat vid gryningen.
  Fortsätt längs med Colaba Causeway tillbaka mot din startpunkt och passa på att shoppa lite i stånden längs vägen. Ta en titt in på Leopold’s Café, känt från boken Shantaram. Har du tur sitter författaren Gregory David Roberts och tar en kopp kaffe. Leta efter en man med en lång grå fläta.

12.00. Det har blivit dags för lunch. Slink in på restaurangen  Sahakari Bhandar och prova på den Mumbai-typiska snabbrätten ”Pav Bhaji”. Pav på Maharathi betyder bröd och Bhaji är en fras för en curry -och grönsaksröra.

Pav Bhaji består av en röra baserad på tomat, potatis, blomkål, morötter och ärtor samt en speciell kryddblandning. Grönsakerna har stekts tills de är finfördelade och serveras med två smörade vattenfranska, hackad lök och citron.

13.00. Museitur.
 Ett stenkast bort ligger National Gallery of Modern Art, vilket du inte ska missa. Konstverk av indiska artister i en fantastisk lokal.
  Gå därefter snett över gatan till Prince of Wales Museum. Själva byggnaden är känd för att vara en av de bäst bevarade byggnaderna i Indien. Du kan se indiska historiska målningar, arkeologiska fynd och föremål, och historiska kollektioner från Japan och Kina.
  Både National Gallery of Modern Art och Prince of Wales ligger i den södra spetsen av området Kala Ghoda, som är känt för sina konstmuseum.

15.30. Dags för Afternoon Tea
Gå in på det berömda hotellet Taj Mahal Palace, sväng vänster i lobbyn och sedan vänster igen upp för en trappa till deras ”Sea Lounge”, med utsikt över vattnet.
Njut av obegränsade mängder te eller kaffe med tillhörande delikata kalla smörgåsar, muffins, scones och pajer. Afternoon Tea serveras mellan 15.30 och 19.00. Köp med en bok eller tidning från stånden på Colaba Causeway och bara njut av lugnet.

19.00. Middagsplaner
Bege dig mot ingången till Gulf Hotel. Hotellskylten är väldigt dold och du ska inte in på själva hotellet, utan gå alla trappor upp. Guldkornet Koyla ligger längst upp i huset, på takterassen. Avnjut en god curry med utsikt över Colaba. Koyla serverar ingen alkohol, men hyr däremot ut vattenpipor lagom till desserten.

Dag 2 - DHARAVI

09.00. Ta dig till Mahalaxmi StationWestern Railway och ställ dig på bron utanför för att få perfekt utsikt över Dobi Ghat, ett av de största open-air tvätterierna i Mumbai. 10.000 män arbetar här varje dag och bor i de små skjulen längs med tvättområdet.
Tvätten kommer främst från Mumbais sjukhus och många hotell. Med hjälp av ett skarpt sinne och märklappar ser de som jobbar där, även kallade ”dobis”, till att all tvätt kommer tillbaka till sin ursprungsplats. Ett ganska imponerande arbete med tanke på att det tvättas runt 300. 000 plagg per dag.

10.00. Bege dig sedan i taxi upp till Hanging Gardens på den dyraste kullen i Mumbai - Malabar Hill.
Strosa runt i den gröna publika trädgården och få en perfekt vy över staden.
  Åk till Banganga Tank, en stor vattentank tillhörande Walkeshar Temple Complex eller Baan Ganga Temple som det även kallas. Templet är dedikerat till guden Shiva och ligger på den högst belägna punkten i staden. Vattentanken består av sötvatten som kommer från en underjordisk källa. Legenden berättar om guden Ram som pausade vid tanken på sin jakt efter sin kidnappade fru Sita. Ram var törstig och sköt en pil i luften och fyllde tanken med floden Ganges.

12.00. Ät lunch i Worli på den lokala och omtalade restaurangen Summer Park på Worli Naka.   Testa rätten Masala Dosa, ett friterad, krispigt och pannkakstunt bröd med diverse grönsaksröror i.

14.30. Se till att ha bokat en guidad slumtur i Dharavi genom Reality Tours redan någon vecka i förväg. Antingen får ni en privat guidning eller i grupp blandad med andra turister. Bokar ni en kort tur kan ni mötas kl. 14.30 på Mahims tågstation. Den är beräknad att ta 2.5 tim.
  Turen har fått mycket uppmärksamhet och 80 % av Reality Tours intäkter går tillbaka in i Dharavi och att visa en positiv och produktiv sida av slummen kan bilden av misär suddas ut. Turen tar dig genom textiltryckerier, klädproduktion, krukmakerier och återvinning av plast.

19.00. Åk till den berömda fisk och skaldjursrestaurangen Trishna (länk: Världens 50 bästa restauranger) för middag. Ät räkor i stark curry och lättfriterad calamares. Underbart litet ställe i Kala Ghoda. Restaurangen finns på tre ställen i staden och har även filial i London.

Dag 3 - MARKNADER & HIGH COURT

09.00. Börja dagen med en toast från ett av de små stånden på Chowpatty Beach.
Stranden är väldigt lugn och sval på morgonen men blir desto livligare vid solnedgången, med massvis av matstånd och folk som ses på en glass. OBS! Havet är inte badbart.

10.00. Ta en taxi några kvarter bort till Chor Bazaar - ”Tjuvarnas marknad”.
Namnet kommer från de stöldgods som säljs. Chor Bazaar består dock inte bara av stöldgods. Vandra runt bland gatorna och du kommer att hitta antika föremål, konst, Bollywood affischer, kläder och mycket mer.
  När du fått nog av alla prylar så bege dig mot Crawford Market och upplev härliga färger. Frukt, grönsaker, skönhetsartiklar säljs inne i den gamla marknadsbyggnaden. Fortsätt på baksidan där de muslimska indierna kan köpa kokött. Hinduernas heliga kostämpel gäller inte här. Bredvid köttmarknaden säljs det levande djur. Katter, hundar, papegojor, kaniner och hamstrar i en stor blandning. Dessa säljs som husdjur och inget annat. De må äta hund i Kina, men inte i Indien.

12.30. Gå över gatan och ät en klassisk indisk thali på Sadanand. Små vegetariska röror med tillhörande val av bröd och ris. Trycket på restaurangen är hög och du blir ombedd att gå när du ätit upp.

13.00. Något kvarter bort ligger Chatrapathi Shivaja Station, även kallad Victoria Terminus
eller CST, en av Indiens mest trafikerade tågstationer. Byggnaden är ett landmärke i staden och utmärker sig med sin vackra viktorianska arkitektur. Vandra runt inne på stationen och känn på storstadspulsen.

13.30. Ta en taxi till University of Mumbai i Fort, en fantastiskt vacker byggnad, som ligger vägg i vägg med Rajabai Clock Tower. Universitets bibliotek är värt en titt, då det påminner mig om något taget direkt ur en Harry Potter-film.
  Bredvid universitetet ligger High Court. Hovrätten är öppen för allmänheten och du kan gå in och lyssna på vilken rättegång du vill. Domarna är klädda i svarta caper och många rättegångar är på engelska.

15.00. Köp en frukt eller svalkande dricka och gå över gatan in på Oval Maiden. Slå dig ner i skuggan och titta på en cricketmatch spelad av vanliga Mumbaibor.

18.00. Åk till Bandra för middag och drinkar. Ta antingen tåget eller en taxi. Åk direkt till strandpromenaden för att se solnedgången. Ta sedan en drink på mysiga Olive’s gård. Deras restaurang är känd för att ha väldigt bra mat. Fortsätt till Toto’s Garage, en mörk bar med en bil hängandes ovanför baren och rock på hög volym. Beställ en ölkanna att dela på om ni är fler än en.

20.30. Ät middag på den berömda kedjan Shiv Sagar, några meter bort från Toto’s.
Priserna är låga, maten klassisk vegetarisk indiskt och ingen alkohol. Det finns däremot väldigt goda juicer och yoghurtbaserade drycker. Testa även ”Idli” som är platta bullar gjorda på mannagryn. Hakka Noodles Singapore är också väldigt gott.

21.30. Fortsätt ner på gatan till Hawaiian Shack, en klubb med härlig hawaiiinredning och 80-talshits. Ta en öl eller två och spana in den indiska medelklassen. På helgen är det riktigt mycket folk och bra stämning!

23.00. Ta en taxi till Juhu Beach och avsluta kvällen på  lounge-baren Vice med utsikt över stranden.


Boktips

                                                                        Ett uppslag i guideboken Topp 10 Mumbai. Bästa pris på Resebiblioteket

En bra guidebok och du klarar dig själv

Med en bra guidebok på resan har du koll på vad du kan göra och upptäcka. Förutom de tips och guider som finns här på denna Miniguide, är en bra liten lätt guidebok med kartor och förklaringar något som underlättar resan väsentligt. Här kan du också göra egna noteringar.
  Är du bara i Mumbai en kort tid, kan det räcka med en Topp 10 bok. Är du längre och besöker andra delar av Indien, finns andra att välja på.

"
Mumbai har några av Indiens finaste museer, en vacker strandpromenad, exceptionell arkitektur
från kolonialtiden, spektakulära antika tempel uthuggna i grottor och en otrolig kulinarisk scen. "


Du har största utbud och lägsta priser på Resebiblioteket.
Här får du även guide- och boktips med mer om Indien.


INNEHÅLL

 • FAKTA
 • KARTA - Interaktiv 
 • RESTIPS
 • Upptäck Mumbai
 • Passa på
 • Maximum City
 • 5 o´clock tea
 • Tre dagars guide - resebrev

 • En bra guidebok

   

       LÄS ÄVEN
> Resmål Indien
- översikt, tips, Visa m.m.
> Resmål Kerala


Mumbai på kartan. Bild: Pinterest


FAKTA

Namn: Mumbai. Även det gamlas namnet Bombay används.
Huvudstad i indiska delstaten Maharashtra
Invånare:
12.5 miljoner. Landets folkrikaste stad.

Språk:  Vanligast är marathi och dess dialekt östindiska. Engelska. 
Religioner: 
Hinduer, muslimer, buddhister, kristna, sikher och fler.  
Valuta: 
Rupie - INR

Officiell hemsida: Mumbai City


Utforska Mumbai med hjälp av kartan


                       OM MUMBAI

Har landets mest trafikerade hamn.
Största filmindustrin i världen. Kallas för
Bollywood.
Har Asiens största slumkvarter som långsamt byggs bort med höghus.

        Luftföroreningar
Ett stort problem i Mumbai. Kan vara farligt för känsliga personer, de med allergi och mindre barn.
Se dagens luftkvalité

Luftföroreningar med PM 2,5 i Mumbai har orsakat uppskattningsvis 14.000 dödsfall sedan den 1 januari 2021.
Det har kostat stadens ekonomi runt
2,1 miljarder USD hittills i år. (Källa: Greenpeace)

                      EKONOMI
Staden ensam bidrar med en tredjedel av Indiens skatteintäkter.promo

Stadsdelar

 


               RESTIPS         

Bästa reseperiod: Den torrare perioden mellan oktober och mars. 
Klimat: Runt 30ºC under hela året.

Pass: Måste gälla 6 månader efter ankomst till 
Visa: Ja. Allt på Resmål Indien
Valuta: Växla en del på flygplatsen, vilket är billigare än att köpa i Sverige. Sedan i ATM i stan.  Använd kort utan uttagsavgift och växlingsavgift.
Trafik: Vänstertrafik
Hälsa: Resevaccin, kolla land, självtest

                TURISTBYRÅ

Vid  tågstationen Churchgate och
vid Chhatrapati Shivaji Terminus CST (Victoria Terminus).
Vid Gateway of India - en monter där båtarna till Elephanta Island lägger till.
> MTDC                   TA DIG HIT
> Budgetres/Boka flyg - jämför pris, och aktuellt utbud. 
Flygplats: Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport (BOM).
Terminal 2 (T2) har Indiens största offentliga konstprogram. 
Inrikesflyg vanligtvis på Terminal 1.

Flygplatsen är en hubb med gott om flygförbindelser att jämföra.
Gratis buss var 30:e minut mellan de två terminalerna.

Vanligt anlitad är den förbetalda taxidisken i ankomsthallen för transit till staden.

                 TÅG

Tre större järnvägsnät 

 • Western Railways - Gujarat , norra Madhya Pradesh och Rajasthan .
 • Centrala järnvägar - Maharashtra 
  och södra Madhya Pradesh.
 • Konkan Railway - söderut längs kusten till Goa och vidare.
  > Budgetres/Boka tåg


                TA DIG RUNT
Tåg. Transporterar ca 7,5 miljoner pendlare varje dag. Vid rusningstid
8.30–10.00 och 16.00–22.00 är det för trångt för en bra och säker resa.
Bästa tid: 11.00–15.30
Buss. BEST. Undvik högtrafik och välj Ltd/Limited med färre hållplatser. Av- och påstigning ibland i farten! Biljett köps på bussen.
Metro  - byggs ut hela tiden.
Taxi. Svart-gula taxibilarna som trafikerar södra och centrala Mumbai. Taxameter.
Autorickshaws i förorterna.
Till fots - bästa sättet. Ta ett område i taget. Börja med en Free Walking Tour.
> 3 självguidade vandringar

                   UTFLYKT
Alibaug
 
En liten kuststad med många stränder som ligger söder om Mumbai.
Ca. 21000 inv. Turism är största inkomstkällan. Det går en 45 min. färja från Mumbai, Gateway of India.
Populärt weekendresmål för mumbaibor.
Nashik
Ligger norr om Mumbai. Är en av Indiens heligaste städer. Vinhuvudstaden i Indien. Härifrån kommer vinet Sula och andra. Här ligger Indiens mynt- och sedeltryckeri. Stora fruktodlingar med export. Ca 1 milj. inv.

                       BO
Boka i god tid. De bästa och mest
prisvärda blir bokade veckor i förväg.
Mumbai är dyrast att bo i Indien.

> Budgetres/Boka logi - sök och jämför
De flesta resenärer bor i den södra delen av staden i Fort, Colaba och Kala Ghoda. Här finns också de flesta sevärdheterna.

            VARFÖR ÅKA HIT
Därför att Mumbai är att jämföra för upplevelser med andra kosmopolitiska storstäder som t.ex. New York och Rio de Janeiro. Det mesta finns här och något för alla smaker.
Har näst mest vackra art déco-byggnader i världen efter Miami.

                POPULÄRT
Utforska de olika stadsdelarna.
Se de koloniala arven. Art deco.
Promenera längst Marine Drive

De genuina matupplevelserna.
Marknaderna.

                FESTIVALER

 Kala Ghoda Arts Festival (feb)

 Elefantfestival (feb/mars)

Ganesh Chaturthi (aug/sept)

Krishna Janmashtami (aug)
 
                     MATEN
Den inhemska maten är spännande och god med mycket att välja på. 
Ät där lokalbefolkningen äter för bästa genuina. Undvik tomma restauranger.
Se till att du har koll på maträtterna. Gärna med en guide, som du hittar här.
> Indiska köket
> Dryck

"For amazing food, it’s hard to beat the puris and kebabs of Mumbai’s street stalls"
                 - Rough Guides


Vada pav är den mest populära gatumaten. 
En pav (en fluffig brödrulle) som är fylld med en friterad potatisdumpling, ett kladd av grön chili och ett stänk eldröd vitlökschutney.

Bombay Sandwich
Indiens favoritsmörgås?

En krispig, smörig grillad grönsakspackad smörgås som är fylld med en pikant, färsk grön chutney och som man köar till.
> Här får du historien om den ikoniska mackan och receptet på den klassiska varianten.

Gatumatstånd finns överallt, särskilt i khau gallis ( kluster av gatumatsstånd) nära CSMT- eller Churchgate-stationer, vid Zaveri Bazaar eller på Carter Road. Om du är försiktig med att äta på gatan, prova Kailash Parbat i Colaba


Promo

                      FOTA
Indien har otroligt mycket att fotografera. 
Underbara färger och spännande miljöer.
Ha respekt för att fota människor och fråga alltid först.

                  TÄNK PÅ
• Gör upp om priset innan du köper en tjänst eller vara. Gäller taxi, rickshaw,
mat, hotell, rundtur - allt. Pruta/fråga om lägsta pris. Du som turist får alltid betala mer - men du skall inte betalas ett överpris.
• Se MRP (Maximum Recommended Price) på vara i butik på prislappen.
Mumbai är förhållandevis en dyr stad i Indien. Här finns mer rikedom än annars.

            KOLL PÅ LÄGET
• Ha med dig en aktuell guide (bok eller digitalt) med lokala kartor, seder och bruk, förklaringar och namn på inhemska maträtter. Lägsta priser och störst utbud på Resebiblioteket.

• Sök och boka en Free Walking Tour på nätet som en bra introduktion på en ny plats. Finns som regel på de flesta platser.

                      LÄS PÅ

     • Mumbai - wikivoyage
     • Sweden Abroad - UD-info och tips
     • Officiella websidan

      • India.com - Mumbai
       

           RESA MED ARRANGÖR
         för massor av prisvärda
         lokala utflykter på plats
         > Viator - MumbaiBoktips Indien böcker
Resebiblioteket