Bild: Hamnen i Essaouira. Foto: Budgetres.

Resmål Marocko

Miniguide med budgettips och inspiration


Steget över till norra Afrika

                                                                                                                              Genom bussfönstret. Foto: Budgetres.

Från södra Spanien tar man sig lätt vidare till grannlandet Marocko. Efter en timmes flyg för en blygsam peng landar planet i Marrakesh, en av världens mest turistiska destinationer. Och javisst finns det turister här som vill uppleva de mytomspunna soukerna med sina 11 000 butiker och framförallt det stora torget Djemma El Fna.

Vi bor på ett litet riad precis intill torget. Det är enkelt men charmigt i äldre stil. Riktigt traditionellt och med den fina takterrassen där den smakliga frukosten serveras. Överraskande gott och prisvärt.
Efter en heldag i staden blir det långfärdsbuss till turistbadorten Agadir, som är perfekt för den som vill vara mer västerländsk i ett annars mer alkoholrestriktivt Marocko. Här finns prisvärda turisthotell, men inte så mycket mer än att vad en vanlig badort kan erbjuda. Vi bodde fint med trevlig pool och riklig frukostbuffé för 300 kronor för dubbelrum med balkong (hösten 2023).

Nästa bussresa tar oss förbi otaliga surfställen längst kusten och upp till mysiga Essaouira. Här finns lugnet med charmiga små restauranger och en imponerande fin nattklubb högst uppe i en spännande byggnad med utsikt över havet och med riktigt bra levande musik. Här går det bra att festa loss och det blir en av höjdpunkterna på resan.
Det finns många sätt att ta sig till och från marockanska spännande städer. Vänligheten är översvallande och det är lite annorlunda exotiskt.
Det är frestande att börja planera nästa resa hit.


Jordbävningen utanför Marrakesh 8 september 2023

Image credit: Sanae Benaadim, High Atlas Foundation.


Mellan Marrakesh och Agadir i Atlasbergen, södra Marocko inträffade ett jordskalv med en magnitud på 6,8 och som märktes långt upp till Lissabon. Världsarvsstaden Marrakech blev skadad. Bostäder rasade och skador på bl.a. medinan och på de röda murarna som omger den gamla stadskärnan, 7 mil från epicentrum. 2000+ förlorade liv och mer än 1800 är skadade.

Med Marrakechs medina delvis förstörd kommer många av dess hantverkare och verkstäder att ställas inför svåra val angående sin framtid.
Medinans kulturella betydelse sträcker sig långt bortom de antikviteter och prydnadssaker som säljs till turister.

De mänskliga skadorna beror mycket på befolkningstätheten. Flera av de drabbade byarna i Marocko ligger svåråtkomligt uppe i Atlasbergen i provinsen al-Haouz. Många hus är byggda av lertegel utan armering.

" Medinan, den medeltida muromgärdade delen av staden, är nu full av spillror. Medinans kulturella betydelse sträcker sig långt bortom de antikviteter och prydnadssaker som säljs till turister. Det är platsen för många hantverksverkstäder som gör keramiska plattor, snidade gips och intrikata träslöjd som pryder staden. Många av dessa verkstäder har upprätthållit traditionella metoder i århundraden och överfört färdigheter genom generationerna. En del av Marockos anbud om Marrakechs UNESCO-status baserades på att dessa hantverkstraditioner är "immateriellt kulturarv", vilket FN beskriver som kunskaper eller färdigheter som förmedlas muntligt snarare än i skriftlig form.”

         - Abbey Stockstill, Biträdande professor i konsthistoria, Southern Methodist University i
The Conversation (läs)Hon har bott till och från i Marrakech sedan 2014, och slutfört
forskning om en bok om utvecklingen av staden som en medeltida metropol.

  MER: UNESCO: Medina of Marrakesh – beskrivning, bilder m.m.

Budgetres har besökt Marocko vid ett flertal tillfällen och senast hösten 2022. Vi planerar att göra det igen. Vi har skrivit och återgett många researtiklar om Marocko i nyhetsbrevet ReseMagazinet. Landet är inte mer jordbävningsdrabbat än andra runt Medelhavet.
Detta var det kraftigaste jordskalvet i Marocko på 120 år.

STÖD

” Marocko har en mycket speciell plats i våra hjärtan, och hela Intrepid-teamet är djupt bedrövade över jordbävningens inverkan på de samhällen och människor vi håller kära.
Vi har tagit tusentals av er för att uppleva detta livliga, vänliga land, och nu är det vår tur att stödja de människor som har välkomnat oss till sina hem i så många år.”


Alla resetidningars bästa resmål 2023

De fyra tyngsta internationella magasinens resmålstips för 2023; Lonely Planet, Condé Nast Travellers, National Geographic och Forbes, satte Marrakesh på femte plats före Colombia, Egypten, Kanada och Manchester. En av två städer som jämförs med hela länder...och dessutom nära oss.


Så här skrev Allt om Resor som sammanställt listan över de hetaste resmålen:
”Marrakech har en svindlande energi som drar in dig, snurrar dig runt och får dig att vilja ha mer”, skriver Condé Nast Traveler och berättar om nya riader, ett nytt Nobu-hotell. Nya museet Monde des Arts de la Parure visar upp 3 000 smycken, ornament och textilier från mer än 50 länder. Enligt Forbes lockar staden den ”som tycker om att blanda historia med ett unikt kök”. Och är du ute efter handgjorda föremål till ditt hem är Marrakech definitivt rätt ställe att besöka."

(Foto: Budgetres)

Världens näst mest turistisk semesterort är Marrakesh med 30.2 % efter Cancún, på Mayarivieran i Mexiko, där nästan hälften av stadens BNP, 49,6%, kommer direkt från turismen. Allt enligt World Tourist and Travel (2023)


PROMOTION

Atlasbergen, tre dalar och vattenfall
Guidad dagstur från Marrakech

Guide, hämtning, transport och lunch. Te och tårtbit i Imlil-dalen, besök ett berberhem i Ait Souka, kameltur och avsluta dagen i Moulay Brahim. Från ca 210 kr. Lägsta prisgaranti. Kostnadsfri avbokning. Detta är ett exempel på många spännande utflykter. Med Viator.
                                                            > Upptäck fler

• Besök cirka 10 matställen gömda i medinan runt Jemaa el-Fna.
Avsluta med en utsökt 3-rätters marockansk middag, med olika menyalternativ, på en takrestaurang. Små grupper. Fr. ca 600 kr.
• Guidad cykeltur. Besöka Gueliz, den nyare delen av staden, såväl som äldre områden som medinan i Marrakech,
Koutoubia-moskén, en kryddsouk och det judiska kvarteret Mellah. Hjälmar och reflexvästar för kvällsturer. Fr. ca 330 kr.


Chefchaouen - den blå staden


En av världens vackraste städer

En nära resa från Tanger, som i sin tur ligger när spanska Andalusien.
Det går att köpa utfärder från Tanger eller ge sig av på egen hand. Staden är van att ta emot många turister (kanske lite väl många ibland) och har gott om hotell och restauranger.
" One of the most memorable and beautiful cities in the world,
Chefchaouen was founded in 1471 in the Rif mountains by
Jews and Moors who were escaping Spain. No one is exactly
sure why it’s blue, but it is. "  
                                                        -
Fodors våren 2018

Nackdel: Staden sägs vara en av de värsta "instagrammade" platserna i världen. Det
kan bli lite för mycket av den varan, som tar bort den exotiska genuina känslan.

> Läs vad Lonely Planet tipsar om här.
> Läs Silvias reportage med vackra bilder: The truth about Morocco´s blue city
Foto: Pixaby


Snabbtåg i Marocko


Afrikas första höghastighetståg finns i Marocko mellan Tanger och Casablanca, en sträcka på 32 mil.
Resan tar 2 timmar och 10 minuter och kostar från 100 kronor. Lite dyrare i Första klass.
Snabbtåget Al Boraq har flera tåg varje dag med täta avgångar. 
Det finns anslutningståg och bussar till andra städer.


Åker du mycket finns ungdoms - eller pensionärskort som ger rabatt. Bokar du tidigt får du ett lägre pris och från 7 dagar innan för du kampanjpris.

Sök och boka här     > Menyn på kafévagnen     > Läs fakta om tåget härAgadir. Jämförelse som stämmer illa

Agadir kallas ibland för Marockos Miami, skriver flygbolaget SAS, som flyger dit i vinter.
Vi var där, med buss mellan två mer autentiska platser och håller inte med. Agadir är den mist exotiska i spännande Marocko. Mest för turister som får lite större plats här med bad, sol och semesteraktiviteter. Miami nej. ”Ett korn av sanning”. Inte ens i närheten. Miami är världsstörst på art déco-byggnader. Agadir har inte en enda. Miami har skyskrapor och...
Bilden SAS visar är nog från mer mysiga Tazegzout en kvarts resa från stan. 


Men det finns fina utflyktsmål kring Agadir och perfekta windsurfingplatser i närheten. Sol och bad, javisst om bara det räcker…

> Läs om SAS Agadir här – gillar du detta, skall du även titta på andra alternativ i Marocko.
   SAS flyger till Agadir från/via Stockholm, Köpenhamn och Oslo från november 2023.
> Wikivoyage Agadir - guide. 

Värsta hettan i Agadir

För första gången har Marocko upplevt temperaturer på över 50 grader, när Agadir fick 50,4 grader i mitten av augusti. Höga temperaturer har fört med sig flera skogsbränder.

Visste du detta om Marocko?

Har nio Unescos världsarv med bl.a. medinorna i Marrakesh, Fez och Essaouira.
Landet är världens största exportör av konserverade sardiner.
Har världens största koncentrerade solcellsfarm.


Essaouira
liten artikel med fina bilder om den charmiga staden

Vi reste till Marocko (se Nyhetsbrev 250) och besökte bl.a. Essaouira, från en något närmare avstånd än från Sverige. En ort vi väntat med att besöka i allt för många år. Den kom aldrig med på tidigare rundturer i landet. Vi har nu en ny BudgetresGuide om Marocko.

    Under arbetet hittade vi en aktuell artikel om läget med fina bilder och aktuella prisuppgifter från Lonely Planet av Sally Kirby. Nej, det är sant, man får absolut inte missa Patisserie Driss och det finns många fler fina boenden som du kan söka på Budgetres.se/Boka logi samt du kan även göra fyndresor hit om du letar lite extra.

    I stället för att hyra bil, kan vi rekommendera de utmärkta långfärdsbussarna som är både bekväma och mycket prisvärda. Det finns all anledning att besöka Essaouira. Flyg till Marrakesh och därifrån med buss 17 mil är kanske det mest enkla och kan bli en kombo om man inte väljer flyget direkt från t.ex. Marseille eller London/Stansted.
> En helgresa till Essaouira, Marocko - Lonely Planet

      Vi fick en kommentar från en expert: 
Inte alltid budgettips, men en trendig artikel
" Det finns knappast någon boende europé som tycker att de har råd att äta på Mandala, utan undantagsvis tex. Azur Spa är det dyraste men kanske också bästa spat. Umia anses också vara en av restauranterna med högst priser. Histoire och Koulchi är också trendiga butiker med höga priser."       -  Annika Thunström, Marockoresan


    MER: En pittoresk medina (gamla stan) omgiven av strandvallar och stadsmurar, designad av den franske arkitekten Cornut 1760 inspirerad av franska Saint-Malo. Den enda marockanska staden med en stadsplan. Ett Unescos världsarv. Här kan du köpa den dyra och eftertraktade arganoljan till insmörjning och i mat. Orson Welles filmade en del av hans Othello här och filminspelning även av svenska Jerusalem 1994 och Games of Thrones. Hippies hittade hit tidigt tillsammans med bl.a. Jimi Hendrix, Cat Stevens, Paul Simon, Rolling Stones och Frank Zappa. Väder och temperatur är ungefär lika året om, men blåsigt som passar surfare och kallas för "The Windy City of Africa". 
     På Avenue Moulay Hicham, utanför medinan, är det loppmarknad varje söndag. Söder om staden ligger en lyxig golfbana, Mogador Golf Club, designad Gary Player, med två 18-hålsbanor, klubbhus, restaurang och ett 5-stjärnigt Sofitel spa-hotell. Greenfee ca 800 kr. Klubbhyra ca 300 kr. Min. 36 hcp krävs.
> Wikivoyage Essaouira - fler tips och förslag


 

Aït Benhaddou - nummer ett

Varje år publicerar hotellsökningssidan Trivago en lista med årets mest prisvärda resmålAït Benhaddou i Marocko hamnade som nummer ett över världens 100 bästa destinationer 2014. Har många turistiga restauranger och caféer.


Aït-Benhaddou är en traditionell lertegelstad i utkanten av Höga Atlasbergen. Den finns med på Unescos världsarvslista och har medverkat i i mer än 10 filmer, bl.a. Lawrence of Arabia, Gladiator och mest som en stand-in för Jerusalem.                                
Foto: Pixaby


INNEHÅLL

 • FAKTA
 • KARTA - Interaktiv 
 • RESTIPS
 • Steget över till norra Afrika. Liten rundresa.
 • Marrakesh - Bästa resmålet
 • Jordbävning sept. 2023
 • Chefchaouen - Den blå staden
 • Agadir. Jämförelse som stämmer illa/guide

 • Snabbtåg
 • Essaouira en favorit
 • Aït-Benhaddou
 • Lurad i Marrakech

FAKTA

Namn: Kungariket Marocko
Invånare:
  37,4 milj.
Huvudstad: Rabat 0,6 milj. 
Största stad: Casablanca 3,4 milj.
Övriga större städer: Fès 1,1 milj., Marrakech 0,9 milj., Tanger 0,8 milj., Agadir 0,6 milj. 

Geografi: Yta ung. som Sverige.
Läge: Ligger i Afrikas nordvästra hörn, med kust mot Atlanten och Medelhavet.
Högsta berg: Jebel Toubkal 4 165 möh
Viktigaste inkomst: Jordbruk och turism samt är världens största fosfatexportör.
Folkgrupper: Blandat ursprung, arabiskt 65 % och berbiskt 35 %.
Språk:  Arabiska och berberdialekter samt en hel del franska sedan kolonialtiden.
Religion: Islam som är landets statsreligion. De allra flesta är sunnimuslimer.
Socialt: Fattigt även jämfört med övriga arabvärlden. Mycket stora klassklyftor. Kungen är en av världens rikaste män.
Human Development Index: 122/188
Kultur: Rikt och blandat kulturarv, med påverkan från främst arabiska men även från det berbiska, andalusiska, judiska och franska. 
Övrigt: Självständigt från Frankrike 1956.
Ockuperar sedan 1975 större delen av Västsahara, tidigare spanska Sahara, söder om landet. Här finns viktiga fosfattillgångar "det vita guldet".

Utforska Marocko med hjälp av kartan


 RESTIPS

                 BRA ATT VETA
Bästa reseperiod: Oktober/november och mars/april.
Tid: Ligger en timme efter svensk tid.
Pass: Måste gälla 6 månader efter ankomst till Marocko.
Visa: Ej för svenska medborgare
Valuta: Marockansk dirham (MAD).
In- och utförselgräns på 2000 MAD.
Växla en del dirhams på flygplatsen, vilket är billigare än att köpa i Sverige. Sedan i ATM i stan.  Använd kort utan uttagsavgift och växlingsavgift.
Klimat: Milda vintrar vid kusten som präglas av ett medelhavsliknande klimat. Bergsområdena med heta somrar och kalla vintrar.
Trafik: Högertrafik
Hälsa: Resevaccin, kolla land, självtest

                   TA DIG HIT
> Budgetres/Boka flyg - jämför pris, och aktuellt utbud. Vissa tider från Sverige, Köpenhamn, Oslo och även med olika lågprisflyg.
TRANFER med taxi är svårt. Du får läsa på och stå på. Det kan finnas shuttlebus (Marrakesh) om du hittar själv. Enkelt med förbeställd hotelltransfer hela vägen till svårhittat riad. 
> Färjor
> Långdistansbussar

                TA DIG RUNT
> Tåg, snabbtåg
> Bussar

> Taxi: Petit Taxi och Grand Taxi
    Runda upp summan för dricks.

                       BO
Bo gärna på ett traditionellt riad. Finns i alla prisklasser. 
> Budgetres/Boka logi - sök och jämför

            VARFÖR ÅKA HIT
En del av Orienten, mycket kvar av sitt original, medeltida städer och souker, gästvänligt, varierad natur, fina bad, surfing, världsarv, vandringar och mer.

         POPULÄRA RESMÅL
Marrakech - världstopp mest besökta
Chefchaouen - den blå staden
Essaouira - mys och surfing
Fez - världsarv och lokal kultur
Tanger - blandkulturell, kolonial, nära

Agadir - charterresmål för solsemester
Sidi Ifni - mer genuin kustort
Casablanca - störst, kryssningshamn

Tétouan - världsarv, Tamuda Bay
Meknes - spansk-morisk huvudstad
Rabat - huvudstad, världsarv, 
Alt Ben Haddou -  ett sahariskt världsarv
Cascades d’Ouzoud - utflykt/vattenfall
Saharaöknen - flera sandiga platser

 

                     MATEN
Den inhemska maten är spännande och god med mycket att välja på. Ansett som ett av världens mest mångfacetterade. 
Tagine är nationalrätten. Finns i många versioner.
Se till att du har koll på maträtterna. Gärna med en guide, som du hittar här.
> Marockanska köket
> Dryck

                    FOTA
Sunday Morning Herald har placerat Marocko högst på listan bland länder som är bäst att ta foton i.


                  TÄNK PÅ
Marrakesh är en av världens mest turistiska städer och ett populärt UNESCO-världsarv.
Agadir är mer en badort än genuin plats.
En kuststad för många gruppresor. Du kan flyga hit för närhet till världsbäst surfing och fina småbyar norr och söder om.
Essaouira är en mysig liten bohemisk kuststad, men rätt blåsigt för bad.

            KOLL PÅ LÄGET
• Ha med dig en aktuell guide (bok eller digitalt) med lokala kartor, seder och bruk, förklaringar och namn på inhemska maträtter. Lägsta priser och störst utbud på Resebiblioteket.

• Sök och boka en Free Walking Tour på nätet som en bra introduktion på en ny plats. Finns som regel på de flesta platser.

                      LÄS PÅ

     • Marocco - wikivoyage
     
• Visit Marocco - off. turistinfo
     • Sweden Abroad - UD-info och tips
     • MarocMama - en blogg/tips/inspiration

                RESA MED ARRANGÖR
       > Marockoresan - personlig med närvaro
       > Viator Marocko - utflykter, tips, budget

                      CITAT

" Stora grupper känner kalla kårar längst ryggraden så fort man nämner namnet på ett muslimskt land, må det vara fördomar, skräck eller rasism. Men viskar man då stadsnamn som Marrakech, Tanger och Casablanca får de ståpäls av nyfikenhet och drömmar som måste uppfyllas bubblar upp i fantasin."
    - Bobo Karlsson, i klassiska boken
     Urban Safari: 12 storstäder.
" De rosa vallarna,
de labyrintiska gränderna
och de magnifika moskéerna i Marrakech
har en dramatisk aura
som har lockat besökare i århundraden."
> Läs mer om boken och bläddra
> Fler böcker om Marocko
Resebiblioteket


Att falla offer för garveriet i Marrakech


Utan tvekan en av de mest nervösa saker som hänt bloggarna Kate och Jeremy från USA under deras Jorden Runt resa. ”Detta var mitt på dagen, penningbeloppet var litet, och även om skrämsel var namnet på spelet, var vi i någon verklig fysisk fara? ” Trots det negativa turistlurendrejeriet fick de med sig nya viktiga reserfarenheter.
” Vår erfarenhet av garveriet i Marrakech hjälpte oss att växa mycket som resenärer.”
> Läs och lär vad de och många andra råkat utför om man inte är påläst innan resan

Anm. Marocko är ett säkert land att resa i. Vanligt sunt förnuft och säkerhetsregler gäller för resenärer. Turistbluffar finns överallt och det är bra om du känner igen dem när du reser. Din guidebok berättar om detta och mer du skall vara vaksam på. Vårt allmänna råd, speciellt om du reser ensam, är att först orientera dig med en Free Walking Tour. På nya Budgetres kommer det att finnas en helt ny Miniguide Marocko med många användbara restips och massor av inspiration för din resa till Marocko.

(Foto: Marrakech garveri)